Koleiny z lodu dobrych parę centymetrów wysokości

10 Lut 2017, 16:18

Jechałem wczoraj drogą na wsi bardzo wąską gdzie były koleiny z lodu dobrych parę centymetrów w sensie 2 ślady bo na tej drodze mieści się tylko jedno auto.
Jechało z przeciwka auro z którym się chciałem minąć ale nie mogłem wyjechać za nic świecie bo koła się ślizgały na garbie czy to normalne czy coś żle robiłem.?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

10 Lut 2017, 22:19

MATRIX266 napisał(a):nie mogłem wyjechać za nic świecie bo koła się ślizgały na garbie czy to normalne czy coś żle robiłem.?
Jak to był lód tak jak piszesz to czasem nie sposób wyjechać z takich kolein pod małym kątem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lut 2017, 14:35

Dokładnie - jak na drodze są koleiny i woda w nich jest zamarznięta, to jedziesz praktycznie po lodzie. I wtedy ciężko jest wyjechać z koleiny. Tym bardziej, że boki tej koleiny też są w lodzie, bo woda rozrzucana z tych kolein na boki z czasem zamarza. I tak naprawdę jedziesz po lodzie. Podejrzewam, że jakbyś chciał mocniej zahamować, to też ślizgałyby ci się opony.
Nawet w lato jak się jedzie w koleinach, po suchej drodze, to ciężko jest z nich wyjechać i zazwyczaj się zdejmuje nogę z gazu, aż się wyjedzie z tych kolein, bo przy większej prędkości wyjeżdżając z kolein, można na drodze zatańczyć.
Koleiny to bardzo niebezpieczne zjawisko na drodze. Czasem gorsze niż dziury.
A jeszcze gorzej jest, jak droga jest mokra i w koleinach jest woda. Wtedy można się też nieźle przejechać...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...
    Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...