Mazda 323f 96r - wymiana oleju z mineralnego na syntetyk

13 Sie 2009, 16:20

witam mam takie pytanie mam w planach ze znajomym w najbliższym czasie uszczelnić silnik pod głowicą i wymienić uszczelkę na misie bo silnik się strasznie poci. przy okazji mamy zamiar wymienić przy okazji olej z minerałki na syntetyk, a wiem że mineralny zostawia osady i nie można od razu wymieniać tak oleju bo syfy w silniku itd. I teraz jest mam pytanie czy jest jakiś sposób na ręczne czyszczenie wewnętrzne silnika przy takiej robocie? Mam na myśli wymycie go benzyną z syfów i tak dalej. Czy jest na to jakiś sposób czy najpierw przejść na półsyntetyk a później na syntetyk?
kawkaman
Nowicjusz

Miejscowość: znikąd

19 Sie 2009, 23:09

Nie sa specjalne srodki ktorymi sie zalewa silnik jak olejem, uruchamia na chwile spuszcza go i nalewa sie normalny olej.
W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

20 Sie 2009, 09:40

O zasadach wymiany oleju jest napisane na forum - nie można zmieniać oleju mineralnego na syntetyk lub półsyntetyk.A dlaczego - poczytaj.Chyba,że silnik będzie miał kapitalny remont.Wówczas można zalać go dowolnym olejem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...
    BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...