Jazda w UK

16 Lut 2014, 06:22

Witam! Stwierdziłem ze zrobię Mały poradnik o tym co trzeba zrobić by można było się LEGALNIE poruszać po UK samochodem a wiec co nam potrzebne

Kierowca:
-Angielskie lub Polskie Prawo jazdy ale polskie prawo jazdy (nie na dłużej jak 12 miesięcy po tym trzeba wymienić na ang.)
-Wymiana Prawa jazdy odbywa się przez DVLA (Agencja ruchu drogowego) Przez stronę internetowa GOV.UK zamawia się formę D1 i się odsyła formę w raz z twoim polskim prawem jazdy. koszt tej operacji to £50 i ok 3 tygodnie czasu.
-Jeśli Posiadamy Polskie prawo jazdy nie nasza stawka ubezpieczeniowa może być troszkę wyższa lub niektóre ubezpieczalnie mogą nam odmówić ubezpieczenia.
Można tez wyrobić tak zwane Provisional Driving Licence kosztuje to £50 i nie trzeba przechodzić przez żaden kurs ale pojazd możemy prowadzić tylko pod opieka kogoś z prawem jazdy od min 5 lat oraz osoba ta musi być ubezpieczona by prowadzić ten Samochód, takie prawo jazdy jest ważne tylko 2 lata, trzeba tez mieć naklejkę "L" z przodu i z tylu pojazdu.

Samochód:
-Tu zależy czy pojazd jest na polskich rejestracjach czy angielskich.

Zacznijmy od jazdy pojazdem zarejestrowanym w Polsce:
-Samochód musi być "Roadworthy" czyli musi być sprawny technicznie i musi mieć przegląd techniczny.
-Prowadzący musi posiadać Pełne Prawo jazdy i musi być osoba ubezpieczana do prowadzenia tego pojazdu.
-Samochód nie może być dłużej na terenie UK jak 6 miesięcy, może to być jeden wjazd lub kilka mniejszych czas jest sumowany. (nie nie pomoże ze śmigniemy do Francji i z powrotem), można się zgłosić do DVLA(Agencja ruchu drogowego) wypełniając formę C110-Temporary Admission by ten czas był wydłużony do 12 miesięcy max, by tak było samochód musi być potrzebny do wykonywania pracy lub trzeba być uczniem/studentem.

Teraz pojazd zarejestrowany w UK:
-Nasze imię musi widnieć na dokumencie V5 (Dowód rejestracyjny)
-Prawo jazdy
-Musimy być Ubezpieczeni do prowadzenia TEGO pojazdu minimum Third Party(chyba ze posiada się Comprehansive pozwalające na prowadzenie innego pojazdu)
Są 3 typy ubezpieczeń:
-Third Party-W razie wypadku pokrywa koszty strat osoby trzeciej, NIE pokrywa napraw twojego pojazdu lub kosztów w razie kradzieży. Najtańsze rozwiązanie ale nie jeśli jesteśmy poniżej 25 roku życia.
-Third Party Fire & Theft- W razie wypadku pokrywa koszty strat osoby trzeciej, oraz pokrywa koszty w razie pożaru lub kradzieży naszego pojazdu.
-Comprehansive-W razie wypadku pokrywa koszty strat osoby trzeciej jak i naszej oraz pokrywa koszty w razie pożaru lub kradzieży naszego pojazdu, plus możemy prowadzić inny pojazd ale tylko jeśli nie jesteśmy legalnym właścicielem. (najdroższa opcja)
-MOT ważny przegląd techniczny
-Road Tax czyli podatek drogowy liczony zależnie od emisji Co2 dla pojazdów zarejestrowanych po 2001 lub dla pojazdów zarejestrowanych przed 2001 liczony od pojemności silnika.

czyli w skrócie:
-Prawo jazdy
-Samochód
-Ubezpieczenie (min. Third Party)
-MOT (Przegląd techniczny)
-Road Tax (Podatek drogowy)
-Trzymać się lewej strony!

teraz coś dla kombinatorów!
jeśli mamy samochód na polskich blachach nie myśl ze nie dostaniesz mandatu! zdjęcie przyjdzie na polski adres i patrole policji są bardzie chętne by cie zatrzymać na rutynowa kontrole.
dwa jeśli prowadzisz samochód kumpla i nie posiadasz prawa jazdy ubezpieczenia a samochód nie ma motu i cie zatrzyma policja (o to nie trudno) to nie zależnie od wartości pojazdu samochód zostanie z złomowany a ty dostaniesz mandat £300 oraz 3 ptk. karne na prawko którego nie masz!
trzy! jeśli nie masz więcej jak 25 lat licz się z tym ze koszt ubezpieczenia będą duuuuzzzzeeeeee!!! przykład: 20 lat, prawko od nie całego roku samochód Peugeot 206 1.3 silnik koszt £4500 i w gore
najtańsze samochody do ubezpieczenia to: Nissan Micra oraz ford KA około £2500
wiec tak można kupić tanio dobry samochód ale go utrzymać to jest piekło dla młodego kierowcy!

Pozdro!
Som31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin/Londyn
Prawo jazdy: 15 05 2013
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: peugeot 208 style
Silnik: 1.4 70km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Cze 2014, 13:20

I wprowadzasz ludzi w błąd - aby jeździć angielskim autem wcale nie musisz być wpisany do DVLA bo wtedy stajesz się właścicielem auta -
Wystarczy że opłacisz na dane auto ubezpieczenie, ale może być tak że właściciel opłacił ubezpieczenie upoważniające innych do korzystania z jego auta, możesz tez samemu wykupić sobie ubezpieczenie do prowadzenia wszystkich aut zarejestrowanych w UK(tak robią angielscy handlarze)
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

29 Lip 2014, 14:12

Ja tu jeszcze dodam jedno sprostowanie. DVLA mówi wyraźnie że na swoim polskim prawku:

"You can drive in Great Britain on a full, valid driving licence from another EU country until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer."

