Kasowanie inspekcji - Jeep Compass 2017r

07 Wrz 2023, 18:33

Witam. Zna ktoś sposób na kasowanie inspekcji olejowej w compass 2017r 1.4 benzyna? Sposób z naciskaniem pedału gazu nie działa.
Ady77
Nowicjusz

08 Wrz 2023, 08:54

A wykonywałeś go poprawnie?

To jeden z najłatwiejszych resetów, a procedura wygląda tak:
  1. Włączasz zapłon (wchodzisz w tryb RUN)
  2. Wchodzisz w menu w informacje po pojeździe (vehicle info) i wybierasz informacje o serwisie (service info)
  3. Wyłączasz zapłon
  4. Włączasz zapłon i w ciągu dziesięciu sekund wciskasz pedał gazu trzy razy do oporu / podłogi
  5. Wyłączasz zapłon
Po takim wykonaniu procedury serwis olejowy powinien zostać zresetowany. Przy następnym włączeniu zapłonu / uruchomieniu silnika powinien być on skasowany.

Jest jeszcze jedna opcja która czasem jest dostępna. Włączasz tryb RUN czyli zapłon (bez wciśniętego hamulca bo wtedy odpali się silnik), dalej wchodzisz w menu informacje o pojeździe (vehicle info) i wybierasz serwis olejowy (oil life) i tu powinna być informacja żeby przytrzymać przycisk "OK" na kierownicy do skasowania serwisu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2023, 17:32

Procedurę wykonywałem prawidłowo. Podejrzewam że nie działa bo ja mam wersję Europejską. Wszystkie filmiki pokazują kasowanie w amerykańcach. Przynajmniej ja nie znalazłem nagrania z polskimi menu.
Ady77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...
    Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...