Jeep Cherokee - opinie

08 Gru 2010, 14:23

W Cherokee KJ był montowany chyba tylko jeden diesel, 2,8 CRD. Najlepiej zapoznaj się z http://www.jeepnieci.pl/kj.html. Jeśli chciałbyś poszerzyć swoją wiedzę polecam zalogować się na http://www.jeep.org.pl/forum/. Tam na pewno dowiesz się wszystkiego.
Obecnie
Jeep ZJ'95 LPG + 4" MT32"
textor2
Początkujący

Miejscowość: Z lasu

23 Mar 2011, 00:16

Cześć.
Co sądzicie o takiej ofercie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

23 Mar 2011, 15:33

Panowie - co tu dużo pisać - dokładne opisy silników, ich mocy, skrzyń, reduktorów i mostów macie opisnane tutaj . Warto o dany model samochodu popytać na forum, zapodanym przez textor2. Warto też zastanowić się, czy to auto będziecie wykorzystywali do jazdy po asfalcie czy po terenie, bo to bardzo ważne - jak po asfalcie, to nie trza żadnego liftu. Jak w teren, to trz już lift a do tego trza pieniążki ( blokady, wyciągarki, zderzaki pod wyciągarki, opony MT, liny kinetyczne, rolki, pasy, zawieszenie, wyposażenie, ubranie itd itd ). Warto więc się nad tym zastanowić i szukać w ofercie takiego autka, żeby jak najmniej do niego dokładać jeżeli planujecie jazdę w terenie. Trza więc zwrócić uwagę na system napędu. Więcej dowiecie się na forum.
Dopowiem tylko, że jak w teren to proponuję silnik benzynowy z dużą mocą ( a co za tym idzie pojemnością ) i koniecznie LPG. Diesle w terenie chyba są słabe a i paliwo jest drogie. A jak ktoś zapyta ile w terenie pali samochód, to odpowiedz jest tylko jedna - tyle, ile się wleje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Mar 2011, 19:42

Drugie forum jest denne.
kimkes
Początkujący

23 Mar 2011, 21:53

kimkes napisał(a):Cześć.
Co sądzicie o takiej ofercie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

silnik produkcji VM trzymaj się od niego z daleka, jeśli musisz kupić diesla to szukaj 2,1 produkcji ranault, mniej awaryjny, bo VM to kupa straszna :!: :!:
jeśli nie to szukaj 4.0 z automatem pali tyle co 2,5 a ma więcej mocy, z LPG zamkniesz się w 16-19 litrach na 100
stary czirok jest względnie fajny i prosty do motania, lekkie "kombi" z zapasem mocy dobrze się prowadzi, mało elektroniki, w miare pancerny automat to zalety
wady to czasem szwankująca elektryka, dość duże spalanie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Mar 2011, 23:48

Myślę, że społeczność odzwierciedla jakość auta :P, a dziś miałem niezły pokaz. Zostaję przy wcześniejszym wyborze, jestem w 99,9% przekonany do Viki B.
kimkes
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...

29 Sty 2012, 21:30

MAM PYTANIE ODNOŚNIE JEEP GRAND CHEROKEE, BO ZASTANAWIAM SIĘ NAD KUPNEM. CZY TE AUTA WSZYSTKIE WYCHODZIŁY ZE SKRZYNIĄ AUTOMATYCZNĄ?
wafel79
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 01 1997
Auto: audi a6 2,5tdi

29 Sty 2012, 23:15

nie są też z manualem, ale nie jest to najlepsze opcja
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Lip 2012, 11:25

Witam,

Co sądzicie o Cherokee z silnikiem 2.5 TD w lekki teren? Chodzi mi o dojazdy na budowę, więc piach, błoto, żwir, czasami robota gdzieś w środku lasu, wyboje, masa pni, czasem przewieźć nieco maszyn ewentualnie jako wół pociągowy.
Offro
Początkujący

31 Lip 2012, 14:27

nie ten silnik 2,5 to padaka produkcji VM
kup 4.0 z automatem i zagazuj, wyjdzie taniej i mocniej :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Wrz 2012, 22:11

Witam,

Zainteresowała mnie poprzednia wypowiedź: dlaczego nie polecacie Jeepa z manualna skrzynią? Są bardziej usterkowe?
seotroll
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1971
Auto: Audi A6

30 Wrz 2012, 22:16

tak
chyba że kupujesz CJta z roku 70 to spokojnie możesz brać ;) ale w cherokee i grand cherokee manuale są do D..Y
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Wrz 2012, 22:21

Nie, raczej celuję w nieco młodszy ;) Dzięki za rade.
seotroll
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1971
Auto: Audi A6

04 Lut 2013, 22:51

Witam
Od dwóch miesięcy szukam auta grand cherokee III po 2005 roku i już wybrałem silnik 3,7 V6 oczywiście zagazowany. Znalazłem obecnie dosyć atrakcyjna ofertę, ale mam mały problem i chce żeby ktoś mi doradził, pomógł w pewnej bardzo ważnej kwestii, a mianowicie auto, które jest potencjalnym nabytkiem ma taka historie co mnie zastanawia. W Polsce jest od 4 lat, ale z tego co mówi jego właściciel przez półtora roku stał w ogóle nie jezdzony nie ruszamy z miejsca stał na podwórku i w konsekwencji od spodu zakwitł. Zarosl mchem. I to bardzo obficie. Wiadomo dla auta lepiej żeby jeździł niż żeby stał co za tym idzie powychodzily tez delikatne bable rdzy, ale generalnie chodzi mi o podwozie tego jeepa w przyszłości. Jakie mogą być konsekwencje tego ze tak zarosl. Oczywiście właściciel wyczyścić go i zakonserwowal ale mimo wszystko czy coś może sie stać? Dziękuje za wszystkie cenne wskazówki i rady. Pozdrawiam
TomekPerez
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 09 1983
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Jeep grand cherokee III
Silnik: 3,7 V6 211KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

05 Lut 2013, 18:54

cherokee nie ma ramy jak pada nadwozie auto idzie na żyletki
pocieszny
Forumowicz VIP