Jest sens kupowac auto za 5tyś. zł? Doradźcie.

19 Wrz 2010, 23:34

Witam wszystkich, jestem młodym kierowcą marzącym o zakupie własnego auta. Posiadam prawo jazdy 1,5 roku, lat mam 20:) Osobiście uważam, że w tej cenie nie da się kupić dobrego samochodu(co to jest 5000zł...). Ale obiło mi się o uszy, że ludzie jednak kupują samochody w tym przedziale.. no i jeżdżą. Czyżby można było wyhaczyc jakaś perełkę? Podam taki przykład - kolega taty, po tym jak żona skasowała mu auto kupił na szybko jakiegoś Hyundaja ze 600zł od starszego pana. No i jeździ... nie miał żadnych awarii, jedyne co robił to wymieniał standardowe rzeczy eksploatacyjne. Kolega kupił Honde Civic z "90 za 3 koła no i śmiga. No i to wszystko mnie zastanawia. Uzbierałem 5000tyś. i też zapragnąłem kupić auto. Nie mam jakiś dużych wymagań odnośnie samochodu, ma jeździć i jak najmniej się psuć:) Spalanie rzędu 10l w mieście jestem wstanie zaakceptować;P Moje przyszłe auto musi mnie zmotoryzować w pełni(mam zamiar dużo jeździć). Chciałbym złapać trochę praktyki za kółkiem(jestem niedzielnym kierowcą). Myślałem nad dużym fiatem(mam sentyment do nich) nie wiem jak z spaleniem(pewnie nie mało..) i awaryjnością. Podobne te z lat '80 cechowały się niską jakością wykonania :P
Koledzy doradźcie mi. Szukac coś za 5k czy zbierac dalej? 10,15,20k zł?

Pozdrawiam Mateusz
Zviezda
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Wrz 2010, 23:42

Zviezda napisał(a):Witam wszystkich, jestem młodym kierowcą marzącym o zakupie własnego auta. Posiadam prawo jazdy 1,5 roku, lat mam 20:) Osobiście uważam, że w tej cenie nie da się kupić dobrego samochodu(co to jest 5000zł...). Ale obiło mi się o uszy, że ludzie jednak kupują samochody w tym przedziale.. no i jeżdżą. Czyżby można było wyhaczyc jakaś perełkę? Podam taki przykład - kolega taty, po tym jak żona skasowała mu auto kupił na szybko jakiegoś Hyundaja ze 600zł od starszego pana. No i jeździ... nie miał żadnych awarii, jedyne co robił to wymieniał standardowe rzeczy eksploatacyjne. Kolega kupił Honde Civic z "90 za 3 koła no i śmiga. No i to wszystko mnie zastanawia. Uzbierałem 5000tyś. i też zapragnąłem kupić auto. Nie mam jakiś dużych wymagań odnośnie samochodu, ma jeździć i jak najmniej się psuć:) Spalanie rzędu 10l w mieście jestem wstanie zaakceptować;P Moje przyszłe auto musi mnie zmotoryzować w pełni(mam zamiar dużo jeździć). Chciałbym złapać trochę praktyki za kółkiem(jestem niedzielnym kierowcą). Myślałem nad dużym fiatem(mam sentyment do nich) nie wiem jak z spaleniem(pewnie nie mało..) i awaryjnością. Podobne te z lat '80 cechowały się niską jakością wykonania :P
Koledzy doradźcie mi. Szukac coś za 5k czy zbierac dalej? 10,15,20k zł?

Pozdrawiam Mateusz

Gdzieś Ty się uchował? :mrgreen: Czasy w których za 5 tysięcy można było kupić tylko dużego fiata, poldka, albo malucha dawno minęły... Chociaż... Dzisiaj to w sumie klasyki (125p) i zadbanych egzemplarzy ceny są jeszcze wyższe :wink: . Jako, że jesteś niedzielnym kierowcą ja proponowałbym Ci coś nowszego niż duży Fiat. Będzie Ci się dużo łatwiej prowadziło i co najważniejsze - bardziej pewnie i bezpiecznie. Kanty strasznie dużo palą, dlatego często zakładali do nich instalacje LPG. Ale to już inna historia.

