Kamerki

30 Sie 2017, 19:04

Siema.
Powie mi ktoś do czego są w końcu te białe kamerki na niektórych skrzyżowaniach ? Bo obsługi świateł czy co ? Nie to żebym jeździł na czerwonym. Raz na ruski rok zdarzy się wjechać na żółtym jak nie dam rady wyhamować ale za to chyba lipy nie ma ? Dzisiaj na przykład przed samymi światłami mi żółte wyleciało i musiałem zasadzić po heblach i stanąłem kawałek za linią zatrzymania ale nie opuściłem skrzyżowania, to też chyba bez lipy ? To światła to jakaś porażka. Wiem że wygląda to jakbym sr** żarem ale nie chce łapać punktów że ani tracić kasy.

P.S-Widziałem już dwa podobne tematy ale stare w czort były to nie chciałem odkopu robić.
GloBoy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 02 03 2017
Auto: BMW E36 316I
Silnik: M43TU 1.9 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Paź 2017, 11:56

Tego typu kamerki to monitoring skrzyżowań, rzadko kiedy ktoś zwraca tam uwagę na to czy najechałeś na linie czy ie, bardziej jest to zabezpieczenie na wypadek nagminnego łamania przepisów i podczas wypadków.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

13 Paź 2017, 15:36

Dokładnie. To jest tylko monitoring skrzyżowania. Zakładają te kamerki na skrzyżowaniach, gdzie jest duże natężenie ruchu, a droga jest często oblegana przez np. turystów. Służy to monitoringowi natężenia ruchu. Druga funkcja tych kamer, to monitoring w razie kolizji/wypadku. Wtedy te kamery są montowane na skrzyżowaniach, gdzie dochodzi do częstych kolizji/wypadków. I Jak kierowcy nie umieją sie dogadać i wzywają policję, to policja spogląda na przebieg zdarzenia na monitoringu i wszystko jest jasne.
Natomiast monitoring przejazdu na czerwonym świetle to kamerki już mają kolor żółty, tak jak fotoradary. Przepis z tym kolorem troszkę głupawy.Nie zdradzę dlaczego :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...
    Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...