Zviezda napisał(a):Witam wszystkich, jestem młodym kierowcą marzącym o zakupie własnego auta. Posiadam prawo jazdy 1,5 roku, lat mam 20:) Osobiście uważam, że w tej cenie nie da się kupić dobrego samochodu(co to jest 5000zł...). Ale obiło mi się o uszy, że ludzie jednak kupują samochody w tym przedziale.. no i jeżdżą. Czyżby można było wyhaczyc jakaś perełkę? Podam taki przykład - kolega taty, po tym jak żona skasowała mu auto kupił na szybko jakiegoś Hyundaja ze 600zł od starszego pana. No i jeździ... nie miał żadnych awarii, jedyne co robił to wymieniał standardowe rzeczy eksploatacyjne. Kolega kupił Honde Civic z "90 za 3 koła no i śmiga. No i to wszystko mnie zastanawia. Uzbierałem 5000tyś. i też zapragnąłem kupić auto. Nie mam jakiś dużych wymagań odnośnie samochodu, ma jeździć i jak najmniej się psuć:) Spalanie rzędu 10l w mieście jestem wstanie zaakceptować;P Moje przyszłe auto musi mnie zmotoryzować w pełni(mam zamiar dużo jeździć). Chciałbym złapać trochę praktyki za kółkiem(jestem niedzielnym kierowcą). Myślałem nad dużym fiatem(mam sentyment do nich) nie wiem jak z spaleniem(pewnie nie mało..) i awaryjnością. Podobne te z lat '80 cechowały się niską jakością wykonania
Koledzy doradźcie mi. Szukac coś za 5k czy zbierac dalej? 10,15,20k zł?
Pozdrawiam Mateusz
Gdzieś Ty się uchował?
Czasy w których za 5 tysięcy można było kupić tylko dużego fiata, poldka, albo malucha dawno minęły... Chociaż... Dzisiaj to w sumie klasyki (125p) i zadbanych egzemplarzy ceny są jeszcze wyższe
. Jako, że jesteś niedzielnym kierowcą ja proponowałbym Ci coś nowszego niż duży Fiat. Będzie Ci się dużo łatwiej prowadziło i co najważniejsze - bardziej pewnie i bezpiecznie. Kanty strasznie dużo palą, dlatego często zakładali do nich instalacje LPG. Ale to już inna historia.
Za 5 tysięcy możesz kupić samochód, który bez większego wkładu jeszcze długo pojeździ. Wszystko zależy od tego czego szukasz i czy jesteś cierpliwy. Rynek jest obecnie strasznie nasycony samochodami, więc jest w czym wybierać.
Za 5 tysięcy obstawiałbym:
Samochody miejskie:
1. Nissan Micra
2. Toyota Starlet
3. Mitsubishi Colt
4. Suzuki Swift
5. VW Polo
Kompakty
1. Mazda 323
2. Opel Astra
3. Honda Civic
4. VW Golf III
5. Peugeot 306
Kl. Średnia i wyższa
1. Mercedes 190
2. Audi 80 B3, lub Audi 90
3. Opel Vectra A/B
4. Honda Accord V
5. Citroen Xantia.
To są samochody, które w niezłym stanie możesz dostać za 5 tysięcy. Pooglądaj je sobie i napisz, który najbardziej Ci się spodobał to dowiesz się o nim więcej. Każdy z nich, jeśli tylko jest zadbany to godny polecenia dupowóz, którego tanio utrzymasz w dobrym stanie i pojeździsz jeszcze parę latek.