Przepisy rejestracyjne

19 Mar 2016, 19:40

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanko dotyczące rejestracji samochodu osobowego jako ciężarowy. Muszę do nowej pracy założyć własną działalność i kupić samochód umożliwiający mi pracę jako dostawca. W rzeczywistości będę jeździł samochodem "szefa" więc kupno własnego busa mija się z celem. Wiem że mogę kupić jakieś auto typu seicento dwu osobowe z kratką, ale w tym przypadku do codziennej jazdy przyda się jakaś osobówka na wypady w większym gronie. I główne pytanie czy jest możliwość rejestracji samochodu osobowego jako ciężarowy nie zmniejszając liczby miejsc do 4 w samochodzi np corolli verso?
crawen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2009
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: mazda3
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2016, 21:08

crawen napisał(a):I główne pytanie czy jest możliwość rejestracji samochodu osobowego jako ciężarowy nie zmniejszając liczby miejsc do 4 w samochodzi np corolli verso?
Chyba ze kupisz tak zarejestrowany.O przeróbce z osobówki na cięzarowy nie ma mowy.Jezeli juz to tylko na 4 osoby...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2016, 18:09

wiec musze szukac pewnie sciaganej 5 osobowej "ciężarówki" żeby nie tracic tego jednego miejsca, a jak wygląda sytuacja gdy osobówka ma 7 miejsc, to przy rejestracji stracę 3 miejsca prawda?
crawen
Nowicjusz

20 Mar 2016, 19:28

crawen napisał(a): a jak wygląda sytuacja gdy osobówka ma 7 miejsc, to przy rejestracji stracę 3 miejsca prawda?
Proste jak budowa cepa... :D Jezeli masz na myśli Galaxy,Sharana itp to raczej zostanie 5 miejsc.Pojazdy te mają raczej taki układ: 2 przód,3 środek i 2 tył.Po demontazu 2 ostatnich siedzeń pozostaje Ci 5....O to chyba wlasnie chodzi jak myślę.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2016, 19:31

tak tylko chodzi mi o rejestracje takiego jako ciezarowy
crawen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...