Kierowcy - naciągacze - słyszeliście coś o tym?

12 Mar 2009, 11:02

Witam
Mam do Was pytanie.
Ostatnio zaintrygowała mnie pewna sprawa:
Podobno są tacy, którzy próbują czyhać na młodych kierowców (rozpoznają ich po zielonym listku na drodze albo wyczuwają nieobycie za kierownicą),
doprowadzają do sytuacji gdzie łatwo popełnić jakiś błąd - dzieje się na przykład stłuczka - i wina młodego kierowcy. Słyszałem, że tacy ludzie na tym zarabiają.
Jako młodego kierowcę dosyć mnie to zaniepokoiło.
Słyszeliście coś o takich sprawach?
Pozdrawiam
Pan Szango
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

12 Mar 2009, 12:58

Gdzieś już o tym było.
Ogólnie to można się powołać na nadużycie prawa przez osobe, która nijako "wymusiła" daną sytuacje. Jak przyjedzie policja to widzi tylko efekt i z reguły myśli, że osoba która tak naprawde wymusiła jest poszkodowana. W takiej sytuacji najlepiej wziąść świadków, nie przyjąć mandatu i próbować walczyć w sądzie(nie powiem ciężko jest czasem coś wywalczyć, ale już chociażby zmiana na współwinność obu kierowców poporawia chociażby humor ;) ).
Jako przykład takiej sytuacji moge podać takie coś: wjeżdżasz na zielonym na skrzyżowanie, będąc na środku samochody przed Tobą nagle hamują, Ty już nie masz jak zjechać, schować się itp, więc siłą rzeczy musisz stać na środku, mimo iż zachowałeś ostrożność, wszelkie zasady ruchu, a zatrzymanie było bardziej niż zaskakujące- no nie dało się go przewidzieć. Zmieniają się światła, a ktoś chce Cie nauczyć jak się jeździ- albo wymusić ubezpieczenie, więc w Ciebie wjeżdża, mimo iż doskonale widział, że tam stoisz, wiedział że nie ma jak przejechać a mimo to w Ciebie uderzył.
Albo ktoś Cie wyprzedzi i od razu, nagle zahamuje, tak że nie byłoby szans już się zatrzymać.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Mar 2009, 13:30

W obu przypadkach wina jest tego "cwaniaka" bezapelacyjna.. A na pewno w pierwszym przypadku nie ma wątpliwości bo - masz zajęte skrzyżowanie to nie wjeżdżasz.. Jeśli chodzi o akcję z wyprzedzaniem to tutaj można by było spekulować już i łatwiej by było cwaniakowi wcisnąć kit ale myślę że wszystko da się udowodnić w dzisiejszych czasach..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

12 Mar 2009, 14:52

No tak ale czasem przekonanie do czegos policji graniczy z cudem. Oni powiedzą, że jest tak jak oni to widzą i będą Ci gadać że i tak przegrasz w sądzie- a potem jakimś cudem się okazuje że policja wycofuje się ze wcześniejszych ustaleń. No i czasem ciężko jest udowodnić czyjąś ewidentną winę :/
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Mar 2009, 15:24

Trzeba znać przepisy i wiedzieć czy sie na pewno ma racje czy nie.. Jak wiesz że jesteś niewinny a policja mówi swoje (bo może sprawdzają na odwal i liczą że się zgodzisz) to nie brać mandatu i nie zgadzać się z ich opinią. Kumpel tak miał i w sądzie wygrał bo zajęli się tym ludzie bardziej poważni od "miśków". Jeśli jednak sytuacja jest taka że nie jesteś pewien czyja wina bądź na prawdę ciężko udowodnić - brak świadków itp., to niestety trzeba ponieść konsekwencje..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Kwi 2009, 17:04

20 lat temu kupilem sobie malucha,jechałem pamiętam do Strzyżowa drogą od Gorlic(asfaltowa),wyprzedzalem starą Nysę ,facet walnął mi w bok samochodu gdyż skręcał w pole( bez kierunkowskazu) ,zatrzymalem się a on pierwsze co zrobil to pokazal mi zielony listek na tylniej szybie :shock: [...] i prostak,to byla jego wina,nie moja.Drzwi do wymiany,pojechałem.Potem natychmiast zdarłem ten zielony listek,po cholerę mi to było?! Zawsze będzie wina tego kto ma zielony listek :wink: Nawet wtedy gdy walnie w was pijany dupek! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja tankowania wodoru w Belgii
    Belgia dołączyła do stale rozrastającej się europejskiej sieci stacji tankowania wodoru. Pierwsza publiczna stacja została uruchomiona na terenie Toyota Motor Europe w Zaventem pod Brukselą. To wydarzenie otwiera Toyocie ...

01 Maj 2009, 17:23

samo zycie, nie powinno sie bac sadow zanim bedzie rozprawa skonsultujesz sie z madrymi ludzmi i zadbac o swiadkow, a mlody kierowca moze miec przewage bo jest na biezaco z przepisami
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna