Jest Chrysler Neon - co dalej?

05 Sie 2012, 23:28

Cześć.
Od dwóch lat jeżdżę Chryslerem Neonem z 1995 roku, automat, 2.0. Szukam czegoś, co mojego Chryslera zastąpi.

Zawsze chciałem mieć "amerykańca", ale patrząc na to, co się dzieje w kraju, czas chyba zacząć odkładać na emeryturę (w końcu już 22 lata :) ).

Neon spala mi na mieście ok. 11 litrów, w trasie 7-8.

Przede wszystkim budżet: 5-6 tysięcy.

Czego szukam? Czegoś, w czym kierowca ma dużo miejsca (jestem "sporych rozmiarów" :) ) i co generalnie nie jest małe (generalnie rozmiarowo Neon był idealny). Co do awaryjności, to jestem świadomy, że w takim przedziale cenowym zawsze coś się dzieje. Ale chciałbym kupić tak, żeby za taką cenę nie kupić "najtańszego", a takie w miarę zadbane.
Automatem pojeździłem, teraz może być manual :) Silnik - teraz miałem 133 KM i 2,0; więc nie chciałbym przesiadać się do czegoś z 1,0. Optymalnie byłoby chyba 1,4-1,5 (tak, żeby spaliło w mieście z 7 litrów). Fajnie byłoby z klimą, ale nie jest konieczne. Już lepiej żeby były elektryczne szyby z przodu :)

Co do eksploatacji: teraz części już są w miarę wyrównane cenowo, ale żeby były łatwiej dostępne niż do Neona :)

Myślalem o VW Polo (Classic), jakiś Fiat? (Siena, Brava?), może jakaś oszczędna Mazda?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Beetle Cabriolet
    VW Beetle Cabriolet to kontynuacja wyjątkowej historii samochodu po zaprezentowanym po raz pierwszy w 1949 roku Garbusie Cabriolet (typ 15) i New Beetle Cabriolet z 2002 roku. Obecny Beetle Cabriolet jest trzecią generacją ...
    SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...