JEEP GRAND CHEEROKE - Co zrobić jak stał ponad pół roku.

18 Sty 2009, 18:52

Panowie jak w temacie.
Mam jeepa grand cheeroke 96rok. Od czerwca 2008 stał pod tzw śliwką.
Teraz chciałbym go używać ale wiem, że najlepiej auta nie odpalać.
Co doradzacie.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
muri3
muri3
Nowicjusz

• 18 Sty 2009, 21:30

Nie wiem dlaczego nie odpalać ,naładuj akumulator sprawdź olej i jak jest paliwo to w drogę. :D
    jurek62
    Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

18 Sty 2009, 21:36

jurek62 napisał(a):Nie wiem dlaczego nie odpalać ,naładuj akumulator sprawdź olej i jak jest paliwo to w drogę. :D

Słyszałem, że tak nie można? Odpalać i wio??
    Auto dosyć długo stało bez zapalania.
    Może ktoś coś doradzić?
    muri3
    muri3
    Nowicjusz

18 Sty 2009, 23:25

Nic nie szkodzi,że tak długo stało.Posprawdzaj co pisze kolega wyżej i pal.
    A jak będą problemy,to pisz i będziemy kombinować.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Sty 2009, 23:54

MotoAlbercik napisał(a):Nic nie szkodzi,że tak długo stało.Posprawdzaj co pisze kolega wyżej i pal.
    A jak będą problemy,to pisz i będziemy kombinować.

Dzięki śliczne kolego za info.....
    Ale chciałbym nadmienić, że autko śmiga na gazie w końcu silnik 4.0l.
    Jesteś kolego pewien, że nie powinno się nic dziać po tak długim przestoju.
    Słyszałem różne opinie na ten temat.
    pozdrawiam i dzięki za info.
    muri3
    muri3
    Nowicjusz

19 Sty 2009, 12:21

Jeżeli cokolwiek by się miało dziać,to nie dowiesz się tego prędzej,dopóki nie uruchomisz silnika.Dla świętego spokoju sprawdz poziom oleju w silniku,w jakim stanie jest filtr powietrza(czy nie jest zawilgocony i brudny),możesz wykręcić świece zapłonowe i sprawdzić ich stan czy nie są zardzewiałe i zabrudzone,ewentualnie je przeczyścić lub wymienić.Możesz też profilaktycznie wymienić filtr paliwa(mogły się w nim osadzić jakieś brudy albo woda i będzie problem z pierwszym uruchomieniem).I to chyba tyle,co możesz sprawdzić.Przeczyść jeszcze ewentualnie benzyną ekstrakcyjną przewody WN,bo mogą być wilgotne.No i zapłon.Więcej nic nie sprawdzisz.
    A jak już uda ci się go uruchomić,to sprawdz,czy da się nim ruszyć.Ruszaj powoli,bo chodzi o hamulce czy nie przymarzły klocki,bo było troszkę mrozu ostatnimi czasy.No i słuchaj pracy silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
      Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

19 Sty 2009, 12:26

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli cokolwiek by się miało dziać,to nie dowiesz się tego prędzej,dopóki nie uruchomisz silnika.Dla świętego spokoju sprawdz poziom oleju w silniku,w jakim stanie jest filtr powietrza(czy nie jest zawilgocony i brudny),możesz wykręcić świece zapłonowe i sprawdzić ich stan czy nie są zardzewiałe i zabrudzone,ewentualnie je przeczyścić lub wymienić.Możesz też profilaktycznie wymienić filtr paliwa(mogły się w nim osadzić jakieś brudy albo woda i będzie problem z pierwszym uruchomieniem).I to chyba tyle,co możesz sprawdzić.Przeczyść jeszcze ewentualnie benzyną ekstrakcyjną przewody WN,bo mogą być wilgotne.No i zapłon.Więcej nic nie sprawdzisz.
    A jak już uda ci się go uruchomić,to sprawdz,czy da się nim ruszyć.Ruszaj powoli,bo chodzi o hamulce czy nie przymarzły klocki,bo było troszkę mrozu ostatnimi czasy.No i słuchaj pracy silnika.

Auto jest w automacie...
    Ale ogólnie jak oceniasz, że jak posprawdzam wszystko to mówisz, że będzie coś z tego.???
    muri3
    muri3
    Nowicjusz