Kara za brak OC po pół roku,

12 Kwi 2010, 00:09

MotoAlbercik napisał(a):A jest taka możliwość, ze wypowiadasz OC w jednym ZU i nie zawierasz jej w drugim?
Ja jak wypowiadałem OC, to najpierw kazano mi przyjść z opłaconym OC w innym ZU.

Ja takiego problemu nie miałem. Miałem ubezpieczenie w PZU, wymówiłem umowę na 4 dni przed końcem terminu, a następnego dnia zadzwoniłem do Liberty Direct. Ciągłość mam, ale w momencie wymawiania umowy w PZU nie miałem zaklepanego kolejnego ubezpieczyciela i nikt mi problemów nie robił.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2010, 14:38

W takim razie, jeżeli jest taka możłiwość, to pewnie dlatego GFU nadal trzyma łapę na ubezpieczenich.
Ale tak czy inaczej, raczej chyba nie warto nie płacić OC, ponieważ jednak zawsze kiedyś może się trafić kontrola przez policję na drodze. A wówczas jest pewne na 100%, że jak się nie ma OC to GFU się tym zainteresuje. Albo wystarczy poprostu zwykłas stłuczka, nawet nie z naszej winy - wtedy policja też sprawdza OC. A już całkiem przerąbane by było, jakby stłuczka czy wypadek był z naszej winy. A OC brak. Totalne bankructwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2010, 08:29

MotoAlbercik napisał(a):A jest taka możliwość, ze wypowiadasz OC w jednym ZU i nie zawierasz jej w drugim?
Ja jak wypowiadałem OC, to najpierw kazano mi przyjść z opłaconym OC w innym ZU.

Jest, ja po prostu złożyłem pisemko w takiej "multiagencji" i powiedzieli mi że to wystarczy.

Pytanie co teraz robić. Jeśli np. zezłomuję teraz ten samochód, to będzie przerwa w ubezpieczeniu czy nie? "Przerwa" chyba oznacza że ubezpieczenie jest, potem go nie ma, a potem znowu jest. :)

Niestety podobno do złomowania to się raczej dopłaca niż płacą tobie za kupę dobrych części. Dlaczego tak jest???
stf_polska
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

13 Kwi 2010, 10:21

Niestety - będziesz miał przerwę w ubezpieczeniu i GFU może cię odnaleść. Nie koniecznie będzie to za miesiac, czy za rok. Zdarzało się ostatnimi czasy, że GFU nakładał kary nawet po kilku latach. Najlepszym rozwiązaniem będzie, jak zgłosisz się do ubezpieczyciela i opłacisz zaległy okres. I dopiero potem zezlomuj samochód.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Kwi 2010, 10:06

Owszem, zdarza się że TU każą sobie przynosić umowy OC, ale słyszałem też że podobno wcale nie ma obowiązku aby im takie coś okazywać. Ciekawi mnie czy ktoś mógłby to potwierdzić.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

15 Kwi 2010, 00:49

Witam mam dość poważny problem. Kupiłem samochód w październiku ubiegłego roku ubezpieczenie skończyło się 23grudnia09. Do polski wróciłem parę dni temu a dziś miałem stłuczkę samochodu, ani nie zdążyłem przerejestrować na siebie ani ubezpieczyć z gościem nie dało się dogadać. Łącznie dostałem 500zl mandatu za szkody na pewno będę musiał zapłacić, ale co z karą za brak OC dowalą mi czy nie? umowa z ubezpieczalnią nie została zerwana ani prze zemnie wznowiona. Orientuje się ktoś co teraz będzie? Możecie mi coś poradzić?

Z góry dzięki.
Lukas85
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

15 Kwi 2010, 01:58

Szkody wyrządzone przez ciebie pokryje Twój stary ubezpieczyciel. Ale z ciebie to kasy pociągnie, że ho ho.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Kwi 2010, 19:58

zadzwoń do ubezpieczalni i zapytaj czy przypadkiem polisa nie została automatycznie przedłużona a Ty masz tylko nie zapłaconą składkę

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 20:25

DariuszSawicki napisał(a):zadzwoń do ubezpieczalni i zapytaj czy przypadkiem polisa nie została automatycznie przedłużona a Ty masz tylko nie zapłaconą składkę

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Dzięki za nieco konkretniejszą podpowiedź (: Jeśli jeszcze ktoś może coś mi podpowiedzieć, piszcie zawsze coś mi to rozjaśni i może nie co pomorze w wyplątaniu się jako tako z tej sytuacji :roll:

Pozdrawiam
Lukas85
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 22:53

dzwoniłeś do ubezpieczalni?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

18 Kwi 2010, 11:57

Sprostowanie co do ubezpieczenia OC podczas rejestracji samochodu - WK może poprosić o pokazanie polisy OC, ale rejestrujący nie ma żadnego obowiązku jej pokazywać, a WK nie ma żadnej podstawy prawnej rządać okazania tejże polisy i odmówić z tego powodu rejestracji samochodu - w piątek byłem w WK i pytałem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 11:58

Kol. MotoAlbercik napisał:

"Teoretycznie OC jest, tyle tylko, że nie opłacone."

Nie ma czegoś takiego !!!!

Podstawa to UMOWA, podpisana za pierwszym razem a późnej druk opłaconej składki (co jest kontynuacją umowy).

Art. 23. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę

obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w

związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na

okres 12 miesięcy...

Art. 28. 2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o

którym mowa w ust. 1, jeśli:
1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12

miesięcy.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;

Art. 39. 1. Odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się z chwilą zawarcia

umowy i zapłacenia składki ubezpieczeniowej lub jej pierwszej raty,

---------------------------

Kol. Dishman jest nieobiektywny. Przytacza argumenty firm ubezpieczeniowych.
awink
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Kwi 2010, 23:31

DariuszSawicki napisał(a):zadzwoń do ubezpieczalni i zapytaj czy przypadkiem

Juz nieco wiem dodzwonilem sie ale nie powiedzieli do konca wiem tyle ze oc mam wazne przeszlo na nastempny rok bo oplacone bylo w calosci musze zaplacic 1600zl + kara ale jeszcze nie wiem ile ma przyjsc list wiec niejest jeszcze tak zle ale ile tej kary bedzie mam nadzieje ze nie duzo :neutral:
Lukas85
Nowicjusz