Reguła prawej ręki przy skrecie w lewo

25 Mar 2008, 21:44

Cześć.Na skrzyżowaniu równorzędnym są 2 samochody - pierwszy jedzie na wprost i ma po prawej stronie samochód który chce skręcić w lewo (czyli w jego strone ale w przeciwnym kierunku).Kto ma pierwszeństwo?
KSN
Nowicjusz

25 Mar 2008, 21:49

Ten z prawej tego co jedzie na wprost...czyli ten co skręca w swoje lewo. Chyba, że źle odebrałem (odczytałem) Twoje pytanie.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

25 Mar 2008, 21:52

Zasada prawej strony (tzw. zasada prawej ręki) jeśli nie ma znaków pierwszeństwa przejazdu.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Mar 2008, 21:55

Na skrzyżowaniu równorzędnym,pierwszeństwo ma samochód nadjeżdżający z prawej strony,w obojętnie którym kierunku by nie jechał - czy w prawo,czy w lewo czy na wprost.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2008, 22:14

Zdjęcie
ostatnio mało nie mialem kolizji skrecalem w lewo (czerwony samochod) , dzidzia jechal dosc daleko (niebieski samochod), a ja pewnie wyjechalem a dziadzia się rozpedzał w tym czasie i gdy ja juz skrecilem on zaczą potwornie chamowac i cos z pretensjami do mnie ręką machał. Byłem pewien ze mam pierwszenstwo ale kolega powiedzial ze ten kto w lewo skreca ustepuje pierszenstwa takze postanowilem się was zapytac. Acha przy wjezdzie z głonej ulicy stoi tylko znak strefy osiedlowej i ślepej uliczki tak to niema zadnych znaków.
KSN
Nowicjusz

25 Mar 2008, 23:25

Jeżeli droga po której jechałeś była strefą zamieszkania z taką tabliczką jak poniżej to wyjeżdżając z tej strefy włączasz się do ruchu, czyli przepuszczasz wszystkich.
Zdjęcie
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...

25 Mar 2008, 23:35

Zapewne niee. Przy wjeździe z głównej ulicy, czyli całe te osiedle jest strefą zamieszkania. Dziadek nie miał racji....ja ostatnio również się na dziadka natknąłem. Zacząłem z nim gadać, ale doszedłem do wniosku, że jest stary i i tak nie zrozumie....miałem znak pierwszeństwa a on ustąp, ale dziadziowi i tak nie nagadasz...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

26 Mar 2008, 18:13

Tak jak pisałem wyżej - w tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd czerwony,obojętnie w którą stronę jedzie - czy w prawo czy w lewo.Jest to skrzyżowanie nieoznakowane,a więc obowiązuje zasada prawej dłoni.
Znak "Strefa zamieszkania" ani "Droga bez przejazdu" niemają tu żadnego znaczenia(oczywiście pod warunkiem,że skrzyżowanie znajduje się w strefie zamieszkania,czyli znak "Strefa zamieszkania" znajduje się początku ulicy,którą jedzie samochód niebieski.).Znak "Strefa zamieszkania" oznacza,że dopuszczalna prędkość na tym obszarze to 20 km/h oraz to,że w tym rejonie pieszy ma bezwzględne pierwszeństwo przed samohodem w każdym miejscu no i że nie wolno parkować nigdzie indziej,niż w miejscach do tego przeznaczonych,czyli w miejscach oznaczonych znakiem "Parking".Drugi z tych znaków,wiadomo co oznacza.
Całkiem inna sytuacja byłaby wtedy jeżeli znak "Strefa zamieszkania" byłby na tym skrzyżowaniu na początku drogi,znajdującej się z prawej strony tego niebieskiego samochodu.Ale wówczas przed czerwonym samochodem z prawej strony musiałby być znak "Koniec strefy zamieszkania".W tym przypadku,pierwszeństwo miałby samochód niebieski,ponieważ czerwony byłby włączajacym się do ruchu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 18:20

tylko czy uliczka wyjazdu z parkingu(te takie duze czarne kwadraty to miejsca na zaparkowanie samochodu) nie jest przypadkiem taksamo traktowana jak uliczka wyjazdu z posesji ?
jedyne znaki jakie są to:
Zdjęcie
KSN
Nowicjusz

26 Mar 2008, 19:47

Nie jest to wyjazd z posesji,tylko jest to droga dojazdowa do parkingu.
W sytuacji zaznaczonej na rysunku,pierwszeństwo ma samochód zielony,obojętnie od kierunku,w którym chciałby skręcić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 23:35

Ja myślałem, że tylko ten parking jest strefą zamieszkania. Po ostatniej fotce sprawa się wyjaśnia. Pierwszeństwo ma samochód zielony.

Nieporozumienie wynika chyba z naszego przyzwyczajenia, że jak prosta to my mamy pierwszeństwo, ale cały urok skrzyżowań równorzędnych polega na tym, że trzeba na nich uważać.

Ja u siebie mam podobną sytuację, tylko, że tam nie ma znaku strefy zamieszkania w ogóle, nie ma też jakichkolwiek znaków. Niestety ale trzeba się pilnować i ustępować pierwszeństwa, mimo iż się je ma.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika