Jazda środkowym lub lewym pasem ruchu

20 Paź 2007, 17:44

Witam.Ja z kolei nie umiem zrozumieć kierowców,którzy na ulicach o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku,jadą cały czas lewym pasem,mimo,że nikogo nie wyprzedzaja,lub co jest jescze częściej na ulicach o trzech pasach ruchu w jednym kierunki jadą środkowym pasem,nikogo nie wyprzedzając.Wręcz nagminna wręcz jest sytuacja,że kierowca włączając się do ruchu,zjeżdżając np z autostrady na droge ekspresową, po wjechaniu na ta drogę zamiast kontynuowac jazde prawym pasem,ten od razu zajmuje środkowy pas jezdni.Nawet jak nikogo nie wyprzedza ani nie zamierza wyprzedzac.Takie sytaucje są na Śląsku na autostradzie A4 od Katowic w kierunku Wrocławia,gdzie przez sporo kilometrów autostrada ma 3 a nawet 4 pasy w jednym kierunku i na drodze krajowej nr 86,gdzie 3 pasy ruchu zaczynają się przed A4 i kończą dopiero za Sosnowcem - jest to również dość soporo kilometrów tej drogi.Przeciez w naszym kochanym :evil: kraju obowiązuje jazda możliwie najblizej prawej krawedzi jezdni.Natomiast pas środkowy lub lewy zajmuje się tylko i wyłącznie w czasie wyprzedzania lub innych uzasadnionych sytuacji na drodze,które zmuszają kierowce do zajęcia pasa innego niz prawy.
A najgorsze jest to,że nawet policja w radiowozie jedzie sobie dostojnie środkowym pasem.Krew człowieka wtedy zalewa.Kiedyś spisałem numery boczne takiego radiowozu i zadzwoniłem do Komendy Głónej w Katowicach i zapytałem,czy kierowcy tego radiowozu nie obowiązują przepisy?Poproszono mnie o podanie numerów rejestracyjnych i numeru bocznego tego radiowozu i zapewniono,że zostaną wyciągnięte konsekwencje dla kierowcy tego radiowozu.Ciekawe tylko,czy coś takiego zaistniało.Ale skoro policja daje taki przykład.....Co wy na to?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2007, 17:32

Też jeźdze drogą z Tychów do Katowic czesto i jazda lewym pasem to norma. Jak są 3 pasy to oczywiscie wszysci jadą srodkowym. Najlepszy przykład to wyjazd od ronda z K-ce na Tychy gdzie własnie wszyscy którzy wyjeźdzaja od razu jada jescze przed tunelem na srodkowy pas chociaz prawy jest pusty i ciądnie sie az do zjazdu na 3 stawy. Nie wiem czy ludzi sie nie uczyli czy nie wiedzą ale w Polsce obowiązuje ruch prawo stronny. Jedyne uzasadnienie takiej jazdy to dziury, ale obecnie one sa wszędzie (z lekka przewagą na prawym pasie;/ ) fenomenem jest jazda tirów na lewym pasie i wyprzedzanie nie koniecznie autobusów czy innych ciezarówke ale równiez samochodów osobowych!! co jak co ale prawy pas nie gryzie i przewaznie jest wolny wiec zapraszam kierówców na korzystanie z niego :D
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2007, 22:15

Bardzo dobrze że został poruszony ten problem. Jest to naprawdę wkurzające. Taka sama sytuacja jak na A-4, jest stale na Trasie Średnicowej. Jeszcze mógłbym przełknąć jazdę środkowym pasem gdyby dany kierowca jechał maksymalną dozwoloną prędkością, ale często np na ŚTK,jadą sobie 80km/h i mają wszystkich w d......
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

03 Gru 2007, 15:16

A ja się przyznaję - w Krakowie, na głównych arteriach jeżdżę najczęściej pasem środkowym, nawet, jeśli ruch jest znikomy...

Bo prawy pas jest wyłącznie dla BUS i TAXI... :D
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

31 Gru 2007, 03:09

Ja najbardizej nie lubie natomiast jak na lewy wjezdrza ktos kogo wyprzedzjaa wszyscy prawym i srodkowym. Zabrala bym takim prawo jazdy
kasia_org
Nowicjusz

15 Sty 2008, 21:55

Prawy pas jest o tyle zły, bo:
1.Najczęściej są tam największe dziury, uskoki, fałdy, etc.
2.Przy sporym ruchu, jak zjedziesz na prawy pas to liczysz się z tym, że będzie przed Tobą jechał ktoś wolniejszy. Żeby go wyprzedzić, musisz zjechać z powrotem na lewy pas. A nie jest to takie znowu proste, jak jest spory ruch.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...

