26 Lut 2025, 08:13
Przecież tak podają katalogowo ,czyli podejrzewam połowa między min a max,a ile rzeczywiście wchodzi do max,trzeba sprawdzić,sa zwolennicy trzymania poziomu między i jest ich zdecydowanie więcej,są zwolennicy poziomu max,tych jest zdecydowanie mniej,zaden mechanik nie wleje więcej niż jest podane katalogowo,a mógłby,gdyż katalogowe dane nie są precyzyjne,po prostu gdy pojawią się wycieki z silnika ,wina może być zwalana na mechanika,bo za dużo wlał,a winna będzie odma,po co to mechanikom?! Przykład silnik 1.8 CGI MB,już nie pamiętam ile podają katalogowo(chyba 5.5 l),ja bratu wlałem na max,wszedł litr więcej,niedawno dowiedziałem się,że specyfiką tych silników jest temp oleju na poziomie 120 st.c ,taką temp.olej nabiera dosyć szybko,brat zrobił 100 tyś km ,zero wycieków,temp.oleju została na bank obniżona o ok.20 st.c,od niedawna pojawił się wyciek oleju spod podstawy filtra,specyfika tych aut,winna temu jest odma,tak ją skonstruowali ciekawie,że trzeba zaworek wraz z przewodami wymienić co ok.180-200 tyś km,przy okazji podstawę filtra wraz z chłodniczką oleju(podstawa kompozytowa),podstawa traci symetrię,przewody kompozytowe odmy kruszeją,a jak może tak nie być skoro olej ma 120 st.c?! Auta nowego nie kupił(80 tyś km),gdyby od samego początku wlewano olej na max podejrzewam,że wystarczyłoby wymienić tylko zaworek odmy profilaktycznie uprzednio wcześniej a podstawa filtra,chłodniczka oleju,uszczelnienia nie byłyby wysmażone,twarde,kruchliwe.Reasumując,olej na max i monitoring odkręconego korka wlewu oleju na zapalonym silniku,przypchana odma da radę uszczelnieniom nawet wtedy gdy oleju będzie na min.kto myśli o odmach?! Teraz koszty będa niemałe,oryginał czyli tandem 1700 zł,odma z przewodami kilkaset zł ,robocizna?! Roboty jest trochę,też nie będzie mało,mechanik tani być nie może.Ekolodzy sie cieszą,gdyż przez tak wysoką temp.oleju silnik spali 0.1 l mniej na setkę,podobno.Kolego Mirku,masz absolutną rację,kto pisze takie Bzdury?! Ano tylko ci ,,Mecenasi,,którzy tworza katologowe zalecenia co do ilości oleju,ile rzeczywiście ma być?! Trzeba przekonać się samemu,do mojego wchodzi ponad 8.5 l,podają 7 l wszędzie,więc jeśli ktoś się mnie pyta ile wchodzi oleju,odpowiadam 7,proste,bo jak wspomniałem pojawi się wyciek z powodu odmy,będzie na mnie:) Tutaj jest podana prawidłowa ilość katalogowa.