Jeep Grand Cherokee hamulce

19 Sty 2010, 14:40

Witam,

mam pytanie odnośnie hamulców. Mam od niedawna tego jeep-a i jest to moje pierwsze auto z automatyczną skrzynią biegów oraz systemem ABS (wcześniej tylko skrzynie manualne i hamowanie bez ABS).
Kiedy jadę na śliskiej nawierzchni podczas hamowania pedał hamulca przeskakuje i zapada się a auto traci przyczepność. Co jest nie tak?
Może jest to laickie pytanie i ja też nie jestem aż tak doświadczony w mechanice i systemach hamowania ale wydaje mi się że tak nie powinno być.

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
arturro
Nowicjusz

Miejscowość: Stolp

19 Sty 2010, 16:27

A ja myślę że wszystko ok u Ciebie tak hamulec skacze trzymasz go cały czas i koła nie są w całym poślizgu tylko pulsacyjnie blokują i puszczają .
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

19 Sty 2010, 22:43

rafi195 napisał(a):A ja myślę że wszystko ok u Ciebie tak hamulec skacze trzymasz go cały czas i koła nie są w całym poślizgu tylko pulsacyjnie blokują i puszczają .

Może tak być, bo dzieje się tak tylko na śliskich powierzchniach. Zaniepokoiłem się, bo wcześniej takich objawów nie znałem. Poza tym pedał zapada się dość głęboko. Z kolei jedni mi mówili że u nich też tak się dzieje (tylko nie zwracali uwagi na to jak głęboko się zapadają pedały), a inni że u nich pedał jest wręcz wypychany.

No nic wyrównałem jeszcze poziom płynu w pojemniku, zobaczymy może te skoki nie będą takie duże albo ja się do nich przyzwyczaję. Ponoć to normalne przy hamowaniu z ABS...
arturro
Nowicjusz

Miejscowość: Stolp
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...