Kamera w samochodzie

15 Sie 2010, 23:25

Koledzy potrzebuję do samochodu kamerkę która będzie nagrywać wewnątrz auta. Kiedyś miałem zamontowaną taką z magnetowidem który nagrywał po otwarciu drzwi i jeszcze 15 sekund po ich zamknięciu. Jednak kasy VHS były bardzo kłopotliwe. Czy jest możliwość kupić coś takiego tylko w wersji cyfrowej. Szukałem na internecie ale prawdopodobnie wpisuje złą frazę ponieważ wychodzą mi różne rodzaje kamer, ale nie ta której szukam.
Nemo7
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

19 Wrz 2010, 22:24

Mój kolega kupił taką kamerę. Kamera oprócz nagrywania ma czujnik przeciążenia i GPS. Można zgrać sobie przebieg trasy i, oprócz filmu, zobaczyć zapis prędkości, przeciążenia (hamowanie, przyspieszenie, wjechanie np. w dziurę), a potem wyświetlić to na Google Maps. Bardzo ciekawa rzecz. Sam się zastanawiam czy nie zainwestować w coś takiego.
PW
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

30 Wrz 2010, 10:31

No więc ja też się zdecydowałem, ale na SVC100 bez GPS'a wprawdzie nie obejrzę sobie trasy na mapie, ale za to nie muszę się martwić kiedy włączyć a kiedy wyłączyć kamerkę. Ten czujnik spełnia swoją rolę, chociaż na naszych dziurawych drogach trzeba trochę popróbować jaka czułość ustawić. Są też te kamerki na allegro ale ceny te same.
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz

Miejscowość: Swarzędz

10 Paź 2010, 20:27

Ostatecznie zdecydowałem się na SVC1GPS. W środę złożyłem zamówienie na mobilecamera.pl, a w piątek sprzęt był już w domu. Testowałem kamerkę przez weekend. Super sprzęt!!! Świadomość, że mam kamerkę w samochodzie bardzo pozytywnie na mnie działa. Już żaden f...t w mundurze i białej czpce nie powie że jechałem za szybko skoro nie jechałem. Nie obawiam się także kretynów, którzy zajądą mi drogę, a potem powiedzą, że to moja wina.
Ostatnio edytowany przez PW, 10 Paź 2010, 21:15, edytowano w sumie 1 raz
PW
Nowicjusz

13 Paź 2010, 13:50

Można powiedzieć, że dzis po raz pierwszu urządzonko mi się przydało. Co prawda nie byłem bezpośrednio poszkodowany, ale niemiła sytuacja: jechał przede mną na drodze osiedlowej chłopaczek na rowerze (14-15 lat) i gościu w Mondeo centralnie otworzył mu drzwi przed nosem. Tamten gleba, koło ósema. I jeszcze z pyskiem na dzieciaka. No więc zatrzymałem się i pokazałem panu, że jeśli ma jakis problem to mogę avi ze zdarzenia podeśłać na policję lub do rodziców chłopaka. Zamknął się, chociaż nie omieszkał powiedzieć, że mam spier... :grin: Chłopakowi dałem swoją wizytówkę i zobaczymy co się dalej będzie działo.
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz

13 Paź 2010, 22:28

mogłeś się nie ujawniać od razu że masz nagranie tylko najpierw polemizować z gościem, jak cwaniak to z nagraniem na pały i go ukrócić
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

18 Paź 2010, 14:18

hm bardzo ciekawe co tu piszecie... do tej pory nie uważałem tych urządzeń za potrzebne, ale faktycznie - w razie wypadku lub takiego incydentu jak z tym biednym dzieckiem taka kamera jest jak znalazł... patrzyłem na ceny, i w sumie od 100 zł można coś dostać, ale są i modele za około 700 zł ;p zastanawiam się nad tym modelem: Albrecht MiniDV100, pozwala na nagrywanie około 40 minut przy 2GB, a tyle zajmuje mi dojechanie do pracy - cena też w miarę... czy miał ktoś do czynienia z tą marką ?
kolens
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

