Kalkulator OC, po co podawać nr telefonu?

21 Wrz 2015, 21:30

Pytanie może i trochę głupie, ale chcąc obliczyć OC wszędzie proszę o nr telefonu. Po co, jeśli chcę tylko się dowiedzieć ile mniej więcej wyniosłoby mnie ubezpieczenie?
Np. tutaj https://www.youcandrive.pl/direct/forms/calculation/newKom/CalculationRegisterS1.seam
Zastanawiam się też czemu tam są dalsze punkty jak np. płatność. Od razu będzie trzeba zapłacić czy jak?
Grabson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2015
Auto: Renault Clio II
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

22 Wrz 2015, 20:56

po to aby dzwonili itp ja jak kupowałem to podawałem dzwonili mówiłem nieaktualne i spokoj . nie nie musisz płacić
pkaldonski95
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 2015
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Renault megane
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Wrz 2015, 18:58

Na kalkulatorach i porównywarkach telefon podajesz, aby mógł skontaktować się z Tobą konsultant i ewentualnie ubezpieczyciele direct. Na naszej porównywarce po wypełnieniu kalkulacji konsultant dzwoni, aby upewnić się czy odpowiednio wypełniłeś formularz, odpowiedzieć na ewentualne pytania odnośnie ubezpieczenia itp :) Dodatkowo masz niewymaganą opcję poproszenia o kontaktu od ubezpieczycieli direct, którzy mogą przedstawić tańsze oferty niż w kalkulacji :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

13 Paź 2015, 23:03

Nawet jak powiesz że już nieaktualne to zadzwonią z tej firmy za rok, do mnie tak dzwonią właśnie we wrześniu i w październiku, Jedno auto miałem ubezpieczone właśnie we wrześniu i teraz co rok wydzwaniają chociaż auto skasowane. Kolejne kupiłem i zarejestrowałem w październiku i znów to samo dzwonią i w październiku.

Mnie najbardziej dziwi, że na ranko.mat to już chcą twój numer telefonu jeszcze przed tym zanim wyliczą składkę, to jest dopiero dziwne widać jawne wyłudzenie telefonu.
bury85
Obserwowany

Miejscowość: Gierałtowice
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Thalia
Silnik: 1.4
Typ: Sedan/Limuzyna

13 Paź 2015, 23:49

W takiej sytuacji (bez znaczenia w jakiej to firmie ubezpieczeniowej, telekomunikacyjnej czy jakiejkolwiek innej) zawsze masz prawo żądać usunięcia Twoich danych osobowych z ich bazy lub np. cofnięcie zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych (czyt. dzwonienie co roku). :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

11 Gru 2015, 16:28

Oni w ten sposób zbierają twoje dane i później wykorzystują w jakiś działaniach marketingowych. Będą do Ciebie wydzwaniać i ci oferować pierdoły. Pewnie na jakimś etapie będziesz musiał zaakceptować warunki, których 99%ludzi nie czyta i tam jest o wyrażenie zgody. jak chcesz profesjonalnego to polecam zrobić to co jak, gdy kupowąłem swoje ubezpieczenie samochodu Zabrze ma taką firmę, z której usług skorzystałem [reklama] porównali mi wszystkie oferty i znaleźli najlepsza.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 11 Gru 2015, 16:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
dynamical
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2006

11 Gru 2015, 20:35

mfind napisał(a):Na kalkulatorach i porównywarkach telefon podajesz, aby mógł skontaktować się z Tobą konsultant i ewentualnie ubezpieczyciele direct
Tutaj się zastanawiam dla kogo w rzeczywistości są przeznaczone kalkulatory i te porównywarki ? Dla Kwiatkowskiego czy dla Was Ubezpieczycieli ?
mfind napisał(a): Dodatkowo masz niewymaganą opcję poproszenia o kontaktu od ubezpieczycieli direct
To ja powinienem mieć niewymaganą opcję podania swojego numeru telefonu.
mfind napisał(a):Na naszej porównywarce po wypełnieniu kalkulacji konsultant dzwoni, aby upewnić się czy odpowiednio wypełniłeś formularz,
To niby jak ? Formularz jest nieścisły czy Kwiatkowski jest nierozumny ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

11 Gru 2015, 21:03

bonifacy napisał(a):
mfind napisał(a):Na kalkulatorach i porównywarkach telefon podajesz, aby mógł skontaktować się z Tobą konsultant i ewentualnie ubezpieczyciele direct

Tutaj się zastanawiam dla kogo w rzeczywistości są przeznaczone kalkulatory i te porównywarki ? Dla Kwiatkowskiego czy dla Was Ubezpieczycieli ?

"My" to nie ubezpieczyciele ;) Jesteśmy tylko pośrednikami jak zwykły sprzedawca w sklepie, który sprzedaje produkty różnych producentów. Dobry sprzedawca doradza klientowi co wybrać i w razie czego pomaga jeśli produkt jest wadliwy. Tak to mniej więcej działa u nas :P Porównywarka oczywiście jest dla "Kwiatkowskiego", bo dzięki niej porówna sobie ceny poszczególnych ubezpieczycieli i zobaczy naocznie jakie są różnice. Kupując u agenta dostaje ofertę x określoną jako ta najtańsza i najlepsza, a tak naprawdę nie wie jakie są inne oferty.

bonifacy napisał(a):
mfind napisał(a):Dodatkowo masz niewymaganą opcję poproszenia o kontaktu od ubezpieczycieli direct

To ja powinienem mieć niewymaganą opcję podania swojego numeru telefonu.

