Sedan do 50 tyś

05 Paź 2020, 13:35

Witam wszystkich
Szukam sedana w benzynie do kwoty 50 tyś. Rocznie robię 10-15 tyś km. Chciałbym samochód jak najmłodszy, żeby posłużył mi przynajmniej 5lat.
Mam kilka propozycji do oceny:
1. Lexus IS II 250
2. Volvo S80 2.5 T
3. Honda Accord 2.4
Wydaje mi się ,że najbardziej komfortowy i niezawodny będzie Lexus.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
marcinm80
Nowicjusz

05 Paź 2020, 14:38

marcinm80 napisał(a):Wydaje mi się ,że najbardziej komfortowy i niezawodny będzie Lexus.
Nie byłbym tu taki pewien :) Co do samego komfortu na pierwszym będzie Volvo, później Honda a na końcu Lexus oczywiście mając na uwadze te modele które podałeś. Jeżeli chodzi o bezawaryjną jazdę na na pierwszym miejscu powinna tu być Honda.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Paź 2020, 15:36

Dzięki za odpowiedź. Twoja opinia na temat Lexusa to dla mnie spore zaskoczenie :) Tak czy inaczej przeglądam oferty Accorda trafiłem na to ogłoszenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeżeli chodzi o rdze to jest standard w tych autach?
Natomiast w Volvo jest opcja z silnikiem 3.2 243 KM. Warto się zainteresować czy zostać przy 2.5?
marcinm80
Nowicjusz

05 Paź 2020, 16:18

marcinm80 napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Twoja opinia na temat Lexusa to dla mnie spore zaskoczenie

Ale to nie jest opinia tylko fakt, is to "zwykłe" auto segmentu d, takie jak bmw 3 czy jakieś a4. O ile z Accordem można jeszcze go porównywać (choć w accordzie więcej miejsca) tak do s80 nie ma podjazdu, volvo to poziom wyższego modelu lexa, gs.

marcinm80 napisał(a):Tak czy inaczej przeglądam oferty Accorda trafiłem na to ogłoszenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeżeli chodzi o rdze to jest standard w tych autach?

Tak, rdzewieją.
A co do ogłoszenia to nawet nie wiem jak się do tego mądrze odnieść. Przebieg może i niski ale auto ma 12 lat i połowę elementów do lakierowania (a nie wiadomo czego na zdjęciach nie pokazali i jak to wygląda od spodu), podsumowując...kogoś chyba mocno przegrzało podczas wakacji

marcinm80 napisał(a):Natomiast w Volvo jest opcja z silnikiem 3.2 243 KM. Warto się zainteresować czy zostać przy 2.5?

2.5T będzie przyjemniej jechać i bardziej liniowo rozwijać moc, praktycznie z każdych obrotów będzie dobrze przyspieszać.
Przy 3.2 będziesz miał charakterystykę typową dla wolnossaka, lepszy dźwięk i ze względu na prostotę konstrukcji prawdopodobnie troszkę niższe koszty serwisu (+ powinien mniej stracić na wartości jeśli bierzesz to pod uwagę)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Paź 2020, 17:18

Ale to nie jest opinia tylko fakt, is to "zwykłe" auto segmentu d, takie jak bmw 3 czy jakieś a4. O ile z Accordem można jeszcze go porównywać (choć w accordzie więcej miejsca) tak do s80 nie ma podjazdu, volvo to poziom wyższego modelu lexa, gs.

No tak Volvo to segment wyżej. GS to fantastyczny samochód, ale nie bardzo mieści mi się w budżecie.
Tak, rdzewieją.

Rezygnuje z Accorda
2.5T będzie przyjemniej jechać i bardziej liniowo rozwijać moc, praktycznie z każdych obrotów będzie dobrze przyspieszać. Przy 3.2 będziesz miał charakterystykę typową dla wolnossaka, lepszy dźwięk i ze względu na prostotę konstrukcji prawdopodobnie troszkę niższe koszty serwisu (+ powinien mniej stracić na wartości jeśli bierzesz to pod uwagę)

Super, dzięki za wyjaśnienie. 3.2 bardziej mi pasuje.
Zdecyduje się pewnie na Volvo. Gruba blacha, piękny środek i z tych trzech najmocniejszy silnik. Chyba, że macie jakąś alternatywę dla S80 bo ja lepszej opcji nie widzę :)
marcinm80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...