Jedziesz na urlop? Sprawdź opony!

30 Lip 2008, 23:04

Wycieczki za miasto, wypady na mazury i nad morze to setki kilometrów do pokonania. Rozgrzany słońcem, pełen dziur i kolein asfalt, a także piaszczyste polne drogi to prawdziwe wyzwanie dla opon naszego samochodu. Specjaliści z sieci Driver radzą jak przygotować auto, aby letnie podróże były bezpieczne i komfortowe.

Zwykle pamiętamy o okresowych przeglądach samochodu, wymieniamy olej i dwa razy w roku opony. Jednak na co dzień zapominamy o kontrolowaniu ogumienia naszych aut, a przecież, w dużej mierze, to od ich kondycji zależy komfort i bezpieczeństwo jazdy. Eksperci z sieci Driver przygotowali kilka wskazówek, które przydadzą się przed wakacyjnymi wyjazdami. Warto o nich pamiętać także poza sezonem urlopowym.

Kondycja kół, czyli felgi i opony w świetnej formie, a także rady fachowców!

Czy warto skorzystać z usług profesjonalistów i sprawdzić opony przed długimi podróżami?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

01 Sie 2008, 18:04

Na pewno warto sprawdzić stan techniczny samochodu i to jak najlepiej. A co najważniejsze moim zdaniem w czasie podróży trzeba uważać na drodze i nie jechać za szybko bo może się to źle skończyć a i oczy mieć dookoła głowy bo nie wiadomo co i gdzie wyskoczy ci na drodze….
gadzinka
Nowicjusz

01 Sie 2008, 19:21

Przed wyjazdem na wakacje,warto zadzwonić na stację diagnostyczną i zapytać,ile kosztuje przegląd przed wyjazdem na wakacje.Niektóre stacje diagnostyczne prowadzą akcję "Bezpieczne wakacje" i jak klient jeździ na przeglądy do tych stacji to ma darmowy przegląd techniczny samochodu przed wyjazdem na wakacje.Ja dołączyłem się do tej akcji 30 czerwca.Za darmo jest sprawdzany stan hamulców,opon,zawieszenia,oświetlenia i jak trzeba to regulacja świateł.Dajemy tez broszrki,w których jest wypisane co nalezy sprawdzić przed podróżą i co warto mieć pod ręką jak bagażnik jest załadowany bagażem.W czasie wyjazdu można tez przyjechać z już załadowanym samochodem i pasażerami i ważymy taki samochód.To ważenie jest równiez darmowe,jeżeli przyjechało się na przegląd w ramach akcji "Bezpieczne wakacje".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2008, 13:45

Nie słyszałem o takiej akcji ale się zainteresuje bo fajna opcja bo też bym sobie sprawdził samochód prze wyjazdem. Na razie widziałem tylko plakaty żeby zwolnić i w ogóle no po prostu wrócić bezpiecznie z wakacji. Tez mi się podoba bo może choć jeden wariat się zastanowi i zdejmie nogę z gazu i zwolni…
gadzinka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...