Za 5 tysięcy możesz kupić samochód, który bez większego wkładu jeszcze długo pojeździ. Wszystko zależy od tego czego szukasz i czy jesteś cierpliwy. Rynek jest obecnie strasznie nasycony samochodami, więc jest w czym wybierać.
Za 5 tysięcy obstawiałbym:

Samochody miejskie:

1. Nissan Micra
2. Toyota Starlet
3. Mitsubishi Colt
4. Suzuki Swift
5. VW Polo

Kompakty

1. Mazda 323
2. Opel Astra
3. Honda Civic
4. VW Golf III
5. Peugeot 306

Kl. Średnia i wyższa

1. Mercedes 190
2. Audi 80 B3, lub Audi 90
3. Opel Vectra A/B
4. Honda Accord V
5. Citroen Xantia.

To są samochody, które w niezłym stanie możesz dostać za 5 tysięcy. Pooglądaj je sobie i napisz, który najbardziej Ci się spodobał to dowiesz się o nim więcej. Każdy z nich, jeśli tylko jest zadbany to godny polecenia dupowóz, którego tanio utrzymasz w dobrym stanie i pojeździsz jeszcze parę latek.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Wrz 2010, 08:55

No dokładnie,za 5tys może nie kupisz jakieś igiełki ale napewno znajdziesz egzemplarz wart zainteresowania który jeszcze długo pojeżdzi.Ja do tych propozycji to mój przedmówca napisał dorzuce jeszcze Daewoo Lanos,Daewoo Espero,Fiat Punto I.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2010, 13:42

Warto mieć marzenia. :lol: Ja je zrealizowałem i za 1000zł dorwałem autko, w którym za tą cenę nikt nie miałby się do czego przyczepić. :mrgreen:

Ale jeśli to twoje pierwsze, to duuużo poczytaj. Najpierw o tym na co szczególnie patrzeć przy oględzinach aut, w końcu wszystkie marki mają szczeliny między elementami karoserii i podłużnice pod spodem. Jeśli napalisz się na konkretny model, to dowiedz się o jego bolączkach.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

20 Wrz 2010, 13:57

Niewiem czemu ale na myśl przyszedł mi maluch :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2010, 15:22

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Z aut, które mi podaliście zainteresowały mnie te modele: Opel Astra,Vectra(szczególnie), Honda Civic oraz Toyota Starlet. Z tego całego zestawu to właśnie Opel Vectra zachwycił mnie najbardziej. Jest po prostu zajefajny:D Podoba mi się jego nadwozie, również wnętrze jest całkiem spoko. Nie wiem jak z jego awaryjnością, natomiast z tego co się orientuje to jest sporo tanich części do niego - kumpel ma akurat astre i zaopatruje się na szrocie :). Spalenia też nie ma jakiegoś kosmicznego(na allegro jest sporo zagazowanych). Następnie Astra jest fajna, ale nie powala mnie tak jak jej większy brat. Jakbym trafił zadbaną to bym wziął. Kolejna maszyna to Honda Civic. Podoba mi się jej nadwozie szczególnie w wersji sedan, natomiast mam spore wątpliwości do tego czy można znaleźć zadbaną. Wydaje mi się, że Civiki są strasznie zakatowane przez młodych kierowców.
Tak jak w przypadku Astry - jak znajdę zadbaną to biorę:D No i na ostatnim miejscu Toyotka.
Mały, miejski samochodzik. Nadwozie i wnętrze całkiem przyzwoite. Lubię samochody marki Toyota, dla mnie to jest prawdziwa marka:)

Bym zapomniał dodac, Daewoo Lanos, Matiz też wchodzą w grę:)
Zviezda
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
    Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...

