Kabrio do 20000

11 Sty 2016, 18:00

Szukam kabrio do 20000, który posłuży mi przez parę lat, i nie będzie skarbonką w którą włożę dwa razy tyle na naprawy.

Mam okazję kupić mazdę mx5 za 10 000zł, silnik 1.6, benzyna, wszystko udokumentowane, znam wszystkich właścicieli...problem w tym, że ma 290 000km przebiegu, więc zaraz silnik prawdopodobnie będzie do wymiany, nie wiadomo co jeszcze trzeba będzie w nim robić.

10000 to dość tanio, więc pierwsze pytanie - warto?

Jeśli nie warto, to za pół roku - rok mój budżet zwiększy się do 20k, więc może lepiej jednak kupić coś lepszego w tej cenie, ale co?

Przeglądając oferty na otomoto zauważyłem:
- opla astra H ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
- peugeot 307cc ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
- renault megane II ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])

Astra najdroższa, ale ma 4 miejsca.

Co najlepiej zrobić?
khernik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 2011
Auto: Nie mam

11 Sty 2016, 18:25

Z ta wymiana silnika przy tym przebiegu to grubo przesadziles! Idąc tym tokiem myślenia to większość aut mialo by juz drugi lub trzeci silnik.

P.s.
Zeby kazdy samochod w tym wieku mial tylko te 290 tys. to bylo by super ;)
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2016, 18:53

Jak był użytkowany z głową i wszystkie naprawy wykonywane z głową to ten przebieg to pikuś.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Sty 2016, 21:12

MXy są pancerne i baardzo dużo znoszą, ogólnie świetne wozy. Uznawane są przez niektórych za wozy dla fryzjerów i pederastów ale jeśli masz w poważaniu głupie opinie innych to bierz, nie zawiedziesz się :ok:
Ewentualnie możesz się rozejrzeć za MR2 albo E36, ale osobiście zostałbym przy miacie.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Sty 2016, 20:45

Ja bym celował w peugeota 307cc
smigalem takim fajnie się jechało, z Twoimi funduszami patrzyłbym też na wersję 177km. Ogólnie autko fajne do 20 tys. kupisz je z niezłego rocznika + bogate wyposażenie 4 osobowe cabrio z calkiem sporym bagażnikiem (jak jest dach założony oczywiście)
136 km benz srednio jedzie szczerze mówiąc, wolałbym już chyba diesla 2.0 hdi (co prawda nie jechałem cc tylko kombi ale chyba lepiej się zbierał)

Co do awarii to owszem występują, ale głównie z elektroniką typu szyba nie do końca słucha co ma robić, lub kierunkowskaz się zjebie. Ale koszty naprawy nie są aż tak wysokie. Myśle, że autko daje rade w dodatku coupe cabrio to chyba najlepsza opcja żeby poczuć wiatr we włosach w Polsce :P
hihohiho
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 03 2008
Auto: Peugeot 307
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...