Jestem współwłaścicielem właściciel nie żyje co muszę zrobić ?

18 Sie 2019, 20:53

Witam mam taki problem nie wiem jak go rozwiązać mam nadzieje że uda mi się dowiedzieć jak to zrobić .
Właścicielem auta jest mój tata który nie żyje ja jestem współwłaścicielem problem wygląda tak auto stoi już 1.5 r ubezpieczenie skończyło się rok temu nie dostałem żadnego pisma . co mam zrobić z tym autem jak to załatwić żeby nie mieć problemow ? Byłem zagranicą wiec nie przypilnowałem tego.
Żeby go sprzedać podobno brat oraz mama musza sie zrzec i dopiero będę mógł go sprzedać ?
A może da sie tak zrobić ze wszyscy się zrzekną ? na aucie mi nie zależy tylko boje sie o tą kare za brak oc
Co z ubezpieczeniem mogę ten rok opłacić ? czy dostane kare ?
Chce zrobić porządek z autem wiec jeśli ktoś wie jak to najlepiej załatwić proszę o pomoc
lukasz8888
Nowicjusz

19 Sie 2019, 14:28

Z przepisów wynika że za lukę w ubezpieczeniu jest kara od UFG. W tym roku wynosi ona 4500 zł po przekroczeniu 14 dni bez ubezpieczenia. Wygląda to tak, że dostajesz list, że taka kara została nałożona. Zdarza się też, że niektórym udaje się, ponieważ nie jest to jeszcze tak skrupulatnie sprawdzane, ale raczej na to nie licz. Od tej kary zawsze można złożyć odwołanie i wniosek o umorzenie. Takie dokumenty znajdziesz na stronie UFG. Musisz po prostu opisać jak wyglądała sytuacja (właściciel wyjechał za granicę a drugi zmarł tak jak w twoim przypadku i nie miał możliwości powrotu i uregulowania należności). Jest szansa że uda się obniżyć taką karę lub całkowicie ją skasować.

Nie wykupisz OC do tyłu (chodzi o ciągłość ubezpieczenia OC) bo w tym przypadku ubezpieczyciel musiałby wystawić ubezpieczenie z datą wsteczną, a to nie jest możliwe.

lukasz8888 napisał(a):Żeby go sprzedać podobno brat oraz mama musza sie zrzec i dopiero będę mógł go sprzedać ?
Tak by było najlepiej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Sie 2019, 16:55

lukasz8888 napisał(a):A może da sie tak zrobić ze wszyscy się zrzekną
Myśle ze to najlepsze wyjście.Tylko w tym przypadku nie wiem czy nie musisz przeprowadzić tej operacji na drodze sadowej.Ja mialem podobną sprawe/podział majatku po zmarlym ojcu/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Sie 2019, 17:41

Sprawa wyglada tak że jak kwity pójdą w ruch to dostaniesz kare z UFG, najlepiej sprzedać go na umowę KS na części, np nie przekazywać karty pojazdu, Po prostu prawnie auto musi zostać w takiej sytuacji jak jest.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sie 2019, 14:54

Kao napisał(a): najlepiej sprzedać go na umowę KS na części,
Mozesz napisać jak go pozniej wyrejestruje w WK... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Sie 2019, 20:24

Wyrejestrowac moze tylko na podstawie zaświadczenia z kasacji.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

21 Sie 2019, 14:17

Czyli co zrobic jaka jest najlepsza sytuacja rozumie że kary już nie unikne ? Nie ma opcji abym się z tego wybronił?
lukasz8888
Nowicjusz

21 Sie 2019, 16:28

Jest opcja..... Napisałem wyżej, schować papiery i sprzedać auto na części i niczego nie zgłaszać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2019, 16:56

Czyli rozumie ze ja jako wspolwlasciciel moge go zezlomowac ? A wtedy z taka umowa isc go wyrejstrowac ?
lukasz8888
Nowicjusz

21 Sie 2019, 17:46

Czytaj ze zrozumieniem, jak kwity pójdą w obieg to Od razu dostaniesz karę. Druga sprawa masz tylko połowę auta wiec nie mozesz decydować o całości.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2019, 18:47

Czyli rozumie ze muszę iść do notariusza że ojciec nie żyje wszyscy muszą się zrzec i wtedy mogę sprzedac tak jak pisałeś na umowę KS na części i wtedy go wyrejestrować Tak? Dobrze rozumie ? Sorrki ale nie jestem biegły w tych tematach i mogłem coś źle zrozumieć
lukasz8888
Nowicjusz

21 Sie 2019, 19:04

Jeżeli chcesz to zrobić w zgodzie z literą prawa ( każda inna to bezprawie z konsekwencjami ) to pozostaje ci tylko postępowanie spadkowe.Tu rzecz nie tylko chodzi o to,że ty jesteś współwłaścicielem,ale prawa nabyte z mocy ustawy ma też żona,czyli mama ( warunek-auto zakupione w trakcie trwania pożycia a nie przed ),w dalszej kolejności dzieci ( dziedziczenie po bliskiej osobie ). Wniosek w Sądzie o stwierdzenie nabycia spadku,przy jednoczesnym zrzeczeniu się pozostałych uczestników postępowania.Po otrzymaniu postanowienia otwiera się możliwość prawnego uregulowania dalszych losów tego auta.Sprzedaż,złomowanie itd itd. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku nie jest skomplikowany-każda Kancelaria ci go opracuje i sporządzi za stosunkowo niewielką opłatę.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

21 Sie 2019, 19:15

Rozumie z tym to nie ma problemu żeby inne osoby które muszą się zrzec auta na mnie . Tylko dalsza część co zrobic aby uniknąć tej kary za oc sprzedać później na umowę KS na części i wyrejestrować jaki jest najlepszy sposób załatwić to chciałem opłacić oc od momentu jej nie placenia lecz nie mogę
lukasz8888
Nowicjusz

21 Sie 2019, 20:22

Nawet zgłaszać nigdzie nie mozesz, musisz go po prostu sprzedać i nie zgłaszać nawet sprzedaży, potem liczyć ze sie nikt nie dopatrzy i kary nie dostaniesz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2019, 20:36

Rozumie jak jest tak zostawić:-) a jeśli byłoby dopatrzenie coś mi grozi ?
lukasz8888
Nowicjusz