26 Mar 2008, 18:09
Witam. mam mały problem.
dnia 31.01.2008 kupiłem samochód z salonu. Poszedłem go zarejestrować i pani powiedziała że dnia 29.02.2008 mam się stawić po odbiór dowodu rejestracyjnego, a dała mi tymczasowy dowód rejestracyjny na miesiąc, zostawiając sobie moją kartę pojazdu. Tak się niechybnie stało że dnia 29.02.2008 żona miała wypadek, i nie zdążyliśmy odebrać stałego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu. Samochód poddany szkodzie całkowitej przez ubezpieczalnię. Policja zabrała dowód tymaczasowy do czasu naprawy auta i ponownego poddaniu go badaniu technicznemu.Ubezpieczalnia znalazła kupca na ten złom. Ma przyjechać po niego jutro. No i tu pojawia się problem. Pani ze Starostwa powiatowego z komunikacji mówi że nie wyda karty pojazdu ponieważ samochód nie został zarejestrowany "do końca". Czy to jest normalne?? Czy karta pojazdu i dowód rejestracyjny są od siebie tak bardzo zależne?? Chce sprzedać jutro samochód i nie wiem czy bez karty pojazdu gość go weźmie. Jeśli ktoś się orientuje jak to jest to proszę napisać. Jakieś regulacje prawne odnośnie karty pojazdu??
proszę o pomoc.