ArteK napisał(a):Ile masz pamięci RAM bo jak chcesz grać to dobrze by było żebyś miał chociaż 16GB RAM.
Ram-u mam 8GB, przy czym na chwilę obecną jest 7,66GB. Jak patrzyłem na płytę główną, to są tam dwa gniazda na pamięć RAM ( chyba ) jedno obok drugiego. W jednym gnieździe jest pamięć RAM włożona, a drugie gniazdo jest wolne. Więc w razie czego można dokupić i dołożyć do tego drugiego gniazda dodatkową pamięć?
ArteK napisał(a):Masz trochę lepszy procesor od minimalnych wymagań w tej grze gdzie podany jest Intel Core i5-4690.
Ja mam InteCore i3 8100, a minimalne wymagania to jak wspominasz InteCore i5 4690. Zatem i3 jest lepszym procesorem niż i5? Bo nie ogarniam tego.
ArteK napisał(a):Powinna pasować. Możecie się umówić przecież na jakąś gwarancję rozruchową
Zgadza się - dogadam się z gościem z komputerowego, że założę i zobaczę czy będzie pasowała. Ewentualnie zaniosę komputer do niego i on mi wymieni co trzeba, aczkolwiek chciałbym to zrobić sobie sam, bo to chyba nie jest jakaś wielka mecyja? Chcę tylko wiedzieć na czym stoję i co trzeba będzie wymienić, żeby ta gierka ( i ewentualnie inne ) mi chodziły. Gdzieś tam w oko mi wpadło, że do gierek potrzebny jest procesor minimum i5. Ja mam i3, bo on wystarcza do prac biurowych i mój komputer był do tego celu składany. O grach wtedy nie myślałem nawet.
Henk napisał(a):Masz taką płytę główną: https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... pt=glo2pol ? Na samym dole płyty jest takie długie czarne gniazdo PCI-E 3.0x16, tam się montuje grafikę, więc teraz musisz to gniazdo mieć wolne.
Zgadza się - mam dokładnie taką płytę i to czarne gniazdo na dole mam wolne, ale nie ma tam PCI E3 tylko PCI E2.
Dodam, bo nie napisałem tego wcześniej, że próbowałem grać w tą gierkę, to efekt był taki, że po prostu ją zamulało. Jak kliknąłem na coś, to zanim się uruchomiło czekałem ze dwie minuty
Zatem podsumowując - co radzicie - wymieniać od razu i procesor na i5 i kartę graficzną, czy na początek wymienić tylko kartę, a jak gierka nie będzie chodziła, to dopiero procesor? Aczkolwiek Artek wspominał, że mam lepszy niż ten z wymagań minimalnych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...