Kasacja i wyrejestrowanie auta przy braku OC

27 Gru 2017, 11:38

Witam, mam na stanie grata za który od jakiegoś czasu nie jest płacone OC. Oczywiście zdaję sobie sprawę z konsekwencji i wysokości kar za taką sytuację. Chciałbym go zezłomować i jak już się dowiedziałem w Wydziale Komunikacji kasacja i wyrejestrowanie jest możliwe bez okazania ważnej polisy OC. W takim przypadku Wydział przekaże stosowną informację o braku OC do UFG.
Całą operację zezłomowania planuję przeprowadzić w taki sposób że jutro kasacja na złomie a w piątek 29 grudnia wyrejestrowanie w Wydziale Komunikacji. 29 grudnia jest ostatnim dniem roboczym w roku. Czyli ewentualna kara za brak OC zostanie wystawiona już w 2018 roku. O ile dobrze zrozumiałem to UFG ma prawo wystawić karę tylko za brak OC w danym roku kalendarzowym a auto zostanie wyrejestrowane jeszcze w 2017 roku. Dajcie proszę znać czy jest nadzieja że tak to właśnie zadziała czy jednak kara będzie do zapłacenia?
zigo
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 2.2 D-CAT 177KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2017, 12:24

Ja miałem 3 lata auto bez OC i postanowałem go skasować. Dostałem 3.5tys kary. Było to 2 lata temu. Wiec jak widzisz nie ma znaczenia w ktorym roku wyrejestrujesz auto (chyba że coś się zmieniło).
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2017, 23:09

Nie jest ważne, ile lat nie płacisz OC. Obojętnie, czy nie płacisz rok, czy 10 lat, kara jest tylko jedna, określana co roku na nowo. Za brak OC powyżej 14 dni w roku 2017 kara jest ustalona na 4 tys zł. Należy zwrócić uwagę, że kara jest za brak OC powyżej 14 dni. A więc nie ważne czy 15 dni, czy 700 dni. Kara to 4 tyś zł. Oczywiście dotyczy to samochodu osobowego, bo dla innych pojazdów kary są inne.
Wysokość kar i zasady ich nakładania można bezproblemowo znależć na stronie UFG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2018, 21:42

Mam pytanie. Podczas zlomowania pojazdu zagubiono tablice rejestracyjne . Czy mogę wyrejestrować auto bez nich? Na ZAswiadczeniu o zlomowaniu jest zaznaczone ze tablice zagubiono.
Dzieki za odpowiedz!
truskawka911
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 06 1989
Auto: Nie mam

05 Lut 2018, 22:03

truskawka911 napisał(a): Podczas zlomowania pojazdu zagubiono tablice rejestracyjne. Czy mogę wyrejestrować auto bez nich? Na ZAswiadczeniu o zlomowaniu jest zaznaczone ze tablice zagubiono.
Oczywiście ze mozesz spróbowc...Jaki będzie efekt koncowy to nie mogę Ci tego powiedziec... :)
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lut 2018, 23:17

Jezeli masz w zaświadczeniu że tablice zagubiono to jak najbardziej mozesz bez nich wyrejestrowac auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2018, 23:24

Dzieki za pomoc ☺
truskawka911
Obserwowany