Kamery na przejeździe kolejowym

16 Lut 2024, 10:44

Czy kamery na przejeździe kolejowym są 24/7 sprawdzane? Jaka jest szansa na mandat za wyprzedzanie przed przejazdem? I ile można czekać na taki mandat bo u mnie już ponad miesiąc życia w stresie i na chwilę obecną nic nie ma.
Tołdi
Nowicjusz

16 Lut 2024, 11:46

Nie mam pewności, czy te kamery są sprawdzane non-stop, ale chyba jest to możliwe, żeby monitorować przejazd kolejowy całą dobę. Ale to też pewnie zależy od miejsca i tego, jakie mają tam systemy.

Co do mandatu za wyprzedzanie przed przejazdem, to niestety nie mam pewności, jak duża jest szansa na dostanie takiego mandatu. Ale wiem, że jest to poważne naruszenie przepisów drogowych, więc warto unikać takich sytuacji.
Mateusz199
Nowicjusz

16 Lut 2024, 12:03

No właśnie wiem że jest to poważne naruszenie. Tylko właśnie nie wiem jak patrzą na to bo w przepisach jest tuż przed przejazdem, więc nie ma dokładnej odległości a wyprzedziłem rowerzystę przed przejazdem i już przed światłami byłem na właściwym pasie.
Tołdi
Nowicjusz

17 Lut 2024, 12:55

I na logikę rzecz biorąc w Polsce jest chyba z 1800 monitorowanych przejazdów i wątpię żeby każdy był monitorowy non stop.
Tołdi
Nowicjusz

18 Lut 2024, 07:13

Policja może wystawić mandat, jeśli złapie sprawcę na gorącym uczynku lub gdy sprawca nie został zatrzymany, ale wykroczenie zostało zarejestrowane (za pomocą urządzenia rejestrującego lub przyrządu kontrolno-pomiarowego). Funkcjonariusze mają 60 dni na wystawienie mandatu od momentu ustalenia sprawcy.Nie sądzę aby ktoś non-stop monitorował kamery i przeglądał nagrania z kamer na przejazdach. Owszem publikują i prezentują niekiedy nagrania ale tylko w ,,szczególnych sytuacjach" jak np. gdy zapory ( rogatki) kolejowe zamkną kogoś na przejeździe co stworzy bezpośrednie zagrożenie zderzenia z pociągiem. Lub jak ktoś wyłamie te zapory.Jak czytamy w artykule 49 Ustawy ... Prawo o ruchu drogowym..na przejeździe kolejowym i bezpośrednio przed nim zabrania się wyprzedzania ..zwróć uwagę że w ogólnych przepisach nie ma podanej odległości od przejazdu kolejowego na której nie wolno wyprzedzać... ,,zwyczajowo" uznaje się że jest to odcinek bezpośrednio przed przejazdem czyli .... od zapór (rogatek) do ,,pierwszego słupka wskaźnikowego z jedną kreską" to na tym bezpośrednim odcinku od ,,pierwszego słupka wskaźnikowego z jedną kreską " do zapór kolejowych skupiają się przepisy i uznają je za ,,tzw. strefę bezpośrednią .Na drodze gdzie obowiązuje ograniczenie prędkości poniżej 60 km/h słupki z jedną kreską ustawione są od przejazdu w odległości 20-25m a na drodze gdzie dopuszczalna jest prędkość powyżej 60km /h w odległości 50-100m. Teraz zastanów się jaka to była droga i czy wyprzedzałeś już w strefie za pierwszym słupkiem z jedną kreską
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

18 Lut 2024, 10:38

Z tego co napisałeś to popełniłem wykroczenie bo wyprzedziłem już za jedną kreską. Oby teraz nie dostać mandatu za taką głupotę z mojej strony bo nauczkę za tą sytuację już dostałem.
Tołdi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...

18 Lut 2024, 10:41

A co do tego że mają 60 dni od momentu ustalania sprawcy to tak naprawdę mają nieograniczony czas na wystawienie mandatu? Mogą stwierdzić że ustalenie sprawcy zajęło im nawet rok i po tym czasie przyślą mandat?
Tołdi
Nowicjusz

18 Lut 2024, 18:31

Tołdi napisał(a):napisałeś to popełniłem wykroczenie bo wyprzedziłem już za jedną kreską.

Moim zdaniem nie powinieneś się tym przejmować. Nikt nie ogląda cały czas kamer na przejazdach czy światłach i nie wystawia mandatu za każde wykroczenie które się na nich popełnia a pewnie każdego dnia jest ich dużo. Gdyby za każde przychodził komuś mandat na pewno byłoby o tym głośno. Moim zdaniem nie powinieneś się przejmować tą sprawą i starać się na przyszłość nie robić tak ponownie
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Lut 2024, 13:12

tego co słyszałem i doświadczyłem, to kamery na przejeździe kolejowym nie są non-stop sprawdzane. Często działają one w określonych godzinach lub są aktywowane tylko w przypadku wykrycia incydentu lub naruszenia. Co do mandatu za wyprzedzanie przed przejazdem, to zależy to od wielu czynników, takich jak lokalne przepisy drogowe i decyzje organów odpowiedzialnych za egzekwowanie prawa. Szansa na otrzymanie mandatu zależy od wielu czynników, w tym od tego, czy kamera zarejestrowała naruszenie, a także od działań organów ścigania. Jeśli już minął miesiąc i nic nie dostałeś, to być może nie ma mandatu w twoim przypadku, ale oczywiście warto monitorować sytuację
Mateusz199
Nowicjusz

10 Maj 2024, 10:21

hej,
Jeśli chodzi o kamery na przejeździe kolejowym, to nie są one monitorowane non stop, ale czasami sprawdzają. Co do mandatu za wyprzedzanie przed przejazdem, to szansa na niego zależy od wielu czynników, w tym od tego, czy złapie Cię patrol. Nie ma pewności, ile trzeba będzie czekać na taki mandat. Wiem, że to stresujące, ale trzeba mieć cierpliwość i mieć nadzieję, że wszystko się dobrze potoczy.
Pozdrawiam, Waldek samochód
Waldek3i
Nowicjusz

30 Wrz 2024, 11:08

z doświadczenia powiem, ze nie każdy przejazd jest monitorowany, jadąc do pracy muszę przejechać przez przejazd, ileż to już wykroczeń zostało na nim popełnionych a mandatu ani jednego nie otrzymałam przez sześć lat
matyldav
Nowicjusz