Jazda po dziurach

27 Kwi 2009, 11:28

po drogach dziurawych jezdzicie wolno czy szybko?
czy bardziej sie psuje auto na dziurach z twardym zawieszeniem czy miękkim?
często jezdzę drogami tak podziurawionymi ze az mi szkoda auta i mnie krew zalewa jak tocze sie z prędkością niższą niz przepisowa 40 na 50, bądź 50 na 90, czy moge jechac szybciej, mam sie obawiac o swój samochód, a jak z hamowaniem, mówi sie ze sie nie hamuje na dziurach ale jeśli droga ma same dziury to jak mam hamować?
piotrauto
Stały forumowicz

27 Kwi 2009, 12:31

piotrauto napisał(a):po drogach dziurawych jezdzicie wolno czy szybko?

Zależy, jak bardzo dziurawych.
czy bardziej sie psuje auto na dziurach z twardym zawieszeniem czy miękkim?

Te, które jest mniej wytrzymałe. ;) Ale generalnie te z twardym.
mówi sie ze sie nie hamuje na dziurach ale jeśli droga ma same dziury to jak mam hamować?

Delikatnie.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Kwi 2009, 18:27

te s twardym sie bardziej niszczą?
a są jakies auta które mają zawieszenie wytrzymałe na nasze polskie drogi? wymiec prosze je
piotrauto
Stały forumowicz

27 Kwi 2009, 19:12

Rosomaki?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2009, 19:25

piotrauto napisał(a):te s twardym sie bardziej niszczą?

z

Unimog ma dobre zawieszenie...
Jeśli jeździsz po dzurawej drodze 40 na godzinę to pogratulować inteligencji...
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

28 Kwi 2009, 10:00

Endrju napisał(a):
piotrauto napisał(a):te s twardym sie bardziej niszczą?

z

Unimog ma dobre zawieszenie...
Jeśli jeździsz po dzurawej drodze 40 na godzinę to pogratulować inteligencji...

no to jak są same dziury a jest teran niezabudowany gdzie wolno 90km/h i ja jade 40km/h a wszyscy na około lecą przez te dziury ponad 100
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...

28 Kwi 2009, 23:27

ja postanowiłem zakupić patrola mieć dziury w d... :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

29 Kwi 2009, 11:15

czegos tu nie rozumiem ostatnio jade przez droge mocno podziurawiona w terenie zabudowanym jade ok 30-40km/h a auto wali, i trzesie sie a inne auta mnie wyprzedzaja i jada te 60-80km/h np widzialem jak mnie wyprzedzał focus 2, mondeo 3, golf 4
oni tego nie czują? u nich jest cicho i nie trzesie im autami?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Kwi 2009, 11:20

piotrauto napisał(a):oni tego nie czują? u nich jest cicho i nie trzesie im autami?

Nowsze auta posiadają specjalny system żyroskopowy, dzięki któremu auto trzyma poziom i nie trzęsie, jeśli tylko choć jedno z kół dotyka drogi.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Kwi 2009, 11:37

Nowsze auta posiadają specjalny system żyroskopowy, dzięki któremu auto trzyma poziom i nie trzęsie, jeśli tylko choć jedno z kół dotyka drogi.

Moim zdaniem nie masz racji. Chodzi tu bowiem o podwójne dyfuzory, znane z F1 i system KERS. Jest to system odzyskiwania energii. Dzięki chińczykom i systemowi poduszkowemu, sprawia, że te auta odrobinkę unoszą się nad drogą i nie czuć wstrząsów.

Jest też możliwość wykupienia abonamentu na drogę. Płaci się SMSem, a specjalne czujki w drodze rozpoznają, czy zapłaciłeś abonament czy nie. Jeżeli nie, to pojawiają się dziury i koleiny, jeżeli natomiast rozpozna, że wykupiłeś, to dziury znikają. Ci kolesie pewnie mieli wykupiony abonament.

Mozna go też wykupić na Poczcie z dopiskiem "dla powodzian". :cool:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 12:53

a ile ten abonament kosztuje miesięcznie?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Kwi 2009, 14:22

3,5 zł
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 14:30

piotrauto napisał(a):czegos tu nie rozumiem ostatnio jade przez droge mocno podziurawiona w terenie zabudowanym jade ok 30-40km/h a auto wali, i trzesie sie a inne auta mnie wyprzedzaja i jada te 60-80km/h np widzialem jak mnie wyprzedzał focus 2, mondeo 3, golf 4
oni tego nie czują? u nich jest cicho i nie trzesie im autami?

Poprostu za wolno jeździsz. Po dziurach trzeba jeździc conajmiej 100km/h (dokładnie tak jak inne samochody co Cie wyprzedzaja), przy takiej predkosci dzieki momentowi pędu(fizyka) koła przelatuja nad dziurą i samochód można powiedziec że płynie po drodze, nie czujesz zadnych dziur, jest cicho i przyjemnie, można sie zrelaksować :cool:
A jeśli chodzi o koleiny to polecam założyć szersze opony najlepiej jakieś 225 czy 245, im większa opona tym mniejsze prawdoodobieństwo że wpadniesz w koleinę :cool:
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

29 Kwi 2009, 16:44

piotrauto napisał(a):po drogach dziurawych

To są jakieś inne...? :wink:
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

29 Kwi 2009, 18:40

rozmawiajmy normalnie :roll:
ok ale jak lece tak szybko przez dziury to nie popsuje sie zawieszenie?
szersza opona podobno bardziej wpada w koleiny
piotrauto
Stały forumowicz