Jedziesz na urlop? Sprawdź opony!

30 Lip 2008, 22:04

Wycieczki za miasto, wypady na mazury i nad morze to setki kilometrów do pokonania. Rozgrzany słońcem, pełen dziur i kolein asfalt, a także piaszczyste polne drogi to prawdziwe wyzwanie dla opon naszego samochodu. Specjaliści z sieci Driver radzą jak przygotować auto, aby letnie podróże były bezpieczne i komfortowe.

Zwykle pamiętamy o okresowych przeglądach samochodu, wymieniamy olej i dwa razy w roku opony. Jednak na co dzień zapominamy o kontrolowaniu ogumienia naszych aut, a przecież, w dużej mierze, to od ich kondycji zależy komfort i bezpieczeństwo jazdy. Eksperci z sieci Driver przygotowali kilka wskazówek, które przydadzą się przed wakacyjnymi wyjazdami. Warto o nich pamiętać także poza sezonem urlopowym.

Kondycja kół, czyli felgi i opony w świetnej formie, a także rady fachowców!

Czy warto skorzystać z usług profesjonalistów i sprawdzić opony przed długimi podróżami?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

01 Sie 2008, 17:04

Na pewno warto sprawdzić stan techniczny samochodu i to jak najlepiej. A co najważniejsze moim zdaniem w czasie podróży trzeba uważać na drodze i nie jechać za szybko bo może się to źle skończyć a i oczy mieć dookoła głowy bo nie wiadomo co i gdzie wyskoczy ci na drodze….
gadzinka
Nowicjusz

01 Sie 2008, 18:21

Przed wyjazdem na wakacje,warto zadzwonić na stację diagnostyczną i zapytać,ile kosztuje przegląd przed wyjazdem na wakacje.Niektóre stacje diagnostyczne prowadzą akcję "Bezpieczne wakacje" i jak klient jeździ na przeglądy do tych stacji to ma darmowy przegląd techniczny samochodu przed wyjazdem na wakacje.Ja dołączyłem się do tej akcji 30 czerwca.Za darmo jest sprawdzany stan hamulców,opon,zawieszenia,oświetlenia i jak trzeba to regulacja świateł.Dajemy tez broszrki,w których jest wypisane co nalezy sprawdzić przed podróżą i co warto mieć pod ręką jak bagażnik jest załadowany bagażem.W czasie wyjazdu można tez przyjechać z już załadowanym samochodem i pasażerami i ważymy taki samochód.To ważenie jest równiez darmowe,jeżeli przyjechało się na przegląd w ramach akcji "Bezpieczne wakacje".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2008, 12:45

Nie słyszałem o takiej akcji ale się zainteresuje bo fajna opcja bo też bym sobie sprawdził samochód prze wyjazdem. Na razie widziałem tylko plakaty żeby zwolnić i w ogóle no po prostu wrócić bezpiecznie z wakacji. Tez mi się podoba bo może choć jeden wariat się zastanowi i zdejmie nogę z gazu i zwolni…
gadzinka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...