Jetta/polo/ibiza 1,6 tdi czy venga 1,4 crdi?

28 Sie 2019, 12:10

Cześć,
Zamierzam kupić diesla (robię 90 km dziennie do pracy), do 25 tyś PLN. Zależy mi na w miarę bezawaryjnym silniku i niskim spalaniu (raczej będę toczyć się w sznurku aut z prędkością 85-100 km/h). Przebieg do 130 tyś. Po przeczytaniu różnych opinii wytypowałam 2 rodzaje silników.
Co byście wybrali? A może coś zupełnie innego?

- Jetta 1,6 tdi 90 km/105 km
- Venga 1,4 crdi 90 km
- Polo lub Ibiza (choć ciężko znaleźć) 1,6 tdi

...a może Soul 1,9 crdi 128 km (kiedyś jeździłam w trasy i palił śmieszne 4 litry).
katarynka
Obserwowany

28 Sie 2019, 15:40

Jak już koniecznie chcesz diesla to co byś powiedziała na Yarisa 1.4 D4D? Lekkie auto silnik prawie bezobsługowy a spalanie jak w Soul lub nawet niższe :) ?

katarynka napisał(a):raczej będę toczyć się w sznurku aut z prędkością 85-100 km/h
Do takiej jazdy można pomyśleć o Yarisce 1.0 w benzynie spali podobnie do tego diesla, a będzie tańsza w zakupie więc kupisz pewnie trochę nowszą w zakładanym budżecie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sie 2019, 16:11

Masz rację z tym D4D... faktycznie czytałam, że dobre silniki.
A 1.0 Yaris odpada... mialam kiedyś okazję się przejechać i muł przestraszliwy... na trasie dramat z wyprzedzaniem.
katarynka
Obserwowany

29 Sie 2019, 14:11

katarynka napisał(a):Masz rację z tym D4D... faktycznie czytałam, że dobre silniki.
Spróbuj zatem poszukać i przejedź się zobaczysz czy Ci pasuje, spróbować zawsze można :ok:
katarynka napisał(a):A 1.0 Yaris odpada... mialam kiedyś okazję się przejechać i muł przestraszliwy... na trasie dramat z wyprzedzaniem.
No trochę słaba w porównaniu z 1.4 D4D wypada słabo chociaż ten słabszy dieselek miał 75KM a 1.0 68KM to tu sporo daje większy moment obrotowy. Były też wersje 1.4 D4D 90KM chyba wszystkie z 6 biegową skrzynią tego dokładnie nie pamiętam.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...