Telefon jest wymagany przy zakupie przez internet ponieważ to praktycznie jedyna (oprócz maila) możliwość kontaktu z klientem przez ubezpieczyciela. Dodatkowo nam telefon służy do utrzymania kontaktu z Tobą, sprawdzenie polisy (o którym piszę niżej), pomoc przy ewentualnym zakupie, a następnie kontakt pod koniec jej trwania żeby się przypomnieć o końcu ubezpieczenia i przeliczyć coś nowego.

bonifacy napisał(a):
mfind napisał(a):Na naszej porównywarce po wypełnieniu kalkulacji konsultant dzwoni, aby upewnić się czy odpowiednio wypełniłeś formularz,

To niby jak ? Formularz jest nieścisły czy Kwiatkowski jest nierozumny ?

"Kwiatkowski" nie musi być specjalistą od ubezpieczeń i być obeznany perfekcyjnie z komputerem i internetem, aby mieć możliwość zakupu ubezpieczenia online, dlatego nie każdy wypełni idealnie dobrze kalkulator, bo może coś źle zrozumieć (a tutaj to już nasza praca żeby tak modyfikować kalkulator, aby był banalnie prosty w obsłudze dla każdego).

Zdarza się też, że ktoś podaje fałszywe dane, bo chce sprawdzić składkę, ale nie wie, że wtedy nie dostanie kalkulacji najczęściej nawet zbliżonej do prawdziwej. I tutaj też jest nasza praca, aby tego typu narzędzia budziły zaufanie. Dane których wymagamy mogą wydawać się zbyt osobiste przez co często można się spotkać z opiniami, że porównywarki "wyciągają tyle niepotrzebnych" danych do kalkulacji, a u agenta tyle nie trzeba. Jednak każdy bez problemu, a czasami nawet nieświadomie podaje to samo agentowi (w postaci DR i dowodu osobistego) i nie widzi w tym nic dziwnego, ani podejrzanego :)

Na szczęście świadomość ubezpieczeniowa Polaków szybko rośnie i cieszymy się, że przykładamy do tego rękę :ok:

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

11 Gru 2015, 21:15

I dlatego ja jak sprawdzam to podaję jakikolwiek wymyślony numer albo e-mail, bo przeważnie i tak wtedy od razu wyświetli mi się wyliczona składka. Jak chcę się ubezpieczyć, to przechodzę na stronę ubezpieczyciela i tam już podaję prawidłowe dane.
krzysxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 9-1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Megi

08 Sie 2017, 12:32

Ostatnio szukałem dla siebie nowej polisy OC i bardzo mi pomogła porównywarka na (reklama ) Dużą pulę ubezpieczalni biorą pod uwagę przy porównaniu, więc ryzyko że się kogoś pominie jest bardzo małe. Szybka odpowiedź, formularz też bez większego problemu wypełniłem. Ogólnie na duży plus, teraz płacę jakąś jedną piątą mniej niż w mojej poprzedniej ubezpieczalni.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 14 Sie 2017, 08:59, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen

03 Lip 2018, 15:56

Najtaniej można wyłowić OC przez porównywarki według mnie. No chyba, że ktoś ma tyle czasu wolnego żeby sobie samemu posprawdzać kilkadziesiąt ofert...ale ja nie znam nikogo takiego ;) Moją sprawdzoną stronką do porównywania składek jest ubezpieczamy-auto.pl kalkulator Rankomatu, dobrze działa, można szybko dostać pełne info o tym gdzie i ile się płaci aktualnie przy konkretnych parametrach.
martinrekk
Nowicjusz

17 Lip 2018, 11:45

Jak ktoś chce, to podaje nr telefonu, jak ktoś nie chce, to nie podaje, proste.
Algorytmy wyliczające koszta ubezpieczenia są powszechnie znane. Wiadomo, które TU i jakie czynniki biorą pod uwagę.
OC to ubezpieczenie obowiązkowe i w zasadzie w każdym przypadku, jego parametry są bardzo podobne, zbliżone do siebie. Po co więc przepłacać? Zwłaszcza, gdy jak się porównuje np tutaj wygodnie.pl/ubezpieczenie-oc to różnice w poszczególnych ofertach potrafią sięgać niemal 100%.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

31 Sie 2018, 10:17

Ja ogólnie nie mam z tym problemu bo dzięki temu od czasu do czasu zadzwonią z naprawdę dobrą ofertą. Co do kalkulatorów OC to sam używam ich już jakiś czas i mogę z czystym sumieniem ją polecić, proste w obsłudze narzędzie, które daje nam realne oszczędności na zamawianym pakiecie OC.
DooD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,8 20V

02 Mar 2020, 12:56

Polecam zobaczyć na [link niedostępny]. bardzo dobrze przygotowana strona, gdzie można sprawdzić różne ubezpieczenia z różnych firm więc komfortowo porównasz sobie różne ceny i coś łatwiej będzie można zdecydować.
sobczakmarek
Obserwowany