Co znaczy mniej więcej tyle, że nie musisz go wymieniać dopóki nie osiągniesz wieku 70 lat lub 3 lata po staniu się rezydentem UK a tym stajesz się bodajże mając tam stały adres 185 dni od przybycia do UK. I teraz najważniejsze ostatnia część "whichever is longer" czyli jeśli do siedemdziesiątki masz więcej niż 3 lata to czekasz do 70tki hehe.

A przy okazji warto pamiętać o takim myku który mi bardzo pomógł w poruszaniu się po drogach w UK. Kiedy skręcasz jedziesz tak żebyś mógł się przywitać z osobą poruszającą się w przeciwnym kierunku podając jej jak przystało prawą rękę na powitanie. Wzięło się to jeszcze z czasów kiedy nie było samochodów i jeżdżono konno stąd właśnie ruch lewostronny - tak słyszałem. W każdym razie myśląc w ten sposób nigdy nie zdarzyło mi się potem wylądować na złym pasie no może poza jednym przypadkiem kiedy wyjeżdżałem z drogi wewnętrznej na główną w Polsce :yes:
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2009

12 Wrz 2014, 13:06

Zgadzam się z Tobą @Yarecki nie trzeba wymieniać prawa jazdy, jednak lepiej to zrobić bo w przypadku zgubienia, musisz wyrabiać go w Polsce. Nie zawsze jest jednak czas by zjeżdżać do kraju. Ja polecam tą stronę dla początkujących kierowców: emano.co.uk. Znajdują się na niej sprawdzone informację.
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3

17 Paź 2014, 03:37

bardzo przydatne info, dzięki wielkie!
frodan
Nowicjusz

Auto: A3

12 Lip 2015, 19:42

A korzystała ktoś może z usług tej firmy friendlycarinsurance.co.uk/pl ? Mają na stronie takie info "Gwarantujemy, że znajdziemy dla Ciebie najtańsze ubezpieczenie samochodowe w Wielkiej Brytanii , korzystne dla Ciebie (a nie dla pośredników i osób trzecich)". Co o tym myślicie? Pośredników jest w UK wielu i uważam, że czasem warto skorzystać z ich usług przy ubezpieczeniach, ale ta strona mnie bardzo zaskoczyła. Być może jest to pierwszy "pośrednik", który dostaje taką samą kasę od wszystkich ubezpieczycieli i dlatego przedstawia najlepszą ofertę. Oczywiście to jest tylko moje domniemanie. Czekam na wasze zdanie.
maślik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2002
Auto: VW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...

13 Lip 2015, 19:58

Na Wyspach najbardziej popularne wyszukiwarki to Moneysupermarket.com, Gocompare.com, Confused.com i Comparethemarket.com.

Jednak tak samo jak i w Polsce konkurencja jest bardzo duża i warto korzystać z tej porównywarki, która nie tylko pozwala na szybką kalkulację, ale na dokładne poznanie oferty, pomoc konsultanta i wyjaśnienie kolejnych kroków zakupu ubezpieczenia, zwłaszcza w UK, gdzie ubezpieczenia mają wiele wariantów :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

21 Wrz 2015, 09:18

Ja polecałabym skontaktowanie się z firmą polisadorect.co.uk Zajmują się wyszukiwaniem najtańszego ubezpieczenia. A jak słusznie tutaj ktoś zauważył, wersji ubezpieczenia w UK jest multum. Polisa direct pozwala nam wybrać najlepszą, a usługa jednorazowego wyszukania jest niezobowiązująca i bezpłatna. Dodatkowo, jeśli zdecydujemy się na tą wybraną przez nich, to pomogą nam wypełnić papiery by dostać jak największą zniżkę. Moim zdaniem to bardzo wygodne i nie wymaga dużego nakładu czasu i pieniędzy.
rysownik
Nowicjusz

Auto: Audi A4

30 Wrz 2015, 10:25

Ja sam brałem od nich ubezpieczenie. Znajomi mi właśnie mówili że w Anglii nie ma co poruszać bez jakichkolwiek ważnych dokumentów. Bardzo szybko zrealizowaliśmy ubezpieczenie i jestem bardzo zadowolony bo dużo też nie zapłaciłem. Dobra firma dla każdego polaka będącego w Anglii albo wyjeżdżającego.
Lechowski
Nowicjusz

Auto: Opel

03 Lis 2015, 16:05

Ostatnio dowiedziałem się że bez ważnego ubezpieczenia mało kto wyrusza w drogę. Właśnie mi się skończyło, dobrze że takie rzeczy można załatwić online. Znalazłem fajnych specjalistów od ubezpieczeń i oferty znajdują korzystne.
Lechowski
Nowicjusz

Auto: Opel

20 Lut 2016, 16:12

Witam! Nazywam się Mateusz, mieszkam w UK od 3 lat.
3 lata jeżdzę autem na Polskim prawku i nie ma z tym żadnego problemu.

Nie trzeba być wpisanym w DVLA, jeśli jesteś wpisany jako drugi kierowca to widniejesz tylko w ubezpieczeniu.
qwerty633
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.2 SXI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2016, 15:34

Co do angielskiego prawa jazdy, to warto dodać że można je teraz zdawać w języku polskim, co jest dla wielu z Nas ogromnym ułatwieniem. Tutaj macie to dokładnie opisane [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 22 Mar 2016, 10:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Marcino1977
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 09 1977
Auto: Bmw e46
Silnik: 2.0 170km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004