Kamera samochodowa a karta wielokrotnego zapisu

05 Gru 2018, 21:06

Moja Xiaomi Mijia powiedziała ostatnio, że żywotność karty skończyła się i przestała na niej nagrywać. Kartą tą była SanDisk 32 GB clas 10. Nie jestem w stanie określić jak długo karta wytrzymała, bo choć tę kamerę mam od pół roku, to karty używałem jeszcze w poprzednich sprzętach.
Jaką kartę kupić aby wytrzymała jak najdłużej? Ponoć trzeba wybrać taką na kościach MLC, ale trudno je znaleźć.

Poza tym, czy ta kamera musi stale nagrywać nawet jeśli nic się nie dzieje?
MisterK
Obserwowany

07 Cze 2019, 11:59

Podczas gdy jest uruchomiona to tak. W trybie parkingowym nagrywa wtedy gdy wykryje ruch lub wstrząs. Jak by nie nagrywała w pętli to nie miałbyś możliwości zabezpieczenia nagrania.

Najlepsze to są karty SLC (Single Level Cell) ale takich to już trzeba szukać w specjalistycznych sklepach. Do kamerki karta MLC (Multi Level Cell) będzie jak najbardziej wystarczająca i takiej technologii powinno się używać. Do tego trzeba pamiętać że klasa karty nie powinna być niższa niż 10 / U1. Chodzi tu o prędkość zapisu z jaką karta sobie poradzi w przypadku profesjonalnych kamer może to być nie wystarczające :) dlatego warto na to zwrócić uwagę podczas doboru karty SD.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Cze 2019, 20:55

A próbowałeś tą kartę formatować w kamerce? SanDisk robi dosyć dobre karty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Cze 2019, 06:15

I jak tam poszło rozwiązywanie Twojego problemu? Dużo tez zależy od sprzętu jaki używasz. Osobiście mam też wideorejestrator i nie mam problemu zarówno z nagrywaniem jak i zapisywaniem obrazu także może to dobra pora na zmianę sprzętu? :)
fanex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa - Dacia Duster
    Duster jest wyposażony w szereg systemów, które przyczyniają się do lepszej ochrony pasażerów. Samochód ma wzmocnioną konstrukcję: nowe podłużnice o większej grubości (+0,2 mm) wykonane ze stali ...
    Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...