Kara za nieprzerejestrowanie samochodu z 2020

30 Sie 2024, 21:53

cześć,

Chcę przerejestrować samochód który nabyłem w 2020 roku. Nie udało mi się go przerejestrować na czas gdyż był to okres pandemii. Jako, że samochód mam od kogoś z rodziny, to nie przejmowałem się tym i chciałem to załatwić później... I tak oto minęły 4 lata. W przyszłym roku chciałbym się pozbyć tego samochodu, stąd decyzja o tym, żeby zająć się tą sprawą teraz.
Mam pytanie co do samego procesu opłacenia kary za nieprzerejstrowanie, ponieważ nie znalazłem za dużo informacji na ten temat w internecie. Jeżeli się stawię w okienku o umówionej godzinie, kara ma być już opłacona przeze mnie w okienku, jako że wiem że jestem po terminie? Czy do okienka odeślą mnie z informacją ile mam zapłacić?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc
mkajak
Nowicjusz

31 Sie 2024, 19:00

Prawo nie działa wstecz więc, zakupiłeś pojazd przed nowelizacją przepisów więc Ciebie nie dotyczy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sie 2024, 19:43

Kao napisał(a):Prawo nie działa wstecz więc, zakupiłeś pojazd przed nowelizacją przepisów więc Ciebie nie dotyczy.
począwszy od stycznia 2020 przepisy zmieniły się dwukrotnie . I tak w 2020 pod rygorem kary administracyjnej należało co najmniej zgłosić do urzędu nabycie auta . Przerejestrować nie konieczne. Można było zrobić to w póżniejszym czasie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Wrz 2024, 15:04

Obowiązek przerejestrowania istniał odkąd pamiętam, nie było tylko przewidzianych sankcji za nieprzerejestrowanie.
Chyba nie będzie tak łatwo wymigać się od kary.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Wrz 2024, 23:37

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. nie chodzi mi o wymiganie się od kary, tylko o sam proces przebiegu, żeby nie marnować czasu w wydziale komunikacji i nie jeździć tam 10 razy. mam zamiar to uregulować, tylko nie wiem jak to wygląda
mkajak
Nowicjusz