Kupno pierwszego samochodu jako współwłaściciel - jak to działa?

27 Sie 2019, 11:00

Witajcie.

Stoję przed zakupem pierwszego auta. Żeby było taniej postanowiłem, że z z ojcem będziemy współwłaścicielami, co wiąże się z paroma pytaniami.

- Co mam wpisać w umowie przy zakupie? Czyje dane? Problem jest taki, że ojciec mieszka 500 KM ode mnie i nie ma możliwości żeby przyjechał.
- Czy po zakupie mogę poruszać się autem?
- Jakie są późniejsze kroki? Tj. po podpisaniu umowy, gdzie mam się udać itd...?
- Kto zgłasza do ubezpieczalni, że zakupiłem z ojcem auto? Ja czy sprzedający?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo jutro zamierzam zawrzeć transakcję. Ewentualnie może znacie jakieś poradniki gdzie opisana jest taka sytuacja?
bios166
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2012
Auto: Nie mam

27 Sie 2019, 12:03

bios166 napisał(a):Co mam wpisać w umowie przy zakupie? Czyje dane?
Opcje są 2, albo podsuwasz gotową umowę z danymi i podpisami Twoimi i Twojego ojca albo Piszesz tylko swoje dane a potem zrobisz darowiznę dla ojca w jakiejś części.

bios166 napisał(a):Czy po zakupie mogę poruszać się autem?
jeżeli ma ubezpieczenie i badania techniczne to tak

bios166 napisał(a):Jakie są późniejsze kroki? Tj. po podpisaniu umowy, gdzie mam się udać itd...?

Jeżeli auto jest zarejestrowane w PL
1. Urząd skarbowy (14 dni)
2. Wydział komunikacji w celu rejestracji ( musisz być z ojcem) ( 30 dni)
3. Przepisanie polisy ubezpieczoniowe lub zawarcie nowej.

Ogólnie wszystkie info bardzo dobrze rozpisane jest w google, wystarczy tylko poszukać a zajmie Ci to minutę :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sie 2019, 12:13

Znalazłem w miarę dobrze napisaną instrukcję i jest tam taka wzmianka:

Należy pamiętać, że gdy samochód ma więcej niż jednego właściciela, każdy z nich musi być obecny w wydziale komunikacji podczas załatwiania spraw związanych z rejestracją. Bez tego nie będzie można odebrać pozwolenia czasowego, nowych tablic rejestracyjnych , twardego dowodu rejestracyjnego czy uzyskać wpisu do karty pojazdu. Wymóg można obejść. W sytuacji, w której jeden z posiadaczy nie będzie mógł stawić się w urzędzie, może zostawić drugiemu upoważnienie. Pełnomocnictwo nie może być jednak spisane na papierze, a na specjalnym druku dostępnym w wydziale komunikacji.

Czyli nie do końca musi być przy tym ojciec jak dobrze zrozumiałem. Dodatkowe pytanie: Móże to być wydział komunikacji w moim mieście?

W ogóle - jeżeli chciałbym odrazu po kupnie auta zainstalować tam LPG to muszę czekać aż auto przejdzie całą papierologię czy mogę jechać do warsztatu?
bios166
Nowicjusz

27 Sie 2019, 14:49

Auto jest rejestrowane w urzędzie odpowiadającym miejscu zamieszkania osoby na ktora jest rejestrowane auto. Co do upoważnień wspolwlasciciela to zalezy od urzędu bo każdy rządzi sie swoimi prawami.

Co do LPG w każdej chwili mozesz dobić do dowodu adnotacje wiec mozesz zrobic to kiedy chcesz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sie 2019, 16:05

Czyli dobrze rozumiem, że jeżeli auto jest rejestrowane na ojca, a ja jestem współ właścicielem to muszę jechać do ojca z papierami i w domu to ogarniać?
bios166
Nowicjusz

27 Sie 2019, 18:26

Tak, rejestracja bedzie u niego w mieście jeżeli jest tam zameldowany. Możesz i rejestrować na siebie i ojca jako współ. Kolejność nie ma znaczenia
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster - historia
    Duster odniósł prawdziwy sukces, zdobywając serca 400 tysięcy klientów w ciągu niewiele ponad 3 lat od jego wprowadzenia do sprzedaży. W 2012 roku uplasował się na przykład w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających ...
    (Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...

27 Sie 2019, 20:19

Aaaa, czyli jak zarejestruje na siebie, ale ojciec będzie współwłaścicielem to i tak będę miał jego zniżki na oc?
bios166
Nowicjusz

27 Sie 2019, 20:19

Aaaa, czyli jak zarejestruje na siebie, ale ojciec będzie współwłaścicielem to i tak będę miał jego zniżki na oc?
bios166
Nowicjusz

27 Sie 2019, 22:52

Dokładnie :ok: możesz nawet na siebie zarejestrować i później napisać umowe darowizny w jakimś %, zgłaszasz do Skarobowego i lecisz z tym do ubezpieczalni a też dostaniesz zniżki ojca
Kao
Moderator
Awatar użytkownika