Kable rozruchowe

15 Lut 2014, 06:45

michalinik napisał(a):tylko mijania

Kolego, zacznij pisać po polsku.. Całymi zdaniami i tak, żeby nie trzeba było się domyslac o co chodzi..
Co znaczy palić sie ?? Żarówki ŚWIECĄ !!
I nie pisz o postojówkach w samochodzie osobowym - tu mamy światła pozycyjne..
Każdy następny niechlujny post lub wątek poleci do kosza..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
0

15 Lut 2014, 17:54

A ja powiem tak - temat jest o kablach rozruchowych, a nie o światłach. Zaczyna robić sie bałagan. Co do światęł - nie w każdym aucie światła gasną po wyłaczeniu stacyjki. Tak samo nie w każdym gasną podczas uruchamiania silnika. I to nie podlega dyskusji, szczególnie w tym temacie.
Co do kabli rozruchowych - te ze sklepów typu markety/hipermarkety z pisem że są na 400 czy 600A to się nadają do kosza. Przekró żyły w tych kablach nie ma chyba nawet 1,5mm2, ale za to izolację mają tak grubą, jakby to były kable na conajmniej 1kV.
Kable najlepiej zrobić samemu - kupić dwa metry kabla 16mm2 ( linka ) jeden czarny drugi kolorowy, 4 szt krokodylków ( tylko nie takich za 5 zł sztuka, co to gną sie w palcach ) i zakuć. Wówczas wiesz co masz w aucie.
Kontunuacja dyskusji o światłach skutkować będzie zamknięciem tematu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

15 Lut 2014, 19:19

MotoAlbercik napisał(a):Kable najlepiej zrobić samemu - kupić dwa metry kabla 16mm2 ( linka ) jeden czarny drugi kolorowy, 4 szt krokodylków ( tylko nie takich za 5 zł sztuka, co to gną sie w palcach ) i zakuć.

Nie każdy jest majsterkowiczem co sam sobie wydłubie . Cenowo też nie wyjdzie nisko. Porządne kable i krokodyle kosztują . Objętościowo taki zestaw też zajmuje miejsce. Nie to żebym promował zakup w markecie , ale dla kowalskiego w przypadku stanu ,,W" jest to jakaś alternatywa.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

16 Lut 2014, 12:19

ale oc nie odpale auta benzyny do 1,8l takimi z marketu? ja nie chce diesla 1,9 odpalac
michalinik
Początkujący

Auto: opel astra 2
Silnik: 1,6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
0

16 Lut 2014, 14:32

michalinik napisał(a):ale oc nie odpale auta benzyny do 1,8l takimi z marketu? ja nie chce diesla 1,9 odpalac

Wszystko zależy jak producent się postarał i jakich materiałów użył. A znając nasz kraj to chyba nie muszę pisać jak jest. Kupowanie kabli rozruchowych w marketach to loteria. Często jest tak, że wozisz takie w aucie i masz poczucie bezpieczeństwa, że jakby co, to masz kable i od kolegi odpalisz nimi auto. A potem okazuje się, że....
A jak zrobisz sobie sam, to wiesz co masz.
bonifacy napisał(a):Nie każdy jest majsterkowiczem co sam sobie wydłubie .

Ja myślę, że nie ma co dramatyzaować :) Żeby zrobić sobie takie kable, nie trzeba mieć jakichś większych umiejętności. Ważne, żeby posiadać wiedzę co kupić. A zakuć kabel krokodylami, to żadna sztuka.
bonifacy napisał(a):Cenowo też nie wyjdzie nisko.

I tu właśnie jest całe meritum sprawy - nie ma być tanio tylko naprawdę dobrze. W Polsce tanio oznacza do d...Zgodzę się, że jak sam kupisz materiał i sam zrobisz to może cię to wyjść tyle samo co w sklepie, a może nawet i parę złotych drożej. Ale porównując to ze sklepu z tym, co zrobiłeś sam to jest różnica...I o to tu chodzi.
Ja zawsze powtarzam - każdy swój rozum ma. Jedni uczą sie na błędach innych inni, na swoich.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

16 Lut 2014, 15:12

MotoAlbercik napisał(a):I tu właśnie jest całe meritum sprawy - nie ma być tanio tylko naprawdę dobrze.

A dobrze to nie może być tanio.
Ale nie którym trudno to wytłumaczyć i muszą się uczyć na własnych błędach.Żyły w kablach rozruchowych nie powinny być cieńsze od tych które idą do rozrusznika a czym dłuższe tym grubsze.Przy rozruchu płynie przez nie prąd o natężeniu kilkudziesięciu amper i musi czymś płynąć.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 L i TL
    Renault 5 weszło do sprzedaży w 1972 roku. Wprowadzono na rynek jednocześnie dwie wersje: "L" z silnikiem o pojemności 782 cm3, a następnie 845 cm3 oraz wersję "TL" napędzaną silnikiem 956 cm3, zapewniającym większą uniwersalność ...
    Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
    Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...

17 Lut 2014, 10:57

ja nie chce nimi niewiadomo jakiego diesla odpalac a benzyne max 2l poj.
takimi z marketu za 9,99 odpalalem kiedys koledze diesla 1,9tdi i auto odpalilo po 10min ladowania
michalinik
Początkujący

0

17 Lut 2014, 15:50

michalinik napisał(a):Słyszałem że nie kupuje sie kabli w marketach, ale gdzie mam je kupić? Czy takie kable z super, hiper... za 40-50zł. Oznaczone KABLE ROZUCHOWE 600A do odpalania aut do 4l są 2,5m za 39,99 oraz 5m za 70zł. Nadadzą się do odpalenia awaryjnego benzyny o pojemności 2l. Czy to zabawki jednorazowe do max deu tico?

Zadałeś pytanie i otrzymałeś wyczerpującą odpowiedź.Zrobisz jak będziesz chciał.Jedno jest pewne nie masz w ogóle pojęcia o co tu chodzi.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995
0

18 Lut 2014, 18:08

michalinik napisał(a):ja nie chce nimi niewiadomo jakiego diesla odpalac a benzyne max 2l poj.

Jesteś pewny, że do końca życia będziesz odpalał tymi kablami tylko to jedno autko? A jak komuś na parkingu braknie prądu i poprosi o pomoc? Nie warto mieć jedne kable, na całe życie i do wszystkich samochodów?
kant95 napisał(a):Jedno jest pewne nie masz w ogóle pojęcia o co tu chodzi.

Tu się z kolegą zgodzę i w tym przypadku mogę powtórzyć :
kant95 napisał(a):Zadałeś pytanie i otrzymałeś wyczerpującą odpowiedź.Zrobisz jak będziesz chciał.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

19 Lut 2014, 09:26

zrobic nie umiem, gdzie je moge gotowe kupic? podaj aukcje z allegro
michalinik
Początkujący

0

20 Lut 2014, 10:48

Wejdz na allegro i poszukaj. Nie jest to trudne. Na allegro kupisz to samo co w sklepie, więc raczej nikt ci nie poda konkretnej aukcji, bo potem możesz mieć do kogoś pretensje, że zaproponował ci dziadowskie kable.
michalinik napisał(a):zrobic nie umiem

Nie umiesz kupić dwa razy po dwa metry różnego koloru kabli plus cztery krokodyle i nie umiesz ich zakuć? Z tym to nawet dziecko sobie poradzi. Ja bym się skonił do tego, że raczej ci się nie chce. No ale to już twoja sprawa.
Idz w takim razie do sklepu, wybierz te, które ci się najlepiej podobają, albo poszukaj na allegro, jak sam wspomniałeś i kup te, których opis zrobi na tobie najlepsze wrażenie :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

22 Lut 2014, 13:36

to po co takie sprzedają to takimi za max 40zł nie odpale auta??
michalinik
Początkujący

0

22 Lut 2014, 14:49

michalinik napisał(a):to po co takie sprzedają

A po co w sklepach sprzedają parówki z szynki, w których nie ma ani grama szynki, a za to jest 90% MOM-u a reszta to stabilizatory? Po co w sklepach sprzedają płyn do szyb zimowy, który zamarza już przy -2 stopniach? Po co w sklepach sprzedają soki pomarańczowe, w których nie ma ani grama pomarańczy tylko woda, barwniki i wzmacniacze smaku? I tak wyliczac można w nieskończoność...Po co to wszystko sprzedają?
michalinik napisał(a):to takimi za max 40zł nie odpale auta??

Odpalisz. Tak jak i pijesz wspomniane soki czy jesz paówki z szynki bez szynki. Jak długo pociągniesz na takiej jakości?
Wybór jest twój - albo płacisz za coś konkretnego i prawdziwego, albo płacisz za tandetę...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

22 Lut 2014, 15:04

ja chce tylko móc odpalic w awaryjnej sytuacji nic wiecej
michalinik
Początkujący

0

22 Lut 2014, 15:38

Koledzy myślę że nie warto się wysilać dla kolegi michalnik bo on i tak zrobi co będzie chciał.
Tak było gdy pomagaliśmy przy kupnie samochodu..
ocena-auta-warto-vt72102-30.htm#p425706
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0