Kabriolet do 30000zł

05 Mar 2023, 23:45

Witam wszystkim forumowiczów. Postanowiłem zakupić jakieś fajne kabrio do 30000 PLN.

Wymagania:
- silnik benzynowy
- klimatyzacja
- rozsądne koszty utrzymania
- dobre zabezpieczenie antykorozyjne
- liczba miejsc >= 4
- najlepiej hard-top (chociaż dach materiałowy też mógłbym rozważyć)
- skrzynia manualna lub automatyczna
- rocznik >= 2008 (im nowszy egzemplarz tym lepiej)

Jeśli chodzi o autka z dachem materiałowym, w okolicach jest aktualnie coś takiego (szukam w maksymalnym promieniu 150km od Łodzi). Seria 1 prezentuje się całkiem ciekawie. Zastanawiam się tylko jak to się ma do punktu nr 3 z moich wymagań (w końcu to BMW). Czy jest sens rozważać ten model z silnikami benzynowymi w moim budżecie.
[link do oferty na Olx wygasł]

Co do "twardych" dachów, podoba mi się VW Eos, chociaż podejrzewam, że bardzo ciężko będzie znaleźć coś ciekawego w benzynie z uwagi na owiany złą sławą silnik 1.4 TSI. Słyszałem, że po lifcie silniki były mniej awaryjne, jednak to już z pewnością nie ten budżet. Macie może inne propozycje lub doświadczenia ze wspomnianymi modelami?
Dox0111
Nowicjusz

06 Mar 2023, 10:21

Ja ma np. Peugeot-a 307CC, córka ma 308CC. Mamy od 2018 roku i póki co, to nic się nie dzieje. Silnik chodzi, żadnych awarii, dach działa, żadnych awarii. Jedynym problemem jest zima - jak jest mróz to jest często problem otworzyć drzwi, ponieważ nie chce się opuścić szyba. No i w razie "W" części nie są drogie i jest tego dość sporo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2023, 13:49

Jak ma być tanio i z hardtopem to opel astra h
Jeśli może być trochę drożej i z hardtopem to volvo c70
W kategorii "ciekawe auto za małą kasę" wrzuciłbym też Saaba 93
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Mar 2023, 23:52

Cześć panowie, dzięki za propozycje

MotoAlbercik napisał(a):Ja ma np. Peugeot-a 307CC, córka ma 308CC. Mamy od 2018 roku i póki co, to nic się nie dzieje. Silnik chodzi, żadnych awarii, dach działa, żadnych awarii. Jedynym problemem jest zima - jak jest mróz to jest często problem otworzyć drzwi, ponieważ nie chce się opuścić szyba. No i w razie "W" części nie są drogie i jest tego dość sporo.

Z ciekawości, jakie silniki posiadacie w swoich Peugeotach?

franccc napisał(a):Jak ma być tanio i z hardtopem to opel astra h
Jeśli może być trochę drożej i z hardtopem to volvo c70
W kategorii "ciekawe auto za małą kasę" wrzuciłbym też Saaba 93

C70 też całkiem fajnie. Zastanawiam się tylko jak wygląda sprawa z silnikami benzynowymi, z tego co widziałem, w ogłoszeniach dominują diesle. Polecasz jakąś rozsądną jednostkę?
Dox0111
Nowicjusz

08 Mar 2023, 10:24

Dox0111 napisał(a):Z ciekawości, jakie silniki posiadacie w swoich Peugeotach?

Ja jako że więcej jeżdżę po mieście niż w trasy, to 307cc mam benzynę z gazem. Silniczek 1,6 110 KM. A 407 mam SW też benzyna z LPG 2.0 140 KM. A córa ma z kolei 308 cc też benzyna z LPG 1.6 150 KM. W obu CC te silniczki są naprawdę ok, jeżeli chodzi o moc - po mieście są dość żwawe, a na autostradzie jak trzeba wcisnąć gaz żeby wyprzedzić, to też dają spokojnie radę. Nie są demonami ani przyspieszania ani szybkości, ale w końcu to kabrio, więc nie jeździ się szybko :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Mar 2023, 14:31

308 z 1.6 thp jest ok? Przecież ten silnik to gniot jakich mało na rynku. To zdecydowanie lepiej kupić HDi
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...

