Jazda samochodem w wieku 16 lat

19 Sie 2009, 19:24

Dostałem od brata Forda Fieste mam 16 lat i chce się dowiedzieć co mi zrobi policja jak mnie złapie . Samochód zarejestrowany z ubezpieczeniem OC .
Kuba93
Nowicjusz

Miejscowość: Nisko

19 Sie 2009, 22:46

wtedy odrocza ci prawko na kilka kolejnych lat i nie zrobisz go w wieku 18 lat tylko 21 lub weicej... nie warto
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

20 Sie 2009, 07:38

no dokladnie,brat mojego kumpla ze szkoly,jezdzil sobie autem bez prawka i dybli go 2razy i prawko ma odroczone do 2013r
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sie 2009, 12:29

ale to jak za kolejnym razem czy jak pierwszy raz ?

Bo słyszałem że umie w mieście parę osób złapali i na mandacie się skończyło ( ale to za pierwszym razem ) .
W wiadomościach też mówili że policja jest bezradna bo może tylko 500 zł wlepić , a sprawa w sądzie jest dopiero za 3 razem
Kuba93
Nowicjusz

Miejscowość: Nisko

20 Sie 2009, 12:55

Kuba93 napisał(a):ale to jak za kolejnym razem czy jak pierwszy raz ?

Zależy od sytuacji. Jeżeli policja złapie Cię nieoznakowanym, jak np. jechałeś przez zabudowany teren 150 km/h, to mogę Cię ostro przetrzepać.

Obstawiam jednak, że za pierwszym razem dadzą Ci 500 zł mandatu.
Teoretycznie mogą jednak od razu wystąpić z wnioskiem o zakaz dla Ciebie na prawko, sprawa może pójść też do sądu i bekną Twoi rodzice za narażanie ciebie i niedopilnowanie.

Już samo włóczenie się po sądach jest nieprzyjemne, więc nie wiem czy warto. Zrobisz i tak jak zechcesz.
Pamiętaj jednak, że jeżeli spowodujesz wypadek, albo ktoś w ciebie wjedzie żaden ubezpieczyciel nie pokryje kosztów z OC. Wszystko fajnie jak skończy się na klepaniu auta, ale jak ucierpi kierowca drugiego auta, to możesz mu płacić rentę do końca życia. I jesteś wtedy w głębokiej d....
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sie 2009, 18:54

Ja powiem tak nie warto ryzykowac,jak chcesz zrob sobie prawko od 16lat a jak nie to poczekaj juz ten rok i normalnie zrob pomalu
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2009, 20:25

Prawo jazdy od 16 lat to tylko kat. B1 tak? samochody >500kg typu smart itd? A prawko możesz dopiero 3 miechy przed 18-stką zrobić?
Danci
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

20 Sie 2009, 21:04

Dokladnie,chociaz z B1 jest roznie poniewaz sa to samochody do 500kg a ostatnio na allegro widzialem malucha ktory mial wage bodajze 540kg i byl zarejestrowany jeszcze na B1
Barol
Awatar użytkownika