Jezdnie w wielu miejscach Polski są dziurawe, a Zimy nie ma

04 Gru 2013, 14:39

Pomimo tego, że pogoda na przełomie listopada i grudnia jest w tym roku łagodna,
a nawierzchnia ulic nie jest niszczona przez śnieg i niskie temperatury, to jezdnie w wielu miejscach Polski są pełne dziur
. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault radzą, jak jechać po dziurawej nawierzchni, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia samochodu.

Jezdnie w wielu miejscach Polski są dziurawe, a Zimy nie ma

"Najlepiej dziurę ominąć, ale pod warunkiem, że nie narażamy w ten sposób ani bezpieczeństwa własnego, ani innych uczestników ruchu. Wykonywanie gwałtownych manewrów może zakończyć się tragicznie" ostrzega Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault.

"Gdy kierowca nie ma możliwości ominięcia dziury, powinien maksymalnie zwolnić, dojeżdżając do uszkodzonej nawierzchni, ale tuż przed dziurą zdjąć nogę z hamulca, co odciąży przód samochodu" radzą trenerzy Szkoły Jazdy Renault. Podczas hamowania przednie amortyzatory są ugięte i nie spełniają swojego zadania. W takiej sytuacji energia uderzenia przenosi się na zawieszenia i koła samochodu. "Dobrze jest też wcisnąć sprzęgło, aby chronić przed energią uderzenia skrzynię biegów i silnik" dodają trenerzy.

Na dziurę nie należy wjeżdżać ze skręconymi kołami. Jazda na wyprostowanych kołach zapewni mniejsze obciążenie układu kierowniczego samochodu. "Jeśli wyrwa jest bardzo duża, najlepiej najechać na nią każdym kołem po kolei, a nie kołami jednej osi jednocześnie" rekomendują trenerzy.

POLECAMY Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy

Jeśli dziura znajduje się na zakręcie lub na łuku i nie można jej bezpiecznie ominąć, należy najechać na nią kołem od wewnętrznej strony zakrętu, np. lewym kołem w lewym zakręcie. "Koła od strony zewnętrznej są znacznie bardziej obciążone i gorzej zniosą nierówności" wyjaśniają trenerzy.

źródło: Renault
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13100
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

08 Gru 2013, 17:37

Zima przyszła z wiatrem i na autostradach ludzie stali w korkach i zaspach po kilka godzin. Czy czasem nie jest tak że autostrady powinny być przejezdne i odśnieżane zawczasu?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Gru 2013, 13:51

Można tutaj napisać tylko jedno: zima jak zawsze zaskoczyła drogowców i jak zawsze zaspały też służby porządkowe,drogowe. Nic dziwnego,od wielu lat zawsze mamy ten sam problem...
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Gru 2013, 20:18

Dziury są cały czas, można się przyzwyczaić że nikogo to nie obchodzi... Zawsze będą :x... Za to cały czas mówią, że bezpieczeństwo na drogach można zwiększyć tylko za pomocą surowszych przepisów, a dziur tyle samo jak nie coraz więcej... Żałosne... Nie mogę słuchać takich rzeczy.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

12 Gru 2013, 15:36

Dziury były od dawna i jeszcze na długo pozostaną na polskich drogach... Najgorsze jest jak remontują drogę, wszystko pięknie ładnie, a po zimie... dziura na dziurze :/ Ja nie wiem kto te drogi robi...
Donek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 05 2005
Auto: Toyota Avensis
Typ: Hatchback

14 Gru 2013, 19:20

Panowie, dziury są wszędzie i będą zawsze. Można i trzeba z nimi walczyć, ale metoda jest tylko jedna, zrywanie nawierzchni i kładzenie nowej. Wszelkie łatanie dziur jest zadaniem tymczasowym.

Na wymianę nawierzchni na ulicach większości miast nie stać. Robią to co konieczne.
Metoda na dziury jest prosta - zwolnić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...

18 Gru 2013, 01:56

Dishman napisał(a):- zwolnić.

Dodam 3 grosze... Zwolnić, omijać (w tym łapać między koła) lub jedno i drugie :ok: .

Vermin
Stały forumowicz

19 Gru 2013, 01:25

Narzekającym na stan dróg w Polsce sugeruję wycieczkę np. na Ukrainę, zobaczycie co to są dziurawe drogi.
mike1
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

19 Gru 2013, 02:56

mike napisał(a):Narzekającym na stan dróg w Polsce sugeruję wycieczkę np. na Ukrainę, zobaczycie co to są dziurawe drogi.

Ale ja na przykład na co dzień nie jeżdżę na Ukrainę... Za to chciałbym aby drogi w moim Kraju (drogi po których na co dzień jeżdżę) nie były dziurawe. Nie pocieszy mnie fakt, że na Ukrainie jest gorzej. Nawet gdybyśmy mieli teraz najlepsze drogi na świecie (załóżmy że reszta Państw miała by gorsze niż my teraz, a u Nas było by tak jak jest w chwili obecnej) to i tak bym na nie narzekał. Zbliżmy poziom Naszych dróg chociaż do takiego jaki jest obecnie we Włoszech... Niezależnie od tego jak jest na Ukrainie to u Nas i tak jest beznadziejnie, gorsze drogi tam nie czynią Naszych lepszymi.

Vermin
Stały forumowicz

19 Gru 2013, 10:17

Ja też jestem zwolennikiem porównywania się do lepszych, a nie tych gorszych. Ale to nie zmienia faktu, że stan dróg przez ostatnie 10 lat zdecydowanie się poprawił. A użalanie się na forum na pewno nic w tym temacie nie zmieni. Chodziło mi o to, żeby przestać narzekać i spróbować docenić to co mamy.
mike1
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

19 Gru 2013, 16:33

mike napisał(a):Chodziło mi o to, żeby przestać narzekać i spróbować docenić to co mamy.

Wiem :). Nie mniej jest mnie jest miej jest mi bardzo ciężko to zrobić, a narzekanie na forum przynajmniej daje mi poczucie że nie jestem sam w tej depresji :yes:.

Vermin
Stały forumowicz

22 Gru 2013, 19:51

Dla narzekających, mapa stanu nawierzchni dróg krajowych, wojewódzkich, autostrad i dróg ekspresowych w Polsce: http://ssc.siskom.waw.pl/mapa-nawierzch ... zchnia.png
michal46
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

27 Gru 2013, 00:55

Tak ale drogi ekspresowe i autostrady to wiadomo, że będą w stosunkowo lepszym stanie niż te powiatowe. Nie wiem gdzie tkwi problem z tymi drogami ale łatanie dziur jest jak walka z wiatrakami, należy całą nawierzchnie wymienić a na to niestety nie ma pieniedzy
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

08 Sty 2014, 18:25

Wiecie dlaczego tak się dzieje? Powiem wam - bo nikt nie dba o jakość wykonanych prac. Firma która wygrywa stosuje kiepskiej jakości materiały a po kilku tygodniach czy miesiącach użytkowania tworzą się pierwsze koleiny i dziury. A przecież są laboratoria jak to tutaj http://www.drolab.pl/laboratorium.php które specjalizuje się w tego typu rzeczach.
zachary
Aktywny

Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

18 Mar 2014, 11:35

Proponuję spojrzeć w jaki sposób obecne dziury są łatane i wszystko będzie jasne... Są to prace bardzo niedokładne i wykonywane na szybko,nie ma się co dziwić,że potem taka dziura jest dwa razy większa...
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika