Właczączanie się do ruchu, uderzenie w tył samochodu.

10 Lip 2024, 14:32

Wyjazd z pola na drogę krajową, po prawej stronie wioska 200 m od wjazdu z pola znak kończący teren zabudowany. Lewa strona całkowicie wolna, po prawej widzę jest tir w wiosce (wioska przelotowa) wyjeżdżam. Jestem na pasie, rozpędzam auto (50 km/h) i nagle słyszę trąbienie i tir mnie wyprzedza. Teraz moje pytanie, bo się kłócę ze znajomym, że ja wymusiłem pierwszeństwo w tej sytuacji. Kiedy normalnie już jechałem po drodze czyli byłem uczestnikiem ruchu, a że zmuszam do hamowania czy wyprzedzania tira, który gdyby nie łamał przepisów prędkości przejazdu przez wioskę, gdzie jest ograniczenie do 40 km/h nie byłyby w stanie tak szybko rozpędzić Tira, że wyprzedza mnie kiedy ja mam już 70 na liczniku. Czy zmuszanie do hamowania pojazdów kiedy włączasz się do ruchu i jesteś już na pasie i rozpędzasz auto jest wymuszeniem? Wg mnie nie ;)
Paweł191919
Obserwowany

10 Lip 2024, 18:10

Paweł191919 napisał(a):Czy zmuszanie do hamowania pojazdów kiedy włączasz się do ruchu i jesteś już na pasie i rozpędzasz auto jest wymuszenie

Wymuszenie pierwszeństwa jest to zmuszenie pojazdu z pierwszeństwem do zmiany toru jazdy , hamowania bądź przyspieszania albo całkowitego zatrzymania. Sam napisałeś że zmusiłeś go do wyprzedzania więc wymusiłeś pierwszeństwo.

Przekroczenie prędkości przez nadjeżdżający samochód nie jest dla włączającego się do ruchu usprawiedliwieniem.

W przypadku stłuczki winny jest wymuszający pierwszeństwo, jednak poszkodowany kiedy przekroczył prędkość też mógłby zostać pociągnięty do mandatu z tytułu przekroczenia prędkości, jednakże musiałbyś mu udowodnić że przekroczył prędkość, np musiałby to zarejestrować jakiś radiowóz, w praktyce byłoby trudno cokolwiek udowodnić. Nie ma dowodu, nie ma mandatu
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lip 2024, 20:51

Paweł191919 napisał(a):Czy zmuszanie do hamowania pojazdów kiedy włączasz się do ruchu i jesteś już na pasie i rozpędzasz auto jest wymuszeniem?
tak
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...