04 Lut 2008, 17:53

Ludzie litości jechałem dziś autostrada Kraków- Katowice , prędkość okolo120-130km/h w ten przede mnom pojawiła się corsa jadąca 40km/h lewym pasem, w środku pięć ,, fest ciotek" ponieważ nie wiem jak im się to udało , ale prawym jechał jakiś następny ,,żółw" to o mało nie rozbili mi tylu. Nie pomagały migania trąbienia facet jechał 40km/h lewym pasem.Podejrzewam ,że jechał tak następne 20km.Nie wiem ale ja bym takiemu zabrał od razu prawo jazdy. Po takim czymś od razu poznają Polaka na zachodzie szczególnie w Niemczech , gdzie na trzypasmowej jezdni facet potrafi jechać pierwszym od lewej pasem z prędkością 60km/h. Słyszałem i widziałem wypadki spowodowane przez takich pseudo kierowców.Dziwią sie ,że ktoś rozbił im tył jak oni spokojnie jechali.Dla mnie powinna być wyznaczona minimalna prędkość na autostradzie a za takie przewinienie jak jechanie dłuższe lewym pasem mandat 5000zł.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

04 Lut 2008, 22:13

No jakby nie patrzeć to to jest najbardziej denerwujące...jedziesz sobie i tu ani z lewej ani z prawej :twisted: aż by się chciało wyjść z samochodu i powiedzieć kilka słów temu zawalidrodze...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

04 Lut 2008, 23:16

Dokładnie, miałem ochotę odjechać trochę dalej wysiąść z auta i dorwać tego faceta.Serio , przecież nie można jechać prawym pasem.Rozumiem ktoś ma pełne prawo jechać ile chce ale bez jaj.
Łukasz789
Aktywny

05 Lut 2008, 09:13

Łukasz789 napisał(a):(...) Rozumiem ktoś ma pełne prawo jechać ile chce ale bez jaj.

No to ma to pełne prawo, czy bez jaj... :?: :!:

Przepis mówi wyraźnie, że na autostradzie można jeździć pojazdem silnikowym, który na prostej równej drodze może się poruszać z prędkością nie mniejszą niż 40kmph. Jednak nie mówi o minimalnej dozwolonej prędkości!

Natomiast faktem jest, że za jazdę lewym pasem 40kmph (zwłaszcza na autostradzie!) można zarobić mandacik z tytułu stwarzania zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu. Tyle, że trasa A4 Kraków-Katowice autostradą jest tylko z nazwy... :(
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

05 Lut 2008, 10:06

To znaczy ja maiłem takie prawo jechac te 120-130km/h lewym pasem takiejak on tylko ,ze jesli się nie myle (a moge) jest jeszcze jeden przepis , o
umożliwieniu wyprzedzania. A on wcale nie myślał zjechać na prawy , tylko spokojnie kontynuował jazdę. i jeszcze ( tak mi się wydaje) obrzucał mnie wyzwiskami. Gdyby kierowca z prawego pasa ,zjechał na pas awaryjny to jechalibyśmy za tym facetem nastepne kilometry.
Łukasz789
Aktywny

05 Lut 2008, 18:43

Jeżeli jesteśmy przy przepisach - w Polsce obowiązuje jazda prawym pasem jezdni.Lewy pas służy tylko do wyprzedania.Czyli jeżeli chcemy wyprzedzić jakiś pojazd,poruszający się wolniej od nas,to zjeżdżamy na lewy pas(jeżeli jest wolny i nie zaczął nas wyprzedać inny pojazd),wyprzedzamy i niezwłocznie po zakończeniu manewru wyprzedzania zjedżamy spowrotem na prawy pas - tak mówią przepisy.Dodatkowo,nie wiem czy ten przepis jeszcze jest,czy się nie zmienił,ale było,że na autostradzie,nie ma określonej prędkości minimialnej,ale jest zakaz poruszania się z prędkością,utrudniajacą ruch innym.Czyli jak samochód się nam zepsuje na autostradzie i nie możemy jechać z większą prędkością niż np. 30 lub 40 km/h,to wg przepisów,powinnismy wezwać lawetę(na autostradzie jest zakaz holowania pojazdu przez inny pojazd),ponieważ jadąc z prędkością 30 km/h jedziemy z prędkością,utrudniająca ruch na autostradzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2008, 23:31

powiem ja ogólnie rzadko staram się korzystać z lewego pasa.Jednak czesto dochodzi do sytuacji w której nie ma innego wyjścia i trzeba się nim cały czas poruszać.W szczytowych godzinach na austoradzie A4 odcinek z Zabrze do Katowic,jeśli chcemy wmiare sprawnie jechać trzeba praktycznie cały czas lewym pasem jechać.Nie mówie o dwupasmówce do Bielska gdzie się tylko dwa pasy i samochody jadące 100-110 muszą cały czas z lewgo passa korzystać.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

18 Lut 2008, 02:00

Ja to wam powiem, ze czesto jezdze lewym pasem...nie oczywiscie jak jest wielki ruch. a to z tego powodu,, ze u mnie prawy pas jest strasznie zniszczony...non stop tzlko dziury,Dziury, dziury, kanały i raz jeszcze kanały. Jadąc prawym pasem musiałbym jechać slalomem, a tak nie wadząc nikomu jadę lewym pasem.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam