Reguła prawej ręki przy skrecie w lewo

25 Mar 2008, 21:44

Cześć.Na skrzyżowaniu równorzędnym są 2 samochody - pierwszy jedzie na wprost i ma po prawej stronie samochód który chce skręcić w lewo (czyli w jego strone ale w przeciwnym kierunku).Kto ma pierwszeństwo?
KSN
Nowicjusz

25 Mar 2008, 21:49

Ten z prawej tego co jedzie na wprost...czyli ten co skręca w swoje lewo. Chyba, że źle odebrałem (odczytałem) Twoje pytanie.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

25 Mar 2008, 21:52

Zasada prawej strony (tzw. zasada prawej ręki) jeśli nie ma znaków pierwszeństwa przejazdu.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Mar 2008, 21:55

Na skrzyżowaniu równorzędnym,pierwszeństwo ma samochód nadjeżdżający z prawej strony,w obojętnie którym kierunku by nie jechał - czy w prawo,czy w lewo czy na wprost.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2008, 22:14

Zdjęcie
ostatnio mało nie mialem kolizji skrecalem w lewo (czerwony samochod) , dzidzia jechal dosc daleko (niebieski samochod), a ja pewnie wyjechalem a dziadzia się rozpedzał w tym czasie i gdy ja juz skrecilem on zaczą potwornie chamowac i cos z pretensjami do mnie ręką machał. Byłem pewien ze mam pierwszenstwo ale kolega powiedzial ze ten kto w lewo skreca ustepuje pierszenstwa takze postanowilem się was zapytac. Acha przy wjezdzie z głonej ulicy stoi tylko znak strefy osiedlowej i ślepej uliczki tak to niema zadnych znaków.
KSN
Nowicjusz

25 Mar 2008, 23:25

Jeżeli droga po której jechałeś była strefą zamieszkania z taką tabliczką jak poniżej to wyjeżdżając z tej strefy włączasz się do ruchu, czyli przepuszczasz wszystkich.
Zdjęcie
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...
    Golf GTI Clubsport - jubileuszowa wersja na 40. urodziny
    Bardzo mocny, bardzo szybki i bardzo bogato wyposażony Golf GTI Clubsport debiutuje w polskich salonach. Specjalna wersja Golfa GTI nawiązuje do jubileuszowych edycji tego modelu, które Volkswagen prezentował przy ...

25 Mar 2008, 23:35

Zapewne niee. Przy wjeździe z głównej ulicy, czyli całe te osiedle jest strefą zamieszkania. Dziadek nie miał racji....ja ostatnio również się na dziadka natknąłem. Zacząłem z nim gadać, ale doszedłem do wniosku, że jest stary i i tak nie zrozumie....miałem znak pierwszeństwa a on ustąp, ale dziadziowi i tak nie nagadasz...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

26 Mar 2008, 18:13

Tak jak pisałem wyżej - w tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd czerwony,obojętnie w którą stronę jedzie - czy w prawo czy w lewo.Jest to skrzyżowanie nieoznakowane,a więc obowiązuje zasada prawej dłoni.
Znak "Strefa zamieszkania" ani "Droga bez przejazdu" niemają tu żadnego znaczenia(oczywiście pod warunkiem,że skrzyżowanie znajduje się w strefie zamieszkania,czyli znak "Strefa zamieszkania" znajduje się początku ulicy,którą jedzie samochód niebieski.).Znak "Strefa zamieszkania" oznacza,że dopuszczalna prędkość na tym obszarze to 20 km/h oraz to,że w tym rejonie pieszy ma bezwzględne pierwszeństwo przed samohodem w każdym miejscu no i że nie wolno parkować nigdzie indziej,niż w miejscach do tego przeznaczonych,czyli w miejscach oznaczonych znakiem "Parking".Drugi z tych znaków,wiadomo co oznacza.
Całkiem inna sytuacja byłaby wtedy jeżeli znak "Strefa zamieszkania" byłby na tym skrzyżowaniu na początku drogi,znajdującej się z prawej strony tego niebieskiego samochodu.Ale wówczas przed czerwonym samochodem z prawej strony musiałby być znak "Koniec strefy zamieszkania".W tym przypadku,pierwszeństwo miałby samochód niebieski,ponieważ czerwony byłby włączajacym się do ruchu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 18:20

tylko czy uliczka wyjazdu z parkingu(te takie duze czarne kwadraty to miejsca na zaparkowanie samochodu) nie jest przypadkiem taksamo traktowana jak uliczka wyjazdu z posesji ?
jedyne znaki jakie są to:
Zdjęcie
KSN
Nowicjusz

26 Mar 2008, 19:47

Nie jest to wyjazd z posesji,tylko jest to droga dojazdowa do parkingu.
W sytuacji zaznaczonej na rysunku,pierwszeństwo ma samochód zielony,obojętnie od kierunku,w którym chciałby skręcić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 23:35

Ja myślałem, że tylko ten parking jest strefą zamieszkania. Po ostatniej fotce sprawa się wyjaśnia. Pierwszeństwo ma samochód zielony.

Nieporozumienie wynika chyba z naszego przyzwyczajenia, że jak prosta to my mamy pierwszeństwo, ale cały urok skrzyżowań równorzędnych polega na tym, że trzeba na nich uważać.

Ja u siebie mam podobną sytuację, tylko, że tam nie ma znaku strefy zamieszkania w ogóle, nie ma też jakichkolwiek znaków. Niestety ale trzeba się pilnować i ustępować pierwszeństwa, mimo iż się je ma.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika