Audi A4 B5 -gaśnie do przodu na wstecznym jedzie bez problem

24 Lut 2014, 09:52

Witam.... jestem tu po raz pierwszy i liczę na pomoc... Ostatnio miałem problemy z akumulatorem... Gdy kupiłem nowy auto pojeździło do jego wyczerpania i znów nie mogłem odpalić... Przyjeżdżał do mnie wujek który się trochę na tym zna i w końcu doszliśmy do tego że nie ma masy.. W sobotę podmieniliśmy kabel który był za krótki i dlatego podłączyliśmy go razem z tym starym. Autko w końcu po 3 tygodniach zapaliło. W niedzielę planowałem wyjazd lecz ku mojemu zaskoczeniu gdy odpaliłem auto i chciałem ruszyć ono zgasło i tak samo przez kilka kolejnych prób za każdym razem gdy tylko ruszałem do przodu metr dwa i gasło cofnąłem na wstecznym pod dom i na wstecznym jechało bez problemu.. Czy przyczyną mogą być właśnie te połączone sztukowane kable od masy?
robert117
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5

24 Lut 2014, 11:08

Witamy,
Połączenia z masą są bardzo istotne. Muszą być one stabilne i czyste. Najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji jest wymiana przewodu masowego na jednolity i nie za krótki aby nie ulegał naciąganiu przy pracy silnika.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

24 Lut 2014, 11:14

Dziękuję bardzo za pomoc.. Spróbuje zamienić na jednolity i zobaczymy rezultat. Mam nadzieję że to wystarczy. :)
robert117
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5

24 Lut 2014, 14:38

Wymienić kabel masowy to podstawa. Po wymianie tego kabla należy też sprawdzić ładowanie akumulatora. Jest mozłiwośc, że jak nie było ładowania aku przez ten kabel, to alternator mógł się uszkodzić. Niewykluczone też, że już wcześniej padło ładowanie i dlatego aku się rozładowywał.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...