Kable rozruchowe

15 Lut 2014, 06:45

michalinik napisał(a):tylko mijania

Kolego, zacznij pisać po polsku.. Całymi zdaniami i tak, żeby nie trzeba było się domyslac o co chodzi..
Co znaczy palić sie ?? Żarówki ŚWIECĄ !!
I nie pisz o postojówkach w samochodzie osobowym - tu mamy światła pozycyjne..
Każdy następny niechlujny post lub wątek poleci do kosza..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
0

15 Lut 2014, 17:54

A ja powiem tak - temat jest o kablach rozruchowych, a nie o światłach. Zaczyna robić sie bałagan. Co do światęł - nie w każdym aucie światła gasną po wyłaczeniu stacyjki. Tak samo nie w każdym gasną podczas uruchamiania silnika. I to nie podlega dyskusji, szczególnie w tym temacie.
Co do kabli rozruchowych - te ze sklepów typu markety/hipermarkety z pisem że są na 400 czy 600A to się nadają do kosza. Przekró żyły w tych kablach nie ma chyba nawet 1,5mm2, ale za to izolację mają tak grubą, jakby to były kable na conajmniej 1kV.
Kable najlepiej zrobić samemu - kupić dwa metry kabla 16mm2 ( linka ) jeden czarny drugi kolorowy, 4 szt krokodylków ( tylko nie takich za 5 zł sztuka, co to gną sie w palcach ) i zakuć. Wówczas wiesz co masz w aucie.
Kontunuacja dyskusji o światłach skutkować będzie zamknięciem tematu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

15 Lut 2014, 19:19

MotoAlbercik napisał(a):Kable najlepiej zrobić samemu - kupić dwa metry kabla 16mm2 ( linka ) jeden czarny drugi kolorowy, 4 szt krokodylków ( tylko nie takich za 5 zł sztuka, co to gną sie w palcach ) i zakuć.

Nie każdy jest majsterkowiczem co sam sobie wydłubie . Cenowo też nie wyjdzie nisko. Porządne kable i krokodyle kosztują . Objętościowo taki zestaw też zajmuje miejsce. Nie to żebym promował zakup w markecie , ale dla kowalskiego w przypadku stanu ,,W" jest to jakaś alternatywa.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

16 Lut 2014, 12:19

ale oc nie odpale auta benzyny do 1,8l takimi z marketu? ja nie chce diesla 1,9 odpalac
michalinik
Początkujący

Auto: opel astra 2
Silnik: 1,6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
0

16 Lut 2014, 14:32

michalinik napisał(a):ale oc nie odpale auta benzyny do 1,8l takimi z marketu? ja nie chce diesla 1,9 odpalac

Wszystko zależy jak producent się postarał i jakich materiałów użył. A znając nasz kraj to chyba nie muszę pisać jak jest. Kupowanie kabli rozruchowych w marketach to loteria. Często jest tak, że wozisz takie w aucie i masz poczucie bezpieczeństwa, że jakby co, to masz kable i od kolegi odpalisz nimi auto. A potem okazuje się, że....
A jak zrobisz sobie sam, to wiesz co masz.
bonifacy napisał(a):Nie każdy jest majsterkowiczem co sam sobie wydłubie .

Ja myślę, że nie ma co dramatyzaować :) Żeby zrobić sobie takie kable, nie trzeba mieć jakichś większych umiejętności. Ważne, żeby posiadać wiedzę co kupić. A zakuć kabel krokodylami, to żadna sztuka.
bonifacy napisał(a):Cenowo też nie wyjdzie nisko.

I tu właśnie jest całe meritum sprawy - nie ma być tanio tylko naprawdę dobrze. W Polsce tanio oznacza do d...Zgodzę się, że jak sam kupisz materiał i sam zrobisz to może cię to wyjść tyle samo co w sklepie, a może nawet i parę złotych drożej. Ale porównując to ze sklepu z tym, co zrobiłeś sam to jest różnica...I o to tu chodzi.
Ja zawsze powtarzam - każdy swój rozum ma. Jedni uczą sie na błędach innych inni, na swoich.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

16 Lut 2014, 15:12

MotoAlbercik napisał(a):I tu właśnie jest całe meritum sprawy - nie ma być tanio tylko naprawdę dobrze.

