Samochód z Belgii. Szczegóły rejestracji.

23 Kwi 2010, 11:33

Witam.
W niedługim czasie przyjedzie do mnie na lawecie samochód osobowy (golf) z Belgii.
Samochód nie posiada aktualnego przeglądu oraz ubezpieczenia.

Nie chciał bym auta wozić w kraju na lawecie ponieważ wiąże się to z dodatkowymi kosztami.

Chciałbym zapytać czy mogę na podstawie umowy kupna - sprzedaży pobrać z urzędu pozwolenie czasowe (próbny dowód) następnie wykupić ubezpieczenie OC i z tym jechać na przegląd w Polsce???
szpachla
Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska

23 Kwi 2010, 12:52

nie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Kwi 2010, 13:16

Jak nie jak tak :0

Dzwoniłem do urzędu miasta. Powiedzieli, że jak opłacę podatek, opłatę recyklingową i z umową kupna zgłoszę się do urzędu to wydadzą mi pozwolenie czasowe i będę mógł jechać na przegląd.
szpachla
Nowicjusz

23 Kwi 2010, 13:20

przejazd na przegląd jest z miejsca zamieszkania/zameldowania do najbliższego SKP
jeśli cie hapsnie policja poza obrębem to masz przegwizdane :mrgreen:
druga sprawa spytaj kto ci ubezpieczy auto bez przeglądu :mrgreen:

(no chyba że masz auto w domu i chcesz tylko na przegląd jechac, coż zrozumiałem co innego )
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Kwi 2010, 13:34

Będe miał samochód na miejscu. Przyjedzie do mnie na lawecie. Muszę rozładować go z lawety i wtedy będzie stał z belgijskim dowodem i tablicami.

Zapłace wszystkie opłaty, podatki itp. Z umową i kwitami za opłatu pójdę do urzędu miasta gdzie otrzymam pozwolenie czasowe. Na ten dowód czasowy wykupie OC. Pojade na przegląd (ten za 170 pln) bo to jakiś specjalny przegląd jest.

Czy dobrze myślę?
szpachla
Nowicjusz

23 Kwi 2010, 14:03

ogólnie tak, dobrze myślisz, takie pozwolenie może wydać też policja choć czasem wystarczy zgłoszenie że jedziesz takim a takim pojazdem na badanie techniczne do komendy policji ;) różnie bywa w zależności od miasta,
możesz mieć problemy z zakupem polisy OC jeśli samochód nie będzie miał badania technicznego, teoretycznie w takim wypadku ubezpieczalnia może odmówić ubezpieczenia, a także wypłaty odszkodowania w razie wypadku
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...

23 Kwi 2010, 23:55

szpachla napisał(a):ten za 170 pln)

Nie ma takiego przegladu,Co najwyzej za 98.-/chyba ze ma hak-133,-/
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014