Jazda noca, a okulary korekcyjne

23 Kwi 2017, 13:54

Witam mam krótkowzroczność i w związku z tym noszę okulary korekcyjne, w dzień widzę w porządku ,ale w nocy zaczyna się koszmar oślepiających aut z naprzeciwka i generalnie mój wzrok się dużo pogarsza nawet przedmioty widziane z daleko mają dziwny kształt, że trudno mi ocenić co to w ogóle jest.
Na wizycie u okulisty dowiedziałem się że mogę mieć wrażliwe oczy na olśnienie, ale od pewnego czasu zastanawiam się czy to nie jest czasem "kurza ślepota".
Oczywiście zdaję sobie sprawę ,że nocą spada widoczność i ogólnie prowadzi sie gorzej ale u mnie to występuje jak by z większą siła.
Jakie są wasze doświadczenie z jazdy nocą?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

23 Kwi 2017, 19:16

W tym przypadku, to raczej konieczna jest wizyta u specjalisty okulisty. Ale specjalisty, a nie jakiegoś amatora, który ludzi przyjmuje taśmowo.
Zastanowić się też można nad okularami z antyrefleksem. Ale to już musisz powiedzieć o wszystkim okuliście, który cię wysłucha, zbada oczy i dopiero powie jak leczyć i jakie okulary.
A póki co, to radzę odpuścić nocne wycieczki. Bo narobić sobie problemów przez " bo muszę jechać" to naprawdę nie warto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2017, 21:15

Odwiedziła specjaliste i nic odp " Każdy widzi gorzej w nocy, mogę mieć wrażliwe oczy na światło" nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Generalnie aż tak to nie jest żebym nie mógł się ostrożnie poruszać ale dobrze nie jest.
MATRIX266
Początkujący

24 Kwi 2017, 08:58

Jaką masz wadę?
Czy okulary są dobrze dobrane w mocach?
Sprawdzałeś czy nie masz astygmatyzmu?

Jeżeli w nocy widzisz gorzej i światła ci się rozmazują szczególnie czerwone samochodów które jada przed nami to może to być problem za słabych okularów.

Możesz jeszcze spróbować kupić sobie takie nakładki polaryzacyjne na okulary do jazdy w nocy. Powinny trochę poprawić komfort widzenia i zmniejszyć oślepianie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Kwi 2017, 12:48

W dzień jest ok to raczej mam dobre szkła, chyba że powinienem mieć na noc mocniejsze.Jeśli chodzi o astygmatyzm to mam delikatny w lewym oku ale żaden okulista mi nie powedział że to właśnie przez astygmatyzm tak mogę widzieć więc nie wiem.
MATRIX266
Początkujący

24 Kwi 2017, 13:03

Zrobić dobre badania nie zaszkodzi a wtedy będziesz wiedział w czym problem. Generalnie w nocy jeszcze jak jest pochmurno i na bocznych nie oświetlonych drogach trzeba się mocno skupiać, czasem do takiej jazdy przy zmęczonych oczach np. po kilku godzinach przed komputerem można mieć trochę mocniejsze okulary. Oczywiście zakładamy je tylko przy jeździe gdzie nasz wzrok musi sięgać daleko. Mi przynajmniej tak powiedział okulista.

MATRIX266 napisał(a):wzrok się dużo pogarsza nawet przedmioty widziane z daleko mają dziwny kształt, że trudno mi ocenić co to w ogóle jest
"Astygmatyzm występuje, gdy rogówka lub soczewka nie są symetryczne. W efekcie osoby z zaawansowanym astygmatyzmem mogą mieć problemy z widzeniem – obraz będzie zniekształcony lub niewyraźny."
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS - samochód do driftu
    IS od Lexusa jest bezpośrednim konkurentem serii 3 i również interesującą bazą na auto do driftu. Szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę pierwszą generację modelu w wersji IS 300. W tym wariancie kompaktowego ...

24 Kwi 2017, 13:28

Trudno powiedzieć mam niewielki astygmatyzm , nie wiem czy to robi różnice, ale jakaś przyczyna musi być nie ma siły.
MATRIX266
Początkujący