Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to jednak wypadkiem. Jakie buty założyć, zanim wsiądziemy za kierownicę?
W gorące dni możemy wybierać spośród wielu rodzajów obuwia, ale nie wszystkie sprawdzą się w przypadku kierowców. Prowadząc auto w nieodpowiednich butach, możemy narazić siebie i innych na niebezpieczeństwo.
Choć wiele osób ceni sobie za wygodę klapki typu japonki, to nie nadają się one do prowadzenia samochodu. Mogą łatwo ześlizgnąć się ze stopy i w kluczowym momencie uniemożliwić wciśnięcie pedału hamulca czy sprzęgła, co jest bardzo niebezpieczne. Do jazdy nieodpowiednie są też wszelkie buty ze zbyt grubą podeszwą. Należą do nich m.in. sandały na koturnie, a także obuwie trekkingowe. Nie pozwalają one wyczuć siły, z jaką naciskamy na pedał. Za kierownicą powinniśmy także unikać butów na obcasie. Sprawiają one, że niemal cały nacisk na pedały skupiamy na palcach, podczas gdy optymalna sytuacja to przenoszenie ciężaru ze śródstopia na palce. Żeby skutecznie zahamować lub dodać gazu w butach na obcasach, trzeba naciskać znacznie mocniej, a to wydłuża czas reakcji i bardziej męczy nogi. Dodatkowo szpilki mogą wbić się w dywanik pod nogami kierowcy i całkowicie unieruchomić nogę.
Czy w razie braku odpowiedniego obuwia możemy po prostu prowadzić samochód bosymi stopami? Nie jest to ani wygodne, ani bezpieczne rozwiązanie, ponieważ wtedy prawdopodobnie nie będziemy w stanie wcisnąć hamulca z taką samą siłą jak w odpowiednich butach.
Podczas jazdy samochodem najlepiej sprawdzają się niekrępujące kostek buty sportowe na równej, płaskiej i niezbyt śliskiej podeszwie. Jeżeli musimy założyć eleganckie obuwie, to bez wydłużonych nosków i na jak najbardziej płaskim i stabilnym obcasie. Najlepiej jednak zawsze mieć w samochodzie parę sportowych butów tylko do jazdy i zakładać je zwłaszcza na dłuższe trasy.
Próbowałem kiedyś jazdy w klapkach i faktycznie jest niewygodnie poza tym klapki potrafią się zsuwać ze stopy oraz zaczepiać o pedały ;/ Na boso problem jest taki że wydaje się że trzeba dwa razy mocniej wciskać pedały niż w normalnych butach, pewnie tu chodzi o powierzchnię stopy jaką naciskamy pedał. Nie polecam, zresztą każdy może wciskanie pedałów wypróbować bosą stopą na postoju nie powodując zagrożenia w ruchu. Nie lubię również jeździć w pantoflach które moim zdaniem są za sztywne przez co ciężko operuje się pedałami (kiepski komfort).
Najlepiej u mnie sprawdzają się buty do biegania takie lekkie i powiem Wam że jak jadę w dłuższą trasę to często wrzucam je do samochodu nawet w zimę jak mam gdzieś jechać dalej to zakładam takie bo na dłuższą metę jest naprawdę wygodnie i stopa oddycha.
Więc latem zazwyczaj jeżdżę w sandałach. Mój przyjaciel powiedział, że palce mogą utknąć na pedale hamulca. Nigdy mi się to nie przytrafiło. Próbowałem nawet celowo złapać moje sandały na hamulcu lub gazie i zdałem sobie sprawę, że mogę je po prostu wyciągnąć.
Czy jest to rzeczywiście kwestia bezpieczeństwa, czy mój przyjaciel po prostu za bardzo się martwi?
Bose stopy nie są tak skuteczne w wywieraniu mocnego, równomiernego nacisku na hamulec, jak stopa z odpowiednimi butami. Wywieranie dodatkowego nacisku bosymi stopami może również zwiększyć ryzyko bólu i skurczów stopy u kierowcy, dodatkowo utrudniając mu bezpieczne prowadzenie.
Jeździłem trochę w kroksach i nie było źle ale pasek za piętę musiał być założony bo inaczej była mniejsza kontrola nad tym co robię. Poza tym nie zauważyłem innych problemów.
Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego? Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
Przebieg, rocznik, stan czy marka? Co jest ważne przy zakupie? Szukam auta minimum 2010r. z przebiegiem 100tys. Max., do którego nie będę nic musiał dokładać. Chcę aby miał bogate wyposażenie i spalanie na poziomie 7-8l. Oczywiście bezwypadkowy i od pierwszego właściciela – ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.