Jeep Grand Cherokee - co wybrać

04 Paź 2020, 12:50

Witam,
Zaczynam swoją przygodę z suv-ami. Mam limit 22 tys., w porywach do max. 25 tys. (Jeśli już całkiem mnie coś zachwyci). Podobają mi się i uważam za komfortowe Jeepy Grand Cherokee z okolic 2004 roku. Jednak jak się dowiedziałam nie mają one ESP i proszę Was o pomoc. Znam funkcje ESP i do tej pory jeździłam z nim. Ale czy jego brak przy takim rodzaju aut dużo zmienia? Jakie są Wasze wrażenia? Czy są przez to dużo mniej bezpieczne? Z góry bardzo dziękuje :)
julchm
Nowicjusz

04 Paź 2020, 13:28

Rozumiem że mówisz o GC do 2004 roku a nie od 2004 bo na takowego nie masz budżetu. Miałem takiego Jeepa i nigdy uślizgu nie uświadczyłem, duże szerokie opony i masa robią swoje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Paź 2020, 13:33

Tak, dokładnie do 2004. A co z silnikiem, czy 2.7 diesel ma sens czy lepiej iść w bezyne i instalacje gazową?
julchm
Nowicjusz

04 Paź 2020, 13:58

Tak, dokładnie do 2004. Nie znam nikogo osobiście, kto miał/ ma ten model. Mam pytanie czy mógłbyś mi powiedzieć czy jest w ogóle sens kupować tego jeepach? Coś przybliżyć, w kwestii bezpieczeństwa i napraw? Czy 2.7 diesel czy może benzyna i gaz?
julchm
Nowicjusz

04 Paź 2020, 16:27

Diesel jest spoko, pochodzi z mercedesa, bardzo twarda jednostka :ok: wystrzegać się tego wynalazka 3.1
Benzyna to najbezpieczniej 4.0 ale spalanie średnie to ok 20 litrów. Trzeba naszukać się sporo egzemplarza bez korozji, najgorsze jest to że drutuje się te nadkola z tyłu i progi bo nie ma reperaturek do tego auta. Jak masz możliwości sam grzebać w aucie to warto rozważać ale jak ma jezdzić po specjalistach to chyba lepiej wybrać co innego bo naprawy tanie nie są.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Paź 2020, 15:47

Osobiście miałem tego 3.1 i jeździło się dobrze dopóki nie zaczął się psuć. Komfortowe auto, lecz wymiany tych wszystkich części mnie wykończyły. Jeśli ten diesel się tak nie psuje to samą budę jak najbardziej polecam.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie samochodu OC z promocją zwrotu 130zł
    Bezpieczeństwo na drodze jest niezwykle istotne, niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kierowcą, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z jazdą samochodem. Wiedząc, jak ważne jest zabezpieczenie swojego pojazdu i wszystkich ...
    Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...