REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Messy napisał(a):Sprawa wygląda tak, że muszę się bardzo szybko zdecydować
Tu już nie pomogę bo nie do końca wiem jak to wygląda.Messy napisał(a):rozliczałabym się za pomocą metody ryczałtu 3%, czyli od wszystkich uzyskanych przychodów płaciłabym stałe 3% do Urzędu Skarbowego
Przy sprzedaży towaru dużym firmom może być problem i innym które są płatnikami VAT. Przypuszczam że mogły by wybrać nawet droższą ofertę ale z pełnym VATem.Messy napisał(a):Czy nie posiadanie możliwości wystawiania faktur VAT przez moją działalność w jakimś stopniu by obniżało zainteresowanie innych kupujących?
Ryzyko jest zawsze, ostatnio z kolegą VATowcem liczyliśmy z ciekawości ile procent faktycznie z ogólnie zarobionej kwoty trafia do jego kieszeni po odliczeniu wszystkich kosztów itd. też handluje jakimiż rzeczami przez internet. Wyszło nam średnio w skali roku że 52% mu tylko zostaje po opłaceniu wszystkiego. Czyli wystawiając średnio fakturę 123zł brutto do jego kieszeni trafi tylko 63,96zł ;/ na czysto. Ty masz trochę inaczej bo już nie musiałabyś płacić ZUSu i mniejszy podatek.Messy napisał(a):Obawiam się tylko o ten towar, co jeśli się nie sprzeda, wtedy będę mocno w plecy, bo towar ten ciężko będzie zbyć gdzie indziej, a jeżeli już to po cenie znacznie niższej niż ja go kupuję.
Jest parcie urzędowe na kasy tzw. online ( GSM , WI_FI ). Na dzień dzisiejszy nie wszystkie rodzaje działalności muszą takową posiadać . Co nie znaczy że wkrótce będzie to powszechne.Ja mam kasę online ale stacjonarnie gdyż w zgłoszeniu działalności nie mam że prowadzę ją na terenie całego kraju a pod danym adresem .Messy napisał(a): Często się przemieszczam między miastami i widziałam, że są kasy fiskalne takie, które działają stacjonarnie jak i również mobilnie poprzez sieć GSM, WI-FI. Kasy te są bezpośrednio połączone z repozytorium Urzędu Skarbowego