Duże, a zarazem małe. Wyzwanie dla znwców ok. 30k

05 Lis 2011, 09:39

Witam,

Jestem nowy na forum tak więc chcę od razu wszystkich powitać.

A teraz przechodzę do sedna sprawy.
W nieodległej przyszłości planuje kupić kolejne auto (Aktualnie mam Espero - jak ono wygląda chyba wie większość z was). I tu pojawia się mój problem. z racji, że sporo jeżdżę po mieście tak duże auto jak Espero nie jest mi potrzebne (przypomnę, że ma ono ponad 4.6m długości i ponad 1.7m szerokości) i jak wiadomo nie wciśnie się ono wszędzie, w przeciwieństwie do takiej np Toyoty Yaris, która ma prawie metr mniej długości. I tu mógłby się temat zakończyć, bo skoro potrzebuje coś krótkiego to powinienem wziąć Yaris albo Corse lub coś podobnego i po sprawie, ale nie da się ukryć, że taki mały to ja nie jestem (2 metry robią swoje), a na domiar złego mam dość długie nogi, a do sportowej sylwetki to mi sporo brakuje, nawet więcej niż sporo.
Dobra mój problem wam +/- opisałem i tutaj nie da się ukryć liczę na wasze doświadczenie z motoryzacją i znajomość pojazdów, a mianowicie poszukuje auta:
-Jak najkrótszego/najwęższego, a zarazem przestronnego w środku (pragnę zaznaczyć, ze nie będę potrzebował dużej przestrzeni w bagażniku, więc jego pojemność nie jest istotna - byle by był), autem będę jeździł głównie sam, czasami 2-3 osób, więc miejsce z tyłu nie jest, aż tak bardzo istotne. Komfort jazdy nie musi być jakiś powalający, ale, żebym też nie gniótł się w tym aucie.
-Ekonomicznego (dużo jeżdżę po mieście, mało w trasach - prawie w ogóle, więc patrzę tylko na spalanie w cyklu miejskim. Sądzę, ze około 7l/100km czy to ropy czy benzyny będzie górną granica)
-I tego czego oczekuje chyba każdy od swojego auta - bezawaryjność, ale jeżeli by mu się jakaś awaria przydarzyła to, żeby części nie były nazbyt drogie.

Budżet jakim będę dysponował to coś w okolicach 25-30 tysięcy. Ale jak pojawią się nieco wyższe propozycje, na pewno rozważę. Czekam na wasze propozycję bo naprawdę nie wiem na jakie auta zwrócić uwagę.
Fan4Kolek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2011
Auto: Espero 1.8 90KM

05 Lis 2011, 10:47

To może któryś z napompowanych maluchów?
Yaris Verso [3890, 1680, 1690] (dł. szer. wys.)
Golf Plus [4206, 1580, 1759]
Corolla Verso [4240, 1610, 1710]
Almera Tino [4264, 1608, 1758]
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lis 2011, 11:23

No no jestem pod wrażeniem podanych aut. Zwłaszcza spodobała mi się Corolla Verso ;). Bo z tego co słyszałem to Toyoty są po prostu niezawodne i na paru zdjęciach zobaczyć mogłem jaką ma przestrzeń. Coś pięknego :) Jak na razie mój zdecydowany faworyt.
Fan4Kolek
Nowicjusz

05 Lis 2011, 22:30

Ford C-Max z 1.6TDCi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ekonomiczne, bezawaryjny, silnik diesla bardzo oszczędny i brak problemów z dwumasą itp., bardzo fukcjonalny (przesuwana tylnia kanapa, system 3 niezależnych tylnich siedzeń) no i jak na minivany świetnie się prowadzi
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

05 Lis 2011, 23:31

a może taka hondzia - krótka (3,9m), bezawaryjna, przestronna w środku no i ten rocznik i przebieg!!
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2011, 00:08

Chyba nie jesteś tak naiwny, że wierzysz, że ktoś sprzedaje taką Hondę po roku i kilkunastu tysiącach przebiegu za 60% ceny początkowej, musiała być mocno rozbita.
Co do wymagań autora to najlepiej rozejrzeć się za jakimś kompaktowym minivanem Ford C-max, Renault Scenic i Seat Altea są godne uwagi w tym budżecie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lis 2011, 16:26

Myślę że Ford Fusion też by się nadał.

"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

07 Lis 2011, 10:50

A Golf V? Podejrzewam że znalazłbyś w 1.9 TDI 90/105KM wersje w tej cenie. W wersji 90KM masz spalanie na trasie przy rozsądnej jezdzie poniżej 5l/100km a w mieście niecałe 6l/100km
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

07 Lis 2011, 18:31

Golf V odpada. Mimo to, że mało spala, dla mnie bardziej liczy się przestrzeń dla kierowcy, a nie spalanie. Poza tym Golf jest małym jak dla mnie autem. Swojego czasu się nawet nad Golfem zastanawiałem (tylko nad IV bo wtedy miałem mniejszy budżet) i stwierdziłem, że nie leży mi to auto. Odłożyłem trochę kasy i stwierdziłem, że kupie coś Dużego i małego zarazem.

Miałem okazję pogadać dzisiaj z zaprzyjaźnionym mechanikiem i przedstawiłem mu te auta które mi tutaj zaproponowaliście. Powiedział z przykrością, że jak nie chce do niego często przyjeżdżać to, żebym szukał Corolli Verso. Tak więc myślę, że mam już swojego faworyta i będę się starał szukać Corolli.
Tak więc myślę, że poszukiwania zakończyłem. Toyota Corolla Verso to będzie to.
Teraz tylko pozostaje znaleźć odpowiedni model.
I tutaj znowu zwracam się do was (eh na was zawsze mogę liczyć ;) ), a mianowicie: na co zwrócić uwagę przy tej Toyocie? Jest jakiś newralgiczny punkt? Coś co może przyprawić mnie o koszta? Oczywiście poza sprawdzeniem czy nie było bite, ale to chyba norma.
Fan4Kolek
Nowicjusz