Jazda z nieważnymi tablicami rejestracyjnymi z Niemiec

26 Maj 2010, 10:15

Witam!!!

Mam takie pytanie ( szukalem ale nie moglem nic podobnego znalezc ). Mianowicie, chce sprzedac samochod sprowadzony z belgii na niemieckich tablicach tymczasowych (tych z zoltym paskiem) ktore stracily juz waznosc. Gosciu ktory chce kupic ode mnie samochod chce zaryzykowac i wrocic do domu nim na kolach z tymi tablicami. W razie kontroli drogowej mandat itp. przyjdzie wtedy na mnie, dlatego, ze te niewazne tablice sa wykupione na moje nazwisko, czy na tego goscia dlatego ze na podstawie umowy kupna juz on jest wlascicielem samochodu? Umowa bedzie sporzadzona miedzy nim a wlascicielem samochodu z dowodu rejestracyjnego (umowa spisana w belgii z pustym polem dla kupujacego). Dzieki za pomoc! Pozdrawiam!
aros87
Nowicjusz

Miejscowość: orzesze

27 Maj 2010, 13:05

mandat zapłaci kierujący w razie kontroli.w razie kolizji niedostanie ani grosza i pokryje koszt uszkodzonego pojazdu(drugiego).w takim wypadku aby mieć spokój z policją niech wykupi miesięczne ubezpieczenie za ok 100zł.-chodzi o fundusz gwarancyjny.mandat za poruszanie się takim autem i tak dostanie i słowny,dalszy zakaz jazdy.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

28 Maj 2010, 17:32

Dokładnie tak. Żadne wykupione ubezpieczenie OC nie ma mocy prawnej jeśli dowód rejestracyjny pojazdu jest nie ważny, nawet jeśli masz zrobiony przegląd techniczny.

[ Dodano: Pią Maj 28, 2010 17:35 ]
aros87 napisał(a):Witam!!!

Mam takie pytanie ( szukalem ale nie moglem nic podobnego znalezc ). Mianowicie, chce sprzedac samochod sprowadzony z belgii na niemieckich tablicach tymczasowych (tych z zoltym paskiem) ktore stracily juz waznosc. Gosciu ktory chce kupic ode mnie samochod chce zaryzykowac i wrocic do domu nim na kolach z tymi tablicami. W razie kontroli drogowej mandat itp. przyjdzie wtedy na mnie, dlatego, ze te niewazne tablice sa wykupione na moje nazwisko, czy na tego goscia dlatego ze na podstawie umowy kupna juz on jest wlascicielem samochodu? Umowa bedzie sporzadzona miedzy nim a wlascicielem samochodu z dowodu rejestracyjnego (umowa spisana w belgii z pustym polem dla kupujacego). Dzieki za pomoc! Pozdrawiam!

A tak zupełnie z innej beczki, to możesz mieć problemy w późniejszym terminie z US i Policją, a w konsekwencji z prokuraturą, z tytułu nieopodatkowanych dochodów oraz podrabiania umów.
escalade
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...