Jutro oglądam...

06 Kwi 2009, 20:50

Co mi polecicie, powiecie o tych samochodzikach, który polecicie, ewentualnie na co zwrócić szczególną uwagę:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

06 Kwi 2009, 22:18

Stilo to nie jest zbyt udany model, jesli nissan bedzie w porzadku to bierz nissana.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

06 Kwi 2009, 22:22

Popieram przedmówcę.
Bart3kk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrołęka
Prawo jazdy: 01 09 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: OPEL ASTRA J
Silnik: 1.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

06 Kwi 2009, 23:47

mimo 3 lat i 20 paru tys. km różnicy tak skreślać fiata? (w wersji w końcu niestandardowej)
Lukxxx
Początkujący

07 Kwi 2009, 00:29

Ja również mimo wszystko nie skreślał bym od razu Fiacika. Co do Stilo to mogę powiedzieć krótko. Autko z wyglądu bardzo ładne i wogóle, przynajmniej dla mnie. Silniczek też wystarczy w zupełności. No chyba, że ktoś od razu potrzebuje nie wiadomo czego. Niestety Stilo nie cieszą się dość dobrą opinią o bezawaryjności ( w przeciwieństwie do jego poprzednika Bravy, o czym mogę powiedzieć z autopsji). No ale, mimo wszystko polecał bym tego żółtka. Mam znajomego co ma identycznego tylko w Dieslu i na razie żadnych poważniejszych awarii nie miał. Ale wybór należy już do Ciebie :)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

07 Kwi 2009, 09:19

jeszcze:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lukxxx
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

07 Kwi 2009, 10:34

Nie wiem jakie masz zniżki ale przy pojemności 2,2l ceny ubezpieczeń zabijają...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

07 Kwi 2009, 10:43

jestem bardziej za almerą - chociaż też nie należy do najbardziej bezawaryjnych Nissanów, a jeśli Stilo to tylko z silnikiem JTD - wtedy na pewno lepsze od Almery w dieslu francuskiej konstrukcji
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

07 Kwi 2009, 19:04

No to tak:

1. Almerka czarna 2000r:
Karoseria w niezłym stanie, środek też, klima coś słabo daje, ale może mało nabita, najgorsze są dwie rzeczy, silnik zamula, nie czuć mocy, do tego auto sprowadzone tak nie znając jego historii ani nic, gutek przyznał, że na tyle co sami sprawdzili to malowana tylna klapa i tylne nadkole, ale że niby nie bite - raczej odpada, boję się drogiej naprawy silnika, ale to ewentualnie trzeba by jechać do serwisu się dowiedzieć.

2. Almerka srebrna 2001:
Karoseria w takim sobie stanie, nawet rdzy za bardzo nie ma, ale odpryśnięty lakier w paru miejscach, przedni zderzak jakiś poobcierany, niespasowany, na pewno było przy nim coś robione, jak się podniosło maskę, to tam już jako tako, chyba nie był mocno puknięty.

W środku zasyfione, jakieś obd rapane i powycierane, ogólnie słabo, silnik za to ciągnął lepiej niż w tej czarnej (dlatego jestem pewien, że tam coś nie tak), przeceniony już na 14k tys., ale raczej nie.

3. Stilo:
Z zewnątrz wszystko ładniutkie, w jednym miejscu leciuteńko obtarty z drobną rysą, ale nic wielkiego, korozji itp nie ma, gdyby nie ten szczegół to prawie jak nówka. Pod maską wygląda, że wszystko ok.

Wewnątrz czułem się jak w nowym samochodzie, wszystko działa bez problemów, ładniutkie, czyściutkie, zadbane.

Gutek mówił, że mu cewki popadały i że je zrobił w ASO, miał na to papiery.

Teraz minusy:
1. Pali się ikona problemu z silnikiem - gutek mówi, że to sonda lambda, 500zł.
2. Jeszcze tam coś do wymiany (zapomniałem już co) - 200zł.

Z ceną zeszliśmy do 16000 (+ powyższe wymiany)

Teraz pytanie co z tym zrobić, opcje są:
1. Czarna almera na serwis (ale ten silnik)
2. Stilo na serwis (czy się opłaca, co mi radzicie)?

Optowałbym za 2., trochę drogo by mnie to wszystko wyszło, ale jeszcze bym dał radę. A może olać wszystkie i szukać dalej? Czekam na konkretne rady.
Ostatnio edytowany przez Lukxxx, 07 Kwi 2009, 19:22, edytowano w sumie 1 raz
Lukxxx
Początkujący

07 Kwi 2009, 19:18

Wszystko zalezne od tego co tak naprawde w tym Stilo moglo pasc, kazdy sobie moze mowic- Panie,200 zl i po problemie. Zreszta ktos tutaj pisal, ze Stilo...prawie nowe, tylko co z tego jak usterek ma wiecej niz nie jeden 10 letni samochod. Zawsze na serwisie sprawdzic mozna, z tym, ze takie konkretne sprawdzenie to koszt 700 zł. Moim zdaniem lepiej szukac dalej niz sie wpieprzyc w jakies bagno i potem tylko dokladac.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

07 Kwi 2009, 19:49

no na serwis (ASO) przez zakupem wezmę na 100%, a gutek mówił sensownie i konkretnie (a o tej sondzie lambda już gdzieś czytałem), dodatkowo mieszka ode mnie z 400m (tak wyszło :) )
Lukxxx
Początkujący

07 Kwi 2009, 20:54

te almery tanie dosyc jak na komisy jeszcze
one niedawmo stały po 20k

ja bym to stilo sprawdził dobrze, bo ładnie wyglada
teraz tylko czego Ty chcesz benzyny czy diesla?
bo to stilo nie bedzie demonem szybkosci, a i palic tez bedzie sobie troche :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

07 Kwi 2009, 21:05

ja chcę do miasta dobre i w miarę komfortowe auto i w trasy od święta, wolałbym diesla (gdyby to stilo było takie to bym się chyba nie zastanawiał), ale benzyna też ujdzie (chociaż poczytałem spalanie w mieście 7-10)
Lukxxx
Początkujący

07 Kwi 2009, 21:40

hmmm almera to drewniak w zyciu bym tego nie kupi tragiczne zawieszenie nie wybiera wogole na naszych drogach, drogie czesci,
stilo fajne auto przyjemne dla oka, ale jak juz mialbym kupowac stilo za takie pieniadze to rozejrzalbym sie za alfa 147, ten sam motor 1.6 105km bez wariatora i 120km z wariatorem. Do tego lepsze wyposazenie, ladniejszy desing no i najwazniejsze fajniejsze zawieszenie, dajace duzo wiecej frajdy z jazdy. A co do tych 7 litrow w miescie to zapomnij ze zejdziesz do tylu w trasie!!!
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

08 Kwi 2009, 00:05

co do twardego zawieszenia to każdy ma inny gust ja akurat lubie twarde zawieszenie a nie lubię miekkiego a co do ceny części to raczej tragedi nie ma wkońcu to europejskie auto robione w angli, plusem jest że jest na łańcuszku rozrządu zatem odpadła by ci wymiana po zakupie, ja osobiście brał bym almere z silnikiem 2,2 diesel
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin