Kasacja - zablokowany dowód rejestracyjny

27 Lip 2020, 10:00

Dzień dobry,

Mam nietuzinkową sytuację, ponieważ mam pojazd do kasacji, który jeszcze nie został przerejestrowany. Sprawa wygląda tak, że dowód został zablokowany(wirtualnie) przez policję (wiadomo, nie na daje się do jazdy), ponieważ miałem bardzo nieszczęśliwy wypadek :cry:. Pytanie moje brzmi czy jestem w stanie teraz przerejestrować pojazd? Czy wpierw muszę zgłosić się na policję i go odblokować (tylko, jak i gdzie, skoro nie zrobię badania technicznego) Jeżeli go nie przerejestruję to nie będę mógł go oddać do kasacji, a mało kto mi potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi? Wiem, że powinienem może pytać w urzędzie komunikacji, ale bez umówionej wizyty nie idzie się tam dostać, a wizytę mam dopiero za tydzień. Nie chciałbym jechać tam na marne, dlatego proszę Was o pomoc…

@edit
Pojazd należy formalnie do mnie - umowa kupna sprzedaży, dowód rejestracyjny oraz karta pojazdu. Nie przerejestrowałem go, tak naprawdę do wypadku doszło w drodze powrotnej po zakupie. Nie będę wchodził w szczegóły, bo był to bardzo nieszczęśliwy wypadek (sama policja powiedziała że pierwszy raz się z czymś takim spotkała)w wyniku czego pojazd jest do kasacji - Policja zablokowała dowód systemowo. Żeby oddać go do kasacji to muszę go zarejestrować na siebie, stąd moje pytanie czy nie będzie problemu z przerejestrowaniem albo co mam zrobić w takiej sytuacji. Jak wspomniałem nietuzinkowa sytuacja, bardzo nieszczęśliwy wypadek (na szczęście nikt nie ucierpiał), a wszystko działo się dynamicznie - do tego stres i szok.. Stąd to całe zamieszanie.

PS nie widzę innego tematu w którym mógłbym to zgłosić, dlatego jeżeli coś jest nie tak to przepraszam.
wickair
Nowicjusz

27 Lip 2020, 11:12

Auta nie przerejestrujesz z zablokowanym dowodem niestety. Znalazłem jednak taką informację na temat złomowania auta: "Jeżeli pojazd nie został przerejestrowany na kupującego, należy okazać umowę kupna-sprzedaży lub fakturę, która potwierdza tożsamość właściciela. W przypadku, kiedy samochód nie był już wcześniej przerejestrowywany (przez wcześniejszych właścicieli) konieczne jest okazanie ciągłości umów kupna-sprzedaży, które potwierdzają ciąg własności od właściciela widniejącego na dowodzie do ostatniego właściciela widniejącego na ostatniej umowie kupna-sprzedaży." Mając to na uwadze powinieneś bez problemu zezłomować auto.
Zadzwoń do firmy która zajmuje się złomowaniem samochodów w twojej okolicy i zobacz co ci powiedzą.
Mając umowę KS jesteś właścicielem auta niezależenie od tego kto jest aktualnie wpisany w DR.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lip 2020, 11:15

Być może masz rację, ale dzisiaj byłem osobiście i gościu mi powiedział że muszę być wpisany w dowód.. Podzwonię jeszcze do innych firm i zobaczymy
wickair
Nowicjusz

27 Lip 2020, 12:43

Spokojnie skasujesz auto okazując dokument tożsamości i umowę kupna sprzedaży
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lip 2020, 13:36

wickair napisał(a): który jeszcze nie został przerejestrowany
A jak wygląda sprawa z Urzędem Skarbowym... :?: Z tego co się doczytalem to masz umowę kupna-sprzedazy... :?: Jak wartośc jest wpisana w umowie k/s... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lip 2020, 14:24

Dziękuję Panowie, właśnie dopiero 3 firma była w stanie mi udzielić odpowiedzi i podjąć działania. Dziwne, że największą firma w okolicach mojego miasta nie ogarnęła tego, a rozmawiałem z kierownikiem. Jutro prawdopodobnie przyjeżdża firma i zabiera ten złom. Jeżeli chodzi o US to muszę zapłacić podatek od kupna niestety, ale niewiele bo wycena była na 3000zl. Uprzedzając - kupiłem sprawny sprzęt, ale sytuacja na tyle nieszczęśliwa że wyszło jak wyszło. Dla mnie najważniejsze jest że uda mi się to zamknąć jak najszybciej i to, że jestem cały i zdrowy.
wickair
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...

27 Lip 2020, 14:38

wickair napisał(a):ale niewiele bo wycena była na 3000zl.
Nie do końca rozumiem.Mozesz to wyjaśnić a mianowicie:
1/ co to za wycena i przez kogo zrobiona
2/ jaka suma byla wpisana w umowie k/s
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lip 2020, 14:45

Źle się może wyraziłem. Umowa k/s była na 3000zł. Myślę, że odpowiedź dostałem na moje zapytanie a sprawa jutro się wyjaśni i jak tylko będę coś wiedział to dam znać.
wickair
Nowicjusz