08 Mar 2023, 16:09

sisinho17 napisał(a):308 z 1.6 thp jest ok? Przecież ten silnik to gniot jakich mało na rynku. To zdecydowanie lepiej kupić HDi

Po poprawkach te silniki już są ok. Autko mamy od ponad 3 lat, najechane nieco ponad 60 tyś i nic złego się nie dzieje. Tyle, że fachowo serwisowane na warsztacie :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Mar 2023, 16:34

MotoAlbercik napisał(a):Po poprawkach te silniki już są ok. Autko mamy od ponad 3 lat, najechane nieco ponad 60 tyś i nic złego się nie dzieje. Tyle, że fachowo serwisowane na warsztacie

Niestety tam nic nie jest ok. Poprawki nic nie pomogły a wręcz utrudniły bo w poszczególnych rocznikach są pewnie ze 3 rodzaje tłoków i pierścieni itp. Ogólnie jest to cykająca bomba z opóźnionym zapłonem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2023, 11:48

Być może masz rację...Nie mówię że nie :) U córki narazie jest wszystko ok i jeździ bez żadnych problemów. Ale nie zaśmiecajmy może tematu dyskusjami między nami, tylko wróćmy do wątku autora tematu, który pyta jakie kabrio kupić do 30 tyś . Jest propozycja Peugeo-a 307, 308. Co wy polecacie? Jest jeszcze Renault Megane CC.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Mar 2023, 12:05

MotoAlbercik napisał(a):Co wy polecacie?

Cabrio ma być dla frajdy, nikt nie robi tą opcją nadwoziową wielkich nalotów. Brałbym to co się autorowi wizualnie podoba, odpuściłbym diesle i wystrzegał się modeli aut o sporym zagrożeniu technicznym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Mar 2023, 15:24

Hej, wielkie dzięki za Wasze opinie :)
Co do szczegółów, reflektowałbym tutaj wyłącznie silniki benzynowe, przebieg roczny to 10-15 tys. km. Auto nie musi być bardzo zrywne, nie jestem fanem szybkiej jazdy.

W ostatnim czasie natknąłem się na poniższe ogłoszenia (tym razem z większego dystansu). Co myślicie o tych propozycjach (biorąc pod uwagę awaryjność danych silników)?

1. Volkswagen EOS, Wersja poliftowa (1.4 122 KM)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. BMW seria 1 (118i 2.0 143 KM)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3.Peugeot 307CC, model odbiega cenowo od oczekiwanego budżetu (oczywiście na plus:D), jednak ciekawi mnie dwulitrowa jednostka benzynowa (2.0 143 KM)
[link do oferty na Olx wygasł]
Dox0111
Nowicjusz

14 Mar 2023, 10:35

BMW...Dach z materiału i to mnie zawsze odtrącało, bo mi się po prostu nie podoba taki dach. Nie wiem, czy w takim dachu można np. dla złośliwości zrobić dziurkę jakimś czymś ostrym, czy materiał ten jest taki bardziej twardy. Nie wypowiadam się, bo nie wiem.
VW i Peugeot - VW jest młodszy o 3 lata i mnie np. się podoba wnętrze bardziej od 307. Ale z kolei jest ciutek słabszy. Czy da się to odczuć na drodze? Myślę, że nie, bo kabriolet nie jest to auto do pokazywania, kto jest lepszy na światłach.
Co do silników TSi - są trzy rodzaje tych silników. Odradzam ten z podwójnym doładowaniem, czyli z turbo i kompresorem ( Twincharger ). Jest z tym silnikiem sporo problemów.
Myślę, że z tych aut, wybrałbym jednak 307, mimo, że jest o 3 lata starszy. Najważniejsze jest to, że części do dachu w razie awarii są o wiele wiele tańsze niż do VW. Silnik też nie sprawia wielkich problemów.
Ja bym jeszcze do tych aut dorzucił renault Megane - silnik 1.4 lub 2.0.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika