Jazda w wodzie

17 Mar 2010, 01:27

Witam! Naoglądałem się dziesiątek filmików z przejazdów 4x4 przez wodę i zauważam że niektórzy wychodzą z tego sucho. Jak to jest w rzeczywistości? :smile:
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

17 Mar 2010, 07:39

Sucho, jeśli się nie zakopiesz i nie naleci wody to czemu masz być mokry? Ja ostatnio z kolegami trochę brodziliśmy, podczas jazdy poziom wody do połowy drzwi i w środku suchutko.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2010, 09:19

Jogi4x4 napisał(a):Sucho, jeśli się nie zakopiesz i nie naleci wody to czemu masz być mokry? Ja ostatnio z kolegami trochę brodziliśmy, podczas jazdy poziom wody do połowy drzwi i w środku suchutko.

A powiedz jak z przewodami napięcia i aparatem zapłonowym?słyszałem że są jakieś uszczelniacz w spreyu.a niektóży używają maści na oparzenia w piance chyba bepantenu powiem szczeże w wielkim szoku byłem jak to widziałem.A JAKIEŚ INNE SPRAWDZONE SPOSOBY?
KONTROLA JEST NAJWYŻSZĄ FORMĄ ZAUFANIA
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: FESTUNG BRESLAU

17 Mar 2010, 09:50

kazdy ma swoj sposob i w sumie malo wazne czego uzyjesz, wazne zeby dobrze usczelnilo wszelkie nieszczelnosci i nie wpuscilo wody np do aparatu zaplonowego.W samim nawet seryjny aparat wiele potrafi zniesc bo jest umieszczony dosc wysoko i z tylu :wink: Ludzie uzywaja silikonow, zakladaja gumowe rekawiczki na aparat.Jak juz ktos decyduje sie na topienie auta to lepiej zabezpieczyc go dobrze bo jak zdechnie w wodzie po klamki to moze byc lipa :mrgreen:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

17 Mar 2010, 10:27

Bez problemu, jedyne co mam zrobione to na oryginalną osłonę rozdzielacza dorobiona drugą osłonkę i problemów w wodzie nie ma, rozdzielacz też jest wysoko, choć z przodu ale żadnych problemów z jazdą po wodzie, kable też dają radę, ze świecami jak na razie ok. Powiem szczerze że więcej problemów miałem z oryginalnym gaźnikowcem niż z motorem BMW choć w BMW rozdzielacz jest z przodu i świece niżej. Ale rozdzielacz uszczelniony, nowe kable też zabezpieczone i hula aż miło :grin: .
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2010, 11:08

Jogi4x4, mój sami jest gażnik.a czym mogę uszczelnić świece i aparat zapłonowy.co prawda aparat jest wysoko przy samym podszybiu ale nie zaszkodziło by tego czymś uszczelinić tylko jak i czym.

[ Dodano: Sro Mar 17, 2010 10:12 ]
PITSJ413:), topić nie zamieżam,bawię się bardziej w typowy trawel najgłebiej gdzie ugrzęzłem to było prawie do połowy drzwi.pozatym tak jak piszesz aparat jest wysoko i z tyłu pozatym lift 8cm przód też troszkę go odizolowywuje o pare centów od podłoża

[ Dodano: Sro Mar 17, 2010 10:33 ]
Jogi4x4, widziałem też że na kable przy świecach w miejscu wchodzenia do silnika zakładane są gumowe uszczelki
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...

17 Mar 2010, 17:38

gdzieś widziałem do uszczlnienia takie jakby worki, specjalnie właśnie do przewodów i tego typu spraw, ponoc zdają egzami :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

17 Mar 2010, 17:56

Wezyrro, wysłałem ci wiadomośc na PW co do tych progów
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Mar 2010, 11:02

Jazda w wodzie... :mrgreen: ... nie mogłem się powstrzymać...

- polecam obejrzenie... :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

19 Mar 2010, 11:02

przeca tam płytko było :mrgreen: 5 minut temu :mrgreen:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

chłopaki z Poznania na Biedrusku :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Mar 2010, 11:13

pocieszny, niezłe :razz: ale jazda
white wolf
Aktywny
Awatar użytkownika