Stacje paliw - zbieracie punkty?

23 Sie 2010, 15:47

Zbieracie punkty za tankowanie na stacjach paliw? Czy to się opłaca sie w ogóle? Dostałem na BP kartę Payback i się zastanawiam czy warto się w to bawić.
Quba31
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Sie 2010, 15:58

Jasne że sie opłaca... może twoje wnuki kiedyś coś sobie wybiorą z katalogu.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Sie 2010, 20:23

Opłaca się jak się sporo jeździ bo jak tylko do sklepu i w niedziele do kościoła to moim zdanie mnie ma sensu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Sie 2010, 21:43

Opłaca,mój ojciec jest zawodowym kierowcą i codziennie jest w trasie (auto firmowe) i ma 2karty jedną z BP a drugą bodajże z Shella i ma już troche punktów na koncie i zawsze jak coś ciekawego w katalogu ujrzy to zawsze wezmie :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2010, 18:24

z paybackiem sie opłaca zbierać bo ta karta jeszcze dziala na inne firmy np Orange, allegro, empik foto, e-cyfrowe. Moja matka nabija w Realu bodajże, a druga kartę dala ojcu :wink:
ostatnio mi kazała sprawdzać w nagrodach czy zestaw kina domowego Philipsa jest dobry, czy warto wziąć te nagrodę :razz:
kapsel88
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

26 Sie 2010, 21:45

Z tego co czytałem w którymś regulaminie to te punkty przepadają po 3 latach bodajże:) Więc na te cenniejsze nagrody musimy sporo tankować.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

27 Sie 2010, 17:27

No opłaca sie bo zawsze cos uzbierasz a nic przeciez na tym nie tracisz :grin:
malarki
Początkujący

Miejscowość: kraków

27 Sie 2010, 17:45

Wolną wole tracisz ;-) Takie karty to rodzaj przywiązania klienta do jednej firmy. Będziesz jeżdził tylko tankować na jedną stacje, robił zakupy tylko w jednym sklepie tylko dla jakiś punktów. Czysty marketing.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

28 Sie 2010, 06:56

Zbieram punkty na Orlenie bo tankuję tylko tam i wymieniam je na paliwo.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Sie 2010, 17:43

korzystam z karty payback, bo jest multiparterska (zakupy w innych sklepach) i tankuje głownie na BP, nawet jak jade w Polske. Mnie się to opłaca i jakoś juz dwa razy zamienilam punkty na fajne dla mnie rzeczy.
Kayen
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

30 Sie 2010, 22:10

lukker napisał(a):Z tego co czytałem w którymś regulaminie to te punkty przepadają po 3 latach bodajże:) Więc na te cenniejsze nagrody musimy sporo tankować.

no w kazdym programie jest taki okres po ktorym przpadaja punkty ( przegwizdalem w 5plus)... ale faktem jest ze z paybackiem to akurat trudno zeby przepadly bo jak masz kiludziesieciu, a nie jedna firme gdzie zbierasz to trwa to mega szybciej
kapsel88
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Wrz 2010, 14:01

malarki napisał(a):No opłaca sie bo zawsze cos uzbierasz a nic przeciez na tym nie tracisz :grin:
Jak to nie? Stacje bez programów lojalnosciowych są zazwyczaj duzo tansze. Więc to takie naciąganie naiwniaków co to wierzą, że dostają cos za darmo a tak naprawde kosztuje ich to duzo wiecej niz w sklepie, stacje na programach lojalnosciowych jeszcze zarabiają:)

Chyba, że ktoś jest kierowcą w firmie przewozowej to sobie nabija punkty na swoją karte a pracodawca placi faktury, wtedy to ma sens.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

20 Wrz 2010, 15:07

MajkPZM napisał(a):
malarki napisał(a):No opłaca sie bo zawsze cos uzbierasz a nic przeciez na tym nie tracisz :grin:
Jak to nie? Stacje bez programów lojalnosciowych są zazwyczaj duzo tansze. Więc to takie naciąganie naiwniaków co to wierzą, że dostają cos za darmo a tak naprawde kosztuje ich to duzo wiecej niz w sklepie, stacje na programach lojalnosciowych jeszcze zarabiają:)

Chyba, że ktoś jest kierowcą w firmie przewozowej to sobie nabija punkty na swoją karte a pracodawca placi faktury, wtedy to ma sens.

Ja dokładnie tak robiłam :)
W przeciwnym razie pewnie nie przywiązywałabym do tego większej wagi bo jak ktoś powiedział czysty marketing :)
motomama
Początkujący

Miejscowość: Kujawy

23 Wrz 2010, 02:31

Taka karta to spoko sprawa, choć jeśli nie jeździsz zawodowo, to po roku zbierania punktów będzie góra na kilka hot-dogów ale lepsze to niż nic :D
Travis
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

23 Wrz 2010, 12:50

Wedłóg mnie, to jest to sprawa indywidualna dla każdego - zbieranie tych punktów i się opłaca i nie.
Weźmy na to stację BP. W ostatnim katalogu na str. 26 jest np. opiekacz do kanapek Philips za 7590 pkt.. Obliczmy ile on "kosztje" w złotówkach za paliwo.
2 litry paliwa to 3 pkt. Licząc, że LPG( weźmy najtańsze paliwo) kosztuje 2,16 za litr, to trzeba 4,32 zł. żeby mieć 3 pkt. Jak komuś się chce to może obliczyć ile trzeba zatankować litrów paliwa, żeby mieć wymaganą ilość pkt i ile trzeba za to paliwo zapłacić. Dodam, że na Allegro taki opiekacz kosztuje 115 zł plus 20 zł ( najdroższa ) przesyłka co daje nam kwotę 135 zł. W tym przypadku nam się nie opłaci zbierać pkt na te nagrody, bo taniej kupimy go na Allegro. Nawet biorąc pod uwagę to, że na innych, niemarkowych stacjach litr LPG kosztuje 2,09 zł.
No ale - tankować i tak musimy jeżeli chcemy jeździć. Więc dlaczego nie tankowac za punkty, skoro różnica za paliwo jest niewielka. No właśnie niewielka.... Tu zależy to z kolei kto ile tankuje.
Oprócz tego trzeba mieć też na uwadze to, że na BP punkty zbiera się nie tylko na stacjach BP, ale tez i w innych punktach sprzedaży np. Real. A z kolei skoro już coś się kupuje, to dlaczego nie zbierać punktów? :idea:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000