20 Wrz 2010, 19:05

Vectra B jak najbardziej ale za 5tys nie kupisz
Reszta w tej kwocie jak najbardziej
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

20 Wrz 2010, 19:51

Smoke napisał(a):Vectra B jak najbardziej ale za 5tys nie kupisz
Reszta w tej kwocie jak najbardziej

No co Ty gadasz? Ja kupiłem za 4 z 98 roku z klimą i zero problemów ;) Wystarczy poszukać i dobrze wytargować.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Wrz 2010, 19:57

Poważnie? Ale sama benzyna? Ja też lubię szukać okazji ale tu podziwiam. Gratuluję :)
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

20 Wrz 2010, 19:58

A gdzie kupiłeś swoją Vectre? moto.allegro? A może odsprzedasz?:)
Zviezda
Nowicjusz

20 Wrz 2010, 20:32

dervu napisał(a):Warto mieć marzenia. :lol: Ja je zrealizowałem i za 1000zł dorwałem autko, w którym za tą cenę nikt nie miałby się do czego przyczepić. :mrgreen:

Ale jeśli to twoje pierwsze, to duuużo poczytaj. Najpierw o tym na co szczególnie patrzeć przy oględzinach aut, w końcu wszystkie marki mają szczeliny między elementami karoserii i podłużnice pod spodem. Jeśli napalisz się na konkretny model, to dowiedz się o jego bolączkach.

Jakie auto kupiłeś za 10k?
elcidx
Nowicjusz

Miejscowość: Krzemienica

20 Wrz 2010, 20:44

Zviezda napisał(a):A gdzie kupiłeś swoją Vectre? moto.allegro? A może odsprzedasz?:)

Sama benzyna 2.0 ;) Znalazłem ogłoszenie na gumtree.pl, facet chciał 5,5 do negocjacji, ale bardzo mu zależało i jak zobaczył pieniądze to za bardzo się nawet nie targował. Będę odsprzedawał prawdopodobnie w pod koniec listopada, ale od razu mówię, że trochę ją zniszczyłem bo to taki samochód do wożenia gratów na budowę, tylko dlatego ją kupiłem. Za 3 jestem w stanie sprzedać, bo zawieszenie będzie do roboty. Poza tym to jest w takim stanie jak kupiłem ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Wrz 2010, 20:45

Aut do kupna w tym przedziale jest sporo.
Niestety tak ze 75% to potencjalne skarbonki i mające już lata świetności za sobą bolidy.
Cały dowcip polega na tym żeby kupić w miarę zadbane auto i nie inwestować w nie 50% jego wartości już na starcie. Nikt nie sprzedaje auta za tę kasę w którym nie ma niczego do naprawy czy wymiany.
Najlepiej kupić takie auto z dobrych rąk z plecenia,od sąsiada czy znajomego.
Popytaj wśród znajomków czy nie ma ktoś na sprzedaż auta które jest dobre.Ostatnim zaś miejscem na poszukiwanie auta do kupienia jest giełda oraz komisy klasy "C".Tak naprawdę można szukać konkretnej marki ale ...przecież na celowniku może się trafić jakiś fajny egzemplarz który jest zadbany i może to być Peugeot 306 czy Nissan Almera... Nie warto być hermetycznym.
Oczywiście należy unikać egzotyki.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

20 Wrz 2010, 22:53

Nie wiem czy moje wiadomośći priv. dochodzą. Kierunkowskaz napisz mi coś więcej odnośnie tej Vectry. Wiemy już , że to 2.0 benzyna, w dobrym stanie. Zawieszenie do remontu - jaki to może być koszt? Jeśli jest taka możliwość to wstępnie mógłbym zaklepać auto;p
Zviezda
Nowicjusz

21 Wrz 2010, 11:53

elcidx napisał(a):
dervu napisał(a):Warto mieć marzenia. :lol: Ja je zrealizowałem i za 1000zł dorwałem autko, w którym za tą cenę nikt nie miałby się do czego przyczepić. :mrgreen:

Jakie auto kupiłeś za 10k?

Za 1k
Peugeot 405
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4