Jazz czy Corolla? a może inna benzynka za 15 tyś?

06 Mar 2013, 14:04

Obecnie jeżdżę Suzuki Swiftem 1.3 z 99 roku.

Moje wymagania:
1. silnik benzynowy - jeżdżę głównie po mieście i to na krótkich trasach, 1-2 razy miesięcznie dłuzsze trasy więc myslę, że benzyna jest rozsądniejszym wyjściem

2. trochę mocy - nie mam duszy rajdowca, ale żeby "zbierał się" conajmniej tak sprawnie jak mój obecni swift

3. na pewno 5 drzwi i trochę przestrzeni na tylnej kanapie - tak by dwa foteliki dziecięce się zmieściły. W porównaniu do swifta - przestrzeń taka jak w swifcie lub większa

4. bagażnik nie musi być duży, ten swiftowy zazwyczaj był ok, na pewno nie chcę kombi

5. hatchback - to już tylko moje "widzimisię":) takie autka mi się najbardziej podobają

6. no i raczej szukam w japońskich markach - tu tak samo, moje "widzimisię"

7. Spalanie/koszty eksploatacji - oczywiście jak najniższe:) A tak na serio, chciałabym znaleźć auto które jest najbardziej niezawodne (wiadomo, że to zalezy od modelu) z przyzwoitym spalaniem

8. Silnik niekoniecznie musi nadawać się do gazu, jeśli z gazem nie kupię to pewnie będę jeździć na benzynie

9. Z dodatków zależy mi na tym by była klimatyzacja :)

10. No i chyba najważniejsze - musi być on w miarę bezpiecznym samochodem:)

Myślałam o corolli E12 ale przeczytałam, że ponoć jej benzynowe silniki wcale nie są dobre. Co zatem polecacie?
klaara
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 09 2010
Auto: Suzuki Swift

06 Mar 2013, 15:23

Wszystkie Twoje oczekiwania spełnia Honda Jazz. Szukaj z silnikiem 1.4 spali nie wiele wiecej a osiągi lepsze. Silniki maja po dwie swieczki na gar rozwiązanie ok mozna też bez problemu gazowac.
Co do bezpieczeństwa to małe auto wiesz jak jest, Jazz jest bezpieczny po lifcie, ale za drogi.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Mar 2013, 15:54

Dziękuję za odpowiedź
Co do bezpieczeństwa to myślałam żeby może ewentualnie dołożyć trochę pieniędzy i kupić albo mazdę 3 albo Rav4 drugiej generacji ale o tej pierwszej słyszałam sprzeczne opinie a drugą w benzynie ciężko znaleźć. No i trzeba byłoby dołożyć do interesu z 5-10 tyś a nie jestem przekonana czy to dobry pomysł.
Muszę kupić auto a jestem w kropce i bez pomysłu:(
klaara
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 09 2010
Auto: Suzuki Swift

06 Mar 2013, 16:40

W Twoim przypadku Jazz będzie dobrym wyjściem. Chociaż mi osobiście to auto w ogóle się nie podoba, ale to już rzecz gustu.
kolorowy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: renault
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2008

06 Mar 2013, 16:49

Moze zle napisałem o tym bezpieczeństwie. Jezeli chodzi o ten segment to jest bardzo dobrze.
http://www.euroncap.com/tests/honda_jazz_2004/188.aspx
Cztery gwiazdki.
Jazz jest bardzo praktycznym autem i jak na swój gabaryt jest przestronna. Dodatkowo w rankingach bezawaryjności ma wysokie pozycje.
Miałem okazje dobrze się przyjrzeć temu autu gdyz dla żonki miała byc.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...