A dobrze to nie może być tanio.
Ale nie którym trudno to wytłumaczyć i muszą się uczyć na własnych błędach.Żyły w kablach rozruchowych nie powinny być cieńsze od tych które idą do rozrusznika a czym dłuższe tym grubsze.Przy rozruchu płynie przez nie prąd o natężeniu kilkudziesięciu amper i musi czymś płynąć.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

17 Lut 2014, 10:57

ja nie chce nimi niewiadomo jakiego diesla odpalac a benzyne max 2l poj.
takimi z marketu za 9,99 odpalalem kiedys koledze diesla 1,9tdi i auto odpalilo po 10min ladowania
michalinik
Początkujący

0

17 Lut 2014, 15:50

michalinik napisał(a):Słyszałem że nie kupuje sie kabli w marketach, ale gdzie mam je kupić? Czy takie kable z super, hiper... za 40-50zł. Oznaczone KABLE ROZUCHOWE 600A do odpalania aut do 4l są 2,5m za 39,99 oraz 5m za 70zł. Nadadzą się do odpalenia awaryjnego benzyny o pojemności 2l. Czy to zabawki jednorazowe do max deu tico?

Zadałeś pytanie i otrzymałeś wyczerpującą odpowiedź.Zrobisz jak będziesz chciał.Jedno jest pewne nie masz w ogóle pojęcia o co tu chodzi.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
0

18 Lut 2014, 18:08

michalinik napisał(a):ja nie chce nimi niewiadomo jakiego diesla odpalac a benzyne max 2l poj.

Jesteś pewny, że do końca życia będziesz odpalał tymi kablami tylko to jedno autko? A jak komuś na parkingu braknie prądu i poprosi o pomoc? Nie warto mieć jedne kable, na całe życie i do wszystkich samochodów?
kant95 napisał(a):Jedno jest pewne nie masz w ogóle pojęcia o co tu chodzi.

Tu się z kolegą zgodzę i w tym przypadku mogę powtórzyć :
kant95 napisał(a):Zadałeś pytanie i otrzymałeś wyczerpującą odpowiedź.Zrobisz jak będziesz chciał.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

19 Lut 2014, 09:26

zrobic nie umiem, gdzie je moge gotowe kupic? podaj aukcje z allegro
michalinik
Początkujący

0

20 Lut 2014, 10:48

Wejdz na allegro i poszukaj. Nie jest to trudne. Na allegro kupisz to samo co w sklepie, więc raczej nikt ci nie poda konkretnej aukcji, bo potem możesz mieć do kogoś pretensje, że zaproponował ci dziadowskie kable.
michalinik napisał(a):zrobic nie umiem

Nie umiesz kupić dwa razy po dwa metry różnego koloru kabli plus cztery krokodyle i nie umiesz ich zakuć? Z tym to nawet dziecko sobie poradzi. Ja bym się skonił do tego, że raczej ci się nie chce. No ale to już twoja sprawa.
Idz w takim razie do sklepu, wybierz te, które ci się najlepiej podobają, albo poszukaj na allegro, jak sam wspomniałeś i kup te, których opis zrobi na tobie najlepsze wrażenie :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

22 Lut 2014, 13:36

to po co takie sprzedają to takimi za max 40zł nie odpale auta??
michalinik
Początkujący

0

22 Lut 2014, 14:49

michalinik napisał(a):to po co takie sprzedają

A po co w sklepach sprzedają parówki z szynki, w których nie ma ani grama szynki, a za to jest 90% MOM-u a reszta to stabilizatory? Po co w sklepach sprzedają płyn do szyb zimowy, który zamarza już przy -2 stopniach? Po co w sklepach sprzedają soki pomarańczowe, w których nie ma ani grama pomarańczy tylko woda, barwniki i wzmacniacze smaku? I tak wyliczac można w nieskończoność...Po co to wszystko sprzedają?
michalinik napisał(a):to takimi za max 40zł nie odpale auta??

Odpalisz. Tak jak i pijesz wspomniane soki czy jesz paówki z szynki bez szynki. Jak długo pociągniesz na takiej jakości?
Wybór jest twój - albo płacisz za coś konkretnego i prawdziwego, albo płacisz za tandetę...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

22 Lut 2014, 15:04

ja chce tylko móc odpalic w awaryjnej sytuacji nic wiecej
michalinik
Początkujący

0

22 Lut 2014, 15:38

Koledzy myślę że nie warto się wysilać dla kolegi michalnik bo on i tak zrobi co będzie chciał.
Tak było gdy pomagaliśmy przy kupnie samochodu..
ocena-auta-warto-vt72102-30.htm#p425706
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0