Jeep Patriot 2.0 CRD - drgania podczas przyspieszania

25 Sie 2021, 21:01

Witam. Mam spory problem, otóż podczas przyspiesznia Patriot zaczął bardzo mocno drgać. Na biegu jałowym, podczas postoju i jednostajnej jazdy zachowuje się normalnie. Gdy stanąłem na światłach, wyłączyłem silnik i ponownie go uruchomiałem problem jakby ustąpił, co pozwoliło mi wrócić do domu, jednak następnego dnia gdy opaliłem Jeepa zaświeciła się kontrolka "check engine" i problem nadal występował. Umówiłem się do mechanika i stwierdzono tam, że wtryskiwacz na 2 cylindrze jest do wymiany. Po wymianie wróciłem do domu i następnego dnia po około 1km drgania ponownie wystąpiły (mniejsze ale jednak). Dojechałem na reklamację do mechanika i po podłączeniu do komputera oznajmił ze tym razem błąd wyskoczył na 3 cylindrze i trzeba będzie prawdopodnie wymienić jeszcze jeden wtryskiwacz. Czy jest to prawdopodnie, że mogły paść 2 wtryski jeden po drugim? Dodam jeszcze, że ponownie jak wyłączę silnik i odpalę go jeszcze raz drgania ustępują, przynajmniej na jakiś czas.
Kopernik24
Obserwowany

26 Sie 2021, 10:20

A wiesz może jak Mechanik sprawdzał te wtryski że stwierdził że to ich wina? Tylko opierając się na błędach wypadającego zapłonu?

Generalnie jak to by był wtrysk to raczej cały czas byłby problem podczas pracy.

Pamiętasz może czy były jeszcze jakieś inne błędy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...