22 Paź 2010, 08:19

Tej konkretnie marki nie znam, ale byłby ostrożny, poznaję ten kształt. Takie kamery widziałem na Allegro nawet za kilkadziesiąt złotych. Jest to sprzęt chiński i na Allegro w niektórych aukcjach piszą, że gwarancja 1 albo 3 miesiące. To daje do myślenia. Niestety pewnie jest tak jak ze wszystkim, że jeśli przyoszczędzisz ryzyko, że to będzie działać dobrze i długo wzrasta.

Ważne jest żeby kamera była faktycznie przystosowana do używania w samochodzie a więc minimum to uchwyt mocujący + możliwość nagrywania w trybie ciągłym, czyli jak karta ci się zapełnia to nagrywana jest od nowa, cały czas masz ostatnie x min. przejazdu (gdzie x zależy od pojemności karty).

To co ja mam (SVC100) ma czujnik przeciążeniowy więc ja mogę nastawić nagrywanie tylko takich chwil, gdzie faktycznie coś się dzieje (przyspieszanie, hamowanie, zderzenie itp.) Kamera ma bufor pamięci gdzie nagrywa cały czas. Jeśli nastąpi np. zderzenie to zrzuca z bufora na kartę SD. Dzięki temu mam materiał z kilku sekund przed zdarzeniem nagrany a karta starcza mi praktycznie na wiele dni. Potem jest nadpisywana od nowa.

Hejka.
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz

08 Lis 2010, 22:41

Żałuj, że nie kupiłeś SVC100 z GPS-em. Możliwość rejestracji prędkości to super sprawa!
PW
Nowicjusz

18 Gru 2010, 14:21

Rejestrator to fajna sprawa. Jeżdżę po Warszawie, więc wiem co mówię.
Ja używam rejestratora HD. Na prawdę super obraz.
Logi GPS uważam za niezbyt dla nas bezpieczne. Nawet jeśli przekroczymy prędkość o te 5-10km/h, przy zdarzeniu drogowym może to być na naszą niekorzyść.
KontoUsunięte

05 Sty 2011, 11:21

Ale mogę wyeksportować film do AVI z zaznaczona opcją bez pokazywania pozycji i prędkości i jestem bezpieczny.

Poza tym szczerze - odkąd mam to w aucie zacząłem spokojniej i bezpieczniej jeździć. Dla mnie to jest najlepsze z używania tego ustrojstwa !!
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz

10 Sty 2011, 17:53

hehe fajna opcja. Mnie się kojarzy z egzaminem na prawko - wtedy też myślałem, żeby takie cos u siebie wmontować : )
themajsterman
Nowicjusz

Miejscowość: z drogi

22 Lut 2011, 14:43

Coraz więcej na You Toube jest filmików z takich kamer, zauważyłem dziś taki

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrowionka,
Ostatnio edytowany przez APik, 23 Lut 2011, 00:47, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz

22 Lut 2011, 17:45

A ja mam nokie n97 wrzucam ja w uchwyt na szybe wlaczam kamere i mi sie w panorami blisko 170 stopni nagryrwa. Obraz super, czas nagrania do 5 godzin pamieci 32gb.
Czesto nagrywam jak smigam po miescie.
A jak sie nic nie dzieje to kasuje.
Teraz planuje zakupic radyjko 1 DIN DvD GPS z kamera do cofania ale zalaczana na rzadanie i umieszczona z przodu auta.
Nurtuje mnie tylko czy radyjko bedzie mialo opcje nagrywania na karte pamieci.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

23 Lut 2011, 10:05

ale jak mozliwe, że masz 32 Gb pamięci w tej Nokii ona ma chyba tylko 8 ? Jakąś kartę dokupiłeś ?
Pozdrawiam,
Arek
APik